NÅR DE VOKSNE KJEFTER, DA SLÅR DE MED STEMMENE SINE

Dette sa et barn på fire og et halvt år da det ble snakket om hvordan de synes det var når voksne kjeftet.Tenk å klare å si så mye, så tydelig med en setning. Du kommer ikke til å glemme det nå når du har hørt det. Eller hva tror du?

  

Det brenner seg fast inni deg, og følger deg i all tid etterpå. Det er jammen bra! Bra for meg, og bra for deg. Det får oss til å tenke oss litt ekstra om når det er barn involvert. Enten de er tilhørere til at vi voksne krangler, eller det er dem du er frustrert over. For vi vil jo aldri slå et barn. 

Barn er glimrende og de kan få deg til å reflektere mer enn noen fantastiske foredrag kan toppe. Jeg har aldri glemt dette utsagnet, det er sånn ca 20 år siden jeg hørte det. Det har skapt mange debatter og refleksjoner for meg og de jeg jobber i team med. Du kjenner det virkelig godt inni deg, når du har hørt, eller hørt om denne gutten som sa dette.

Barn opplever at vi slår dem med stemmen når vi kjefter og skriker til dem. Jeg tenker at følelsen kommer nok av at de blir redde. Høy lyd, toneleie, skarphet og at de forstår at det er ukontrollert. De blir redde! Redselen gjør at de opplever kjefting som å slå med stemmen. Opplever barn mye krangling og kjefting som gjør at de opplever frykt blir de stresset og engstelige. Stress er farlig for kroppen. Det frigjør kortisol, kortisol er et stresshormon som gjør mye skade på kropp og sinn. Tenk da på hvordan et barn får det om det opplever mye og ofte kjefting.

Jeg er helt sikker på en ting! Barn lærer ingenting av å få kjeft. Vi kjefter fordi vi blir sinte, for å få ut frustrasjon. Da kjefter vi på de rundt oss, også på barna. Når vi tenker etter så er vi vel heller ikke spesielt konstruktive når vi kjefter.

Vi bør se på oss selv som veiledere og barn skal vises større respekt enn voksne. Hvorfor? Jo for de er helt forsvarsløse. De har ingenting å stille opp med om vi voksne velger å hamre løs med stygge sinte ord. Vi kan tenke at de tåler det. De kan nok gjøre det om det skjer en ganske sjelden gang, og du setter deg ned og snakker med dem og tar på deg ansvaret for at du valgte å gjøre det. Greia er at om du mener du har kontroll når du kjefter, så har du ingen kontroll på hva det gjør med barnet som opplever at du gjør det.

Når du har skreket til et barn og kjeftet på det så må du eie og ta på deg ansvaret. Da må du ikke si at når du gjør sånn, da blir du sint og det var derfor du kjeftet. Da skjønner barnet at du ble sint og kjeftet fordi at de har gjort noe galt. Da eier du ikke ansvaret for egen dårlig oppførsel, du gir det til barnet. Du kan fint prate med barn om ting de gjør som er galt, klart du skal det.

Du bør bare ikke gjøre det mens du er sint. Pleier du å ta til deg det folk sier når de står og skriker til deg?

"Jeg synes voksne er aller penest når de ikke kjefter".

Barn trenger ro, forutsigbarhet, trygghet, og mest av alt ubegrenset kjærlighet de kan bade i. Da vokser de til og blir fargerike og trygge. Fulle av god selvfølelse og selvtillit. 

Hvordan synes du dere det er når voksne leker, ler og er glade? "Da er det akkurat som sola skinner, Ja, så blir jeg glad i magen, for det er så gøy! Jeg synes at det beste jeg vet er når mamma og pappa leser bok på kvelden, og noen ganger leser vi to. Jeg synes det er fint at mammaer og pappaer fins for ellers hadde jeg ikke klart og knyte skoene en gang." :-) 

 

 

 

 

7 kommentarer

mediakaos

11.11.2015 kl.09:24

Så bra innlegg. Håper mange som har/omgås barn leser dette ! :)

Mette Leithe

11.11.2015 kl.09:25

Tusen takk! :-) Flott om du deler innlegget! Ha en strålende dag! :-) mediakaos:

Lars MJ Hansen

11.11.2015 kl.10:27

Hei, vi likte blogginnlegget ditt. Kan vi få publisere det på rb.no?

Vennlig hilsen

Lars MJ Hansen

politisk redaktør

Romerikes Blad

Mobil 918 93 817

laha@rb.no rb.no

Mette Leithe

11.11.2015 kl.12:24

Ja det må dere mer enn gjerne gjøre! :-) Tusen takk for det. :-D Lars MJ Hansen:

Mette Leithe

11.11.2015 kl.20:22

mediakaos: Tusen takk! :-) Flott om du deler innlegget! Ha en strålende kveld! :-)

Marianne Gudmundsen

11.11.2015 kl.23:56

Så sant. -Og hvordan reagerer barn på foreldre som fremmedgjør familien og skremmer barna bevisst med at familien og bestemor er farlige og vil dem vondt.-,Som i mitt tilfelle, mor får barna til å lyve for seg for å fremme sine egne mål. Tenke seg at barnebarnet mitt blir 8 år i morgen og jeg kan ikke engang ringe og ikke sende presang fordi mor har tatt ut besøksforbud mot meg. Men håper inderlig hun får en smekk på fingrene og blir gjennomskuet av barnevernet som burde ta fatt i all salgs barnemishandling,være seg både fysisk og psykisk.Stakkar lille bursdagsbarnet til bestemor hoho. Stå på for alle barn hvis dere kan.♡

Anne-Mette

12.11.2015 kl.07:15

Så bra skrevet og virkelig noe å reflektere over.

Skriv en ny kommentar

Mette Leithe

Mette Leithe

50, Lørenskog

Engasjert styrer i barnehage. Brenner for jobben min og gleder meg daglig til alle møtene med barna. Etter 35 år er det det eneste som ikke har forandret seg for meg i min jobb.

Kategorier

Arkiv

hits