ÆRLIG TALT! ALLE HAR 50 KRONER.

 Du sitter på foreldremøte og diskusjonen går rundt bordet. Det er planlegging av arrangementer. Det diskuteres livlig. Vi kan lage suppe, så kan barna lage kunst de kan selge til foreldrene. Vi kan ta 50 kroner for et bilde. Alle kan lage to hver. Flere av barna har jo foreldre som ikke bor sammen, så da kan de kjøpe hvert sitt. Fint for barna som får oppleve at de bidrar til innsamling på FN dagen. "Kanskje vi kan ha loddsalg isteden, kan jo hende det kan bli litt mye for noen" prøver du å si, samtidig kjenner du at det stikker litt innvendig. Ærlig talt, alle har da 50 kroner. Det smiles og nikkes rundt bordet. Flott, da er vi enige.

Der sitter du og kjenner at du begynner å bli uvel. Der kommer det igjen, det er ikke så lenge siden det var høstsuppe i barnehagen. Da kostet det 25 kroner for en liten papptallerken med suppe. Mine barn blir ikke mette av dette. Det betyr at for to tallerkener med suppe så blir det 50 kroner. I tillegg var det salg av kaker til 10 kroner stykket, 5 kroner for saft og kaffe. Jeg har planlagt og har kjøpt inn til middag for hele uken. Det har jeg brukt 400 kroner på. Jeg sitter og tenker og tenker på hvordan jeg skal få til å kjøpe disse bildene. Jeg kan jo ikke la være å kjøpe disse bildene, alle vil jo se at mitt barns kunst henger igjen på veggen med fult navn. Hva slags mor er det som ikke bryr seg om sitt eget barn. Hvilken mor vil vise hele verden at hun ikke ønsker sitt barns kunst med seg hjem. Alle har jo 50 kroner. 

Jeg får si at jeg ikke har mulighet til å komme. Dagen etter sa jeg i fra i barnhagen at noe hadde kommet opp på jobben. Jeg kan dessverre ikke komme på utstillingen sa jeg litt lavt. Å det var jo trist sa den voksne som sto foran meg. "Vet du hva Emma" sa hun og bøyde seg ned til mitt barn. "Du kan hjelpe meg, så kan vi henge opp alle bildene. Kanskje du kan hjelpe meg med å selge kunsten, så sparer vi bildene dine til mammaen din kommer. Hun synes sikkert de er kjempefine. Tenk å få med seg bilder hjem som har hengt på utstilling da. En ordentlig kunstner er du da". Jeg kjente klumpen i halsen føltes som den var i ferd med å kvele meg da jeg gikk ut døren. 

Noen ganger kan 50 kroner bety alt. Det er helt tomt, flaskene er pantet, det er tomt i alle sprekker mellom putene i sofaen. Fem dager til det kommer penger inn på konto igjen. Jeg skulle gå på jobben og tar i bruk en veske som jeg ikke har brukt på en god stund. Jeg sitter på bussen og kjenner i en av lommene, det ligger en leppepomade i den ene lommen. Kjenner at det ligger en lapp der også, tar den opp og kjenner brått et stikk av stor lykke. 50 kroner! Holder 50 lappen hardt i hånda, og kjenner lykkefølelsen hele veien til jobben. 

Når skal vi slutte å tenke at vår egen virkelighet er lik alle andres. Når skal vi i vår selvrettferdige små arrogante verden begynne å tenke at det ikke bare er å gjøre sånn eller sånn. Har vi blitt en gjeng med bedrevitere som ikke evner å se at verden er annerledes for deg selv enn den er for mange andre. Noen ganger er det å være raus ikke bare å dele ut av egen lomme for å "hjelpe" "Du kan få 50 kroner av meg". "Jeg kan kjøpe det for deg jeg". Da føler vi oss ganske greie, ikke sant? Slutt å skape situasjoner hvor mange må holde seg borte fra offentlige arrangementer i skoler og barnehager fordi det for noen er et pengesluk. La alle foreldre komme i barnehagen og på skolen med løftet blikk å glede seg over å få komme å bruke hyggelig tid samen med eget barn i det samfunnet de er så viktige resurssterke jevnbyrdige deltagere av. Det har nemlig absolutt ingenting med penger å gjøre. 

Ønsker alle en flott førjulstid i barnehage og skole. Håper dere ønsker alle foreldre hjertelig velkommen på skolen og på barnehagens arrangementer uten at de behøver å betale for det.

Skole og barnehage skal være gratis utover betaling for barnehageplassen og sfo. I dag er det ikke det. 

Mette Leithe

Pedagogisk leder

En gang fattig student med aleneansvar for to små barn. Jeg valgte det, og visste at det var midlertidig. Er glad for erfaringen jeg fikk.

 

 

 

 

234 kommentarer

Janne V.Skage

01.12.2015 kl.09:49

Kjempegodt skrevet,men trist at det faktisk skal være sånn. Synes du er tøff som deler,og er så enig med deg. En vil jo at ungene skal få være med på det di andre ungene får. Men ikke alle har faktisk råd til det.

Mette

01.12.2015 kl.09:56

Åhhh... Kjenner jeg er sjeleglad for at ungene våre går i steinerbarnehagen som har samme maxpris som alle andre barnehager. Høstsuppe, kaker

, kaffe, drikke og snacks er alltid gratis og det er null kjøpepress. Hadde det vært slik som over her hadde vi også være ekskludert fra slike ting og det hadde vært ordentlig kjipt.

Men

01.12.2015 kl.10:31

Hvordan er det mulig å ikke ha 50 kroner?

Chris

01.12.2015 kl.10:32

8 dager til lønning og -300 på konto fordi alt gikk regninger og fortsatt regninger som er ubetalt. Allikevel tar ikke selgere, unicef eller tiggere (telefon eller gata) et nei for et nei når jeg sier sorry men jeg har ikke råd.

Rune

01.12.2015 kl.10:50

Dette er det nok mange som kjenner seg igjen. Kommentarer som over, "hvordan er det mulig å ikke ha 50 kroner" er noe jeg syns balanserer på kanten til oppgulp. Har selv vært i situasjon der vi med 2 voksene og et barn hadde 10000kr i inntekt, og 5500 i husleie, + strøm, + forsikring, ++. Da er rett og slett ikke 50-lappen der. Og det er ikke bare 50-lappen. Det er 50 lapp, + 50 lapp til buss til idrettshallen, 50 lapp til en eller annen innsamling, 50 lapp til ditt, og 50 lapp til datt. Når du da i utgangspunktet sitter med 2000kr som skal dekke mat, klær, og annet hver måned, så er 50kr en uoverkommelig hindring.

Dette er etter min mening en trist men flott fortelling. <3

Karin

01.12.2015 kl.10:54

Takk for et bra skrevet innlegg. Forstår dessverre veldig, veldig godt hvordan det må føles. Det er aldri gøy å ikke kunne sende barna i bursdag fordi du ikke har råd til gave. Eller må si nei til den isen som guttungen vil ha en varm sommerdag hjem fra barnehagen, fordi de pengene må du kjøpe et First Price kneippbrød for.

Til deg som kommenterte med hvordan er det mulig å ikke ha 50 kroner? Bare ti still, ok? Er så lei av å høre sånne kommentarer fra folk som ikke vet noe om livet.

Kommentar

01.12.2015 kl.11:11

Alle har råd til dette. Jeg forstår at selv 50 kroner kan knipe for noen men det er overkommelig. Selv har jeg ikke barn, men jeg har vært så dårlig stilt at jeg kjenner den klumpen i brystet av å rekke frem kronestykkene mine til kassamannen for en melpose. Det skyldes en av to ting: Total mangel på inntekt, eller dårlig planlegging.

Jeg vet ikke hva et barn koster i drift, men jeg tror ikke på historien din. Noen måler sin fattigdom i hva som er vanlig for andre, og ser andres vaner som nødvendigheter for seg selv, kanskje til og med rettigheter.

Det handler om hva man spiser, hvilke klær man går i, om man besøker man kafeer, om man drikker alkohol, men kanskje først og fremst hvor og hvordan man bor. En måte å spare penger på kan derfor være å flytte til et rimeligere strøk, for så å bake sitt eget brød eller lappe klærne til barna, kjøpe billigere bursdagsgaver, avstå fra alkohol og tobakk. Det er ingen logikk som sier at det er nedverdigende å leve slik, det er kun følelsen av skam og misunnelse, men den kan ikke forsvares ved fornuft.

Igjen, din nød kan ikke måles i andres vaner. Det som er nødvendig for deg kan ikke måles i hva andre gjør. Om man så skammer seg over å ikke ha det slik som alle andre så er det å leve i ydmykelsen en av de største dyder, og det vokser man voldsomt som menneske av.

Silje Marita Strand Skauge

01.12.2015 kl.11:34

Det kan være mange årsaker til at man ikke har 50 kroner når man gjerne skulle hatt det. "Jeg tror ikke på historien din", er ikke et gyldig argument, når du samtidig sier at du ikke vet hva et barn koster. Det bekrefter heller grunnlaget for spørsmålet som stilles: har vi ikke evnen til å sette oss inn i en annen virkelighet en vår egen?

01.12.2015 kl.11:40

Jeg kjenner meg igjen i den situasjonen. Jeg er alene mor. Har liten posent stilling innen helsevesenet. Å resten får jeg av NAV. Jeg har hat lang sykdoms periode. Fikk kreft diagnosen når mitt barn var ny født. Å slitt mye med opptrening og slik i ettertid av det. Det økonomiske Går så vidt rundt. Har ikke rådt til barne bursdag for mitt barn. Eller andre ting som jule basar i denne perioden her. Når hun er invitert i bursdag til andre barn må pengene skrapes frem. Det er ingen god følelse. Men jeg gjør det jo for mitt barn. Nå sjal de ha omvendt julekalender på skolen. Det er jo kjempe bra. men kjenner at hvor skal dette ende. Jeg blir trist og lei meg. Sliter nok økonomisk. Jeg må veie opp julegaver eller regninger. Har ikke råd til begge deler. Jeg håper virkelig folk som sitter å planlegger slike ting i klassen/ Barnehagen har dette i bakhodet. Det kan faktisk hende at folk sliter økonomisk selv om det ikke ser slik ut. Å 50 kr er mye når man ikke har de.

maj huber

01.12.2015 kl.11:42

Til alle dere som ikke kan fatte at slik er det faktisk mange som har det ...Det er meget skjelden jeg ønsker noen en slik sjebne men herved ønsker jeg det til alle dere som skriver ...alle har råd til....jeg tror ikke noe på dette ..osv -jeg ønsker dere alle et helt langt år langt under minstenorm av penger -og med masse regninger og så tilslutt alle disse uventa 50 lappene som kommer på toppen av ei tom pengpung - Hovmod står for fall !! Og til alle dere flinke mammaer og papper som virkelig gjør det dere kan for å få alt til å gå opp -Dere har min fulle respekt -Jeg ser opp til dere:) -og som mager trøst håper jeg dere vil få litt mer å rutte med senere i livet .

Elin

01.12.2015 kl.11:47

Hei, takk for ett fint innlegg, har ikke barn selv, men har 2 tanteunger som jeg er heldig å bo sammen med (vi deler hus alle sammen) Foreldrene har ikke så god inntekt og begge er syke, samme er jeg, så vet akkurat åssen det er å være fattig. Selv om jeg har litt mere å rutte med enn dem, så ser jeg åssen det økonomiske sliter på dem, Ungene har mer enn nok mat og klær, det takket være besteforeldre, tanter, onkler, men de får også klær av andre samt arver etter andre, enn så lenge går det jo bra å arve klær. Barnehagen hadde for ikke lenge sia ett opplegg hvor de ausjonerte ting og ellers solgte litt forskjellig, sto og så på sånne oppteningsbrikker antageligvis av bark, for 5 stk så kostet det 50 kroner, synes det var horrible priser de hadde på det de hadde.

Og til du som hadde bare kommentar som overskrift, det er ikke bare å flytte til ett billigere strøk, for de er det få av,og som regel så bor det en haug med narkomane og alkoholikere, ville du bodd i ett strøk med alkohol og narkotika rundt dine barn? Jeg tviler. Og selv om en lapper sammen klærne, og avstår fra mye så er det likevel ikke alle som har den 50 lappen til overs. Kanskje du heller burdet få deg barn før du kommenterer på ting du har null peiling på. Sånne som deg gjør meg forbanna.

Marit

01.12.2015 kl.11:51

Det jeg ofte tenker over er alle barnebursdagene. I min datter sin klasse er det 21 jenter og hun har ca. 6 venninner utenom det også. Det forventes at alle ber alle og at man møter opp i bursdager. I frykt for at noen skal føle seg utenfor. Jeg ser den... Men det kan bety flere bursdager i uken i perioder og flere ganger 2 eller tre som har bursdag sammen på tvers av klassene. Jeg klarer det økonomisk, men ser at det faktisk er en stor utgift. Selv om man har gaveskuff hvor jeg kjøper fine ting jeg kommer over på salg. Om man har flere barn kan det fort bli dyrt for de som ikke har så mye å rutte med. Og vet at enkelte barn ikke kommer i bursdager fordi de ikke har gave å gi bort. Det blir lagt merke til om du dukker opp uten noe eller med noe billig dessverre. Da blir plutselig ikke prinsippet med å inkludere alle så gjeldene lenger. Tenker faktisk ofte på hvordan de med dårlig økonomi føler på dette.

Marianne

01.12.2015 kl.11:51

Kan huske for en del år siden skulle klassen til ett av barna samle inn til gave til lærer. Noen kloke hoder hadde funnet ut at de trengte 400,- fra hver. Da var det en i mengden som meddelte at de ikke hadde mulighet til dette. Jeg forsøkte da å støtte vedkommende og sa at om noen setter grensen på 100,- så bør vi gå for det. Ingen enhet er sterkere en det svakeste ledd var min tanke. Både vedkommende som satte en grense på 100,- og jeg ble avfeid med at flertallet gikk for 400,- så da ble det det.

Mariana

01.12.2015 kl.11:54

Det er også andre type av foreldre som oss, som faktisk ikke vil betale de 50 kr. selv om vi har råd til det og ikke på grunn av egoisme, men fordi vi foretrekker å hjelpe andre organisasjoner enn å gi penger til en organisasjon som bruker halvparten på byråkrati. Vi betaler hver måned til Sofia stiftelsen og det skal vi fortsette med. Jeg mener at alle burde ha frihet til å velge om de vil eller ikke vil delta på samlingen av penger uten at de må bekymre seg for å bli sett som fattige eller egoister. For min del vi betaler ingenting til dette fordi vi ikke vil, rett og slett. Og vi ikke vil fordi vi vet at halvparten eller kanskje mer blir bruk på andre poster enn det egentlig det gjelder. Vi velger å støtte lokale og nasjonale organisasjoner som vi ser at de virkelig gjør noe for å hjelpe med det som er deres mål. Frihet er en grunnleggende rettighet i et demokrati og burde ikke kritiseres.

Runar Andersen

01.12.2015 kl.12:10

Er singel og barnløs. Alikevel synes jeg det er godt skrevet, er enig og gir et perspektiv på livet.

christine

01.12.2015 kl.12:14

et veldig bra innlegg. jeg er selv vokst opp i en familie som så vidt fikk det til å gå rundt. mange ganger måtte vi droppe bursdager fordi vi faktisk ikke hadde 50kr å bruke på gave. derfor er jeg veldig glad for at mine barn går i en barnehage der det meste er gratis. høstfest med suppe er gratis og det er julefrokosten også.

Iselin

01.12.2015 kl.12:16

Jeg blir kvalm av enkelte utsagn jeg leser her! Jeg har selv ikke barn, og jeg kjenner ikke til hva de totale kostnadene av å ha barn medgir. MEN å ha dårlig råd, den har både jeg og mange andre kjent, både med og uten barn. Det handler ikke "bare" om å flytte til et annet sted, lappe klær og droppe alkohol eller tobakk. Faktorer som sykdom og ikke minst den vanskelige situasjonen med å få seg fulltidsjobb i dag spiller en stor rolle for mange ! Det er blant annet personer som dere, med uttalelser som "hvem har ikke råd til 50 kr", som faktisk er rota til dette innlegget. Dere sitter der og tror alle skal kunne ha en rosenrød økonomi, og føye seg med mengden. Vi lever i et land hvor faktisk 84.300(!!) barn lever under fattigdomsgrensen! Dette er tall som er helt hårreisende, men sanne. Norge er ikke bare dere med den ekstra femtilappen som kan omtrent kastes ut av vindu, men ett land hvor "fattigdommen" er mye mer utbredt enn hva den blåøyde mannen i gata tror !!

Kommentar

01.12.2015 kl.12:17

maj huber, Silje Marita Strand Skauge:

Jeg har ingen problemer med å forstå frustrasjonen over at pengene ikke strekker til. Som noen skriver her så kan lønnen ha forsvunnet med det samme den er utbetalt, kanskje er det ingen ting igjen, kanskje skulle man gjerne hatt 50 kronene til å begrense omfanget av en regning som man likevel ikke klarer å betale helt, kanskje spiser husleia nermest hele den lille inntekten man har slik at uansett hvordan man sparer så strekker det ikke til. Jeg kan forstå den frustrasjonen, og jeg har medfølelse for alle som har det slik, men jeg ser ingen grunn til å rettferdiggjøre et slikt økonomisk ufør.

Jeg tror mange måler sine behov ut i fra hva man selv hadde i sin barndom, eller hvordan de man omgås lever, og slik ser man ikke hvordan man kan begrense sitt forbruk, helt enkelt fordi man anser ting for nødvendig selv om de virkelig ikke er det. I dag skal gjerne barn ha hvert sitt rom, mens før i tiden kunne hele familier leve på det samme rommet. Flere eksempler er nevnt tidligere.

Dette er sårt og det vekker følelser. Jeg er ikke den som ønsker større forskjeller i samfunnet. Det hadde vært flott om alle barn hadde mulighet til å drive med idrett eller spille et instrument, men noen må desverre erkjenne at man er blandt de som ikke har denne muligheten, og det ville vært uansvarlig å unne seg selv og barna sine gleder som man ikke kan bære økonomisk.

Så kan vi heller snakke om skillet mellom personlig ansvar og samfunnets oppgaver.

(Men igjen, dersom man ikke kan avse en femtilapp så er man ikke forberedt på større ulykker, og det burde man absolutt være, særlig om man har barn.)

Daniel

01.12.2015 kl.12:24

Jeg er heldigvis i den posisjonen at jeg pr.d.d har ok økonomisk frihet.

Jeg fikk barn når jeg begynte å studere og har foreldre og svigerforeldre som ligger over gjennomsnittet når det gjelder økonomisk handlekraft, men jeg har fått inn fra barnsbein av at man skal sette "tæring etter næring". Ikke bruk mer enn man har, og aldri pådra seg kredittkortlån. Selv om jeg hadde tunge dager har jeg aldri manglet 50kr, men det er nok mer en kombinasjon av ting som har gjort det slik.

Jeg kan lett se at personer mangler 50kr fordi det er totalsummen i slutten av mnd som gjelder. En 50-lapp her og en 50-lapp der kan utgjøre flere tusen kroner til slutt.

På barnehagen min datter gikk på var det ofte fokus på klær,spesielt når mødrene møttes ved levering eller henting. "Å for en nydelig jakke", "For en flott bukse" og generelt mye fokus på merkeklær. Jeg merket meg at dette ofte involverte personer jeg visste ikke hadde en ekstremt god økonomi. (Som gjorde at de kunne kjøpe jakker til 3000kr til en to-åring), de såg også ned på barn og foreldre som brukte klær fra H&M og Cubus. Derfor tok jeg ett valg og kledde kun jenta mi i fine inneklær fra H&M og Cubus, selv om de visste at vi hadde råd til andre merker. Og hver gang de kommenterte for en fin genser eller bukse hun hadde på seg sa jeg stolt at den hadde vi kjøpt for KUN 199 kr på Cubus. De sluttet ihvertfall å spørre til slutt, og jeg fikk tilbakemeldinger senere at både de som jobbet der og de som hadde barnene sine der, hadde lagt merke til at jeg ikke var redd for å prate de verste mødrene i mot dermed var det også lettere for dem å ikke bry seg.

Det jeg ville frem til er at om man føler det slik som skribenten, så tror jeg det ofte kan være fornuftig og faktisk si at " Vet du hva? 50kr for bildet, 50kr for bussen, 50kr for ditt og datt. Det blir faktisk en del penger etterhvert" Ingen er noe bedre foreldre for barnet ditt enn akkurat du, og jeg vil heller ha ett barn som kan "sette tæring etter næring" enn å ha ett som ikke klarer å bestemme seg for om hun ønsker seg Apple Imac eller Moncler eller Kodiak jakke til julegave.

Sandra Leikanger storvik

01.12.2015 kl.12:25

Det at noen kan finne på å si at det er løgn at en faktisk ikke har råd Til kr 50 viser bare at veldig mange mak ikke har snøring på situasjonen for mange barnefamilier....Det finnes også barnefamilier som ikkje he råd til middag kvar dag og der barna går sultne til sengs.....ca 85000 barn kvar dag i vårt langstrakte land...kjenner godt til situasjonen til artikkelskriver for sånn var mitt liv i mange år som aleneforsørger til 3.....det e ikkje ettnytt fenomen men ett økende problem for mange også tallet på barn som legget seg sultne fordi foreldre manglet penger til dette øker...problemet e at det Norske samfunn på alle plan e ikkje villig til å hå drastisk til verks for å få en slutt på at barn og foreldre må leve i slike forhold..,.

Robert Moseby

01.12.2015 kl.12:33

Er ikke beskjeden her, eller budskapet om du vil, at det må gå ann å arrangere ting som ikke utsetter foreldre med dårlig råd for en mer eller mindre offentlig gapestokk der man med smil og gode forsetter nærmest tvinger disse til å bidra med penger de ikke har?

Det som ikke kommer frem her er at det er ikke bare denne tier'n eller femtilappen som forstyrrer et anstrengt budsjett ila en mnd, men slike ekstrakostnader sniker seg inn på mange felt ila perioden.

For de som har disse ekstra tierne og femtilappene er det nok vanskelig å se at disse småbeløpene til barnehagen kan ha påvirkning, men vær klar over at for enkelte er det viktig å holde tilbake på disse ekstrautgiftene fordi de aldri kommer alene.

Det er 25 år siden jeg hadde små barn i barnehagealder og må innrømme at jeg selv var en av disse som mente en tier måtte alle få til for at barna skulle få en ekstra busstur til et arrangement eller tur i skogen eller hva det måtte være. Jeg hadde en jobb med bra betaling og reise/dietordninger som var gode slik at selv om jeg ikke var rik så var det alltid råd til noe ekstra.

Jeg husker at jeg sa at hvis foreldrene kuttet ut en brus eller en potetgullpose pr mnd så ville de ha denne tier'n og synes det var rart at de protesterte når barnehagen ba om dette.

Nå er jeg klokere (håper jeg), og har noen ganger igjennom disse årene tenk at dette er et ustsagn jeg gjerne ville tatt tilbake.

Hvilke grunnlag hadde jeg for å bedømme andres økonomi, selv om det bare var en tier eller en femtilapp?

Sven

01.12.2015 kl.12:35

Et problem igjen er at man på vegne av alle andre vil betale 50 kroner, og at alle skal betale på sin vegne.

Jeg har 50, men ville aldri betalt for slikt. Om noen velger å hjelpe skal/burde det være på eget grunnlag og ikke overføres til andre.

Mine grunner til å hjelpe/ikke hjelpe "folk/organisasjoner" er mine. Men jeg skal ikke forvente at andre gjør det samme, på mitt eller andres grunnlag og vegne.

Karin

01.12.2015 kl.12:36

I barnehagen der gutten min går kan vi betale det vi vil for f.eks barnas kunst. Man legger pengene i en liten boks, og ingen ser hvor mye man putter på. Veldig smart.

Anonym

01.12.2015 kl.12:38

Hoss oss har vi 3 små i barnehagealder. Så her blir den 50 lappen plutselig så mye mer når d er sånne ting....alt må jo da ganges med 3 og om de hadde to bilder kvar da og veldig ville at vi skulle kjøpe begge da...så hadde vi plutselig måtte ut med 300kr vi...hadde d også kostet for mat og drikke der da så hadde jo den 50 lappen blitt til 500 ++ så en 50 lapp er ikke "bar en 50 lapp"

Helgepappa

01.12.2015 kl.12:49

Jeg har to barn annenhver helg. Etter husleie og barnebidrag har jeg to tusen kroner å leve for. Da er det fint å hente de på skolen og se at begge har invitasjon til bursdag den helgen. Det var den helsekosen.

Føler med deg!

Nerdefrua

01.12.2015 kl.12:52

Veldig godt skrevet... Vi er der selv... Vi har ikke råd til det ekstra, vi har knapt nok til mat. Vi får ikke betalt alle regninger i tide... Vi har solgt unna det vi kan, selv barnas leker... Vi har ingen økonomisk støtte. Men vi gjør så godt vi kan... Men vi er heldige med vår barnehage, de tar ikke betalt for høstfest eller nissefest.

På sommeren har vi sommerfest, og der er det loddsalg. Men da velger vi å ikke kjøpe lodd... Eller vi velger ikke, vi kan ikke... Det betyr at da må vi velge vekk å kjøpe melk eller et brød.

Ungene har nok med klær, de arver av hverandre og an andre godhjerta mennesker. Vi er rike på kjærlighet... Men kjærlighet gir ikke oss råd til det lille ekstra, det gir ikke oss råd til å sende barna i bursdager... Vi inviterer heller ikke til bursdag, vi har ikke råd til å gi mat/kake til mange andre barn...

Men jeg har et håp om at det blir bedre...

Gunn Laila Johansen

01.12.2015 kl.12:58

Slik har det vært i maaaaange år nå. Barnehagene og skolene bare "forlanger og forventer" at alle har penger nok til alle innfall. Skolegrupper, samhørighetsgrupper, teaterkvelder, ute turer, bålkos osv osv i laaaaange baner. Dette holdt på å ta knekken på meg da jeg ble alene med mine 4 små- i 1995. Til slutt måtte æ si ifra, og da kom det mange andre "på banen" også - og det ble litt mindre press... Trudde dette var et tilbakelagt stadium. Synd at man skal gå på slike tilstelninger med vondt i magen og "kalkulatoren" i hodet på høygir- istedet for å kose seg og være TILSTEDE med hele seg.! Man betaler for en tjeneste - barnehage og skole, både med direktebetaling og over skatteseddelen. Dette er en uting!

Ursula

01.12.2015 kl.13:08

De som har "god råd" klarer ikke sette seg inn i situasjonen til de som må telle hver krone.

Vi har jobb og er to, men likevel må vi passe på. For 50 kr her og der kan faktisk få budsjettet til å sprekke.

I tillegg kommer det jo bursdager, og da er "regelen" ca. 100 kr per barn.

I tillegg har man jo sin egen familie pluss slektninger å kjøpe gaver til (som jo blir dyrere) og det det koster å arrangere... så har man julefeiringen og innkjøp av julemat og gaver til familie og slekt.......

og når man da må betale 50 kr - så kan det faktisk hende at man ikke har 50 kr....

Tom

01.12.2015 kl.13:09

Dere som sier at alle har 50kr er faen ikke lite frekke. Dere aner absolutt ingenting om andre folk sin hverdag, hva som har skjedd etc som gjør sitt til at denne personen kanskje ikke har penger akkurat den mnd.

Dummeste jeg hører er bedrevitere som kan og vet alt.

Nadja

01.12.2015 kl.13:21

Kjenner meg igjen! Er alenemor og student, og for et par uker siden fikk vi beskjed om å ta med en kake til foreldrekaffe i barnehagen. Greit, det blir et noen kroner til kakeingredienser. Så kom jeg i barnehagen og fikk beskjed om å gi 50 kr til kuldekrem. Så skal det være julefrokost, 50 kr der. Så skal det være nissefest, fant ikke et eneste rødt plagg i skapet til sønnen min, så der går det også et par hundre kr. Når man har betalt regninger og planlagt måltidene for uka, er det ikke bestandig det er plass til en femtilapp der og en femtilapp her, og et nissekostyme der, og en kake her. Helt ærlig.

Hege

01.12.2015 kl.13:22

Takk for kjempefint innlegg!

Jeg er ikke helt DER, men som alenemor med begrenset økonomi forstår jeg godt hvordan du har det. Heldigvis er jeg i full jobb, og har relativt overkommelige boutgifter.

Kjenner at jeg blir litt "småamper" på de som ikke evner å se at ikke alle er like heldige som dem selv....

Susan

01.12.2015 kl.13:26

Jeg kjenner flere alenemødre som "aldri har råd", ikke til 50kr til klassefesten engang. Det rare er at samtlige røyker/snuser, kjøper seg kebab, kjøper seg øl på byen og tar drosje. De kan ikke være med å spleise på jentejulebordet, men dukker opp med ny kjole og to flasker cava. Kjøper pynteting fra Riviera Maison på kjøp og salg grupper på facebook. De ber fedre spleise på gummistøvler til 200kr, men handler falske Mikael Kors vesker til samme Sum på ebay uka etter.... Jeg tror det er prioritering, planlegging og vilje...

En tankevekker..

01.12.2015 kl.13:28

Jeg er så enig, og jeg syns synd på de som må avlyse arragementer som barna er en del av fordi det koster penger. Det er fint å samle inn penger til FN, men barnehager kan gjøre det på andre måter. I barnehagen til datteren min har de heldigvis servert mat og sånt gratis på arragement, men har tatt betalt for lodd og sånt. Og det er greit, for da velger man selv hvor mye man eventuelt vil kjøpe. Men de har også tatt betalt for kunst barna har laget på arragement, men heldigvis ikke så voldsomt som 50 kr pr. kunstverk. Og det er hakket værre å si nei til å kjøpe kunst ungene har laget, og heldigvis har jeg sluppet det for jeg har heldigvis alltid hatt penger til det. Men jeg syns ikke det er så heldig at barnehagene tar betalt for kunst barna har laget, for som du sier selv har ikke alle råd til det, og må man si nei til å kjøpe dette sårer man jo barna som hadde gledet seg til å selge kunstverket sitt til foreldrene sine. Og det vil man jo helst unngå. leste en kommentar lengre oppe her, om en barnehage som har det sånn at man velger selv hva man vil gi for barnas kunst, og det syns jeg er en god ide.

Jeg (og datteren min) kan ikke være med på julearragementet som fritidsaktiviteten hennes har før jul. For å komme dit må jeg ha med en premie til loddsalget til rundt 100 kr og kake og kaffe. Også må vi jo kjøpe kaffe, kake og drikke når vi kommer dit, samt noen lodd. Det ble alt for dyrt for meg, som er enslig mor og student. Det er litt synd at arragementer må koste så mye penger.

Lisbeth stumpf

01.12.2015 kl.13:45

Tenker at her er det også snakk om dialog. Å ha en åpen/redelig dialog med barnehagen/skolen. Spiller du med åpne kort og snakker med ledelsen/Pedleder/læreren i barnehagen/skolen burde ikke dette være et problem. Selvfølgelig skal de henge en rød dott på bildene som sier solgt!! Dette kan gjøres av Pedleder eller annen ansvarlig, og mor/far/barn kan få med bildene hjem uten at noe er "annerledes". Men det handler om en god dialog mellom omsorgspersonene og instans. Ingen andre foreldre trenger vite noe!! Har sittet i Su og har barn på skolen, innsamlinger er frivillig, noen har mye, noen har lite og noen har ingenting! Det har ikke vært noe problem. Vi har hatt FN kafé hvor prisen har vært 50-100 PR fam, men ALLE får komme, ingen barn eller familier blir ekskludert. Men man må si ifra til noen... Omvendt julekalender har vi på skolen, men det er frivillig å gi! Pengene blir tatt ut av de voksne, konvolutten med barnas tegninger blir hengt opp og trukket hver dag, men ingen av barna eller andre foresatte får rede på hva naboen gav...

Men FØLELSEN av å være fattig, ikke strekke til, skam, følelsen... Den er det bare en selv som eier, og bare en selv som kan jobbe med, og prøve å heve hodet sitt over... Det er ikke lett, men det går! Har troen på åpenhet og dialog... Da fjernes mange fordommer ❤️

01.12.2015 kl.13:47

Vært der. Kjenner følelsen. Finnes ikke noe verre skam i Norge enn å være fattig. Se bare på kommentarene over her "hvordan er det mulig å ikke ha.." Bedre å tie stille da, enn å møtte stå ansikt til ansikt med en slik..

Det verste med å være fattig i dette landet er at hele systemet er lagt opp på en måte som gjør at folk aldri kommer seg ut av det.

Rune

01.12.2015 kl.13:59

Fantastisk innlegg! Du har så rett, og de som ikke har vært i / er i situasjonen har ingen anelse om hvor vanskelig det er!

Sofia

01.12.2015 kl.14:13

Mye frivillig arbeid er drevet av dugnadsarbeid, og å ta betaling for kaker, kaffe og annen mat er nødvendig for at det skal gå i null for arrangøren. Løsningen kan ikke være å slutte med dette. Tror samfunnet blir langt fattigere dersom det skal kuttes ned på alt slikt. Ang barnebursdager er det klart at det kan bli store summer med mange besøk. Men løsningsforslaget her kan likevel ikke være å slutte med barnebursdager. Slike arrangementer er viktige for barn, voksne og samfunnet generelt.

En må selv stå for hvilken situasjon en velger å få barn i. Mener en at det går helt fint å få barn som student, vet man samtidig at en har begrenset inntekt og dermed vil ha det trangt økonomisk en periode. Får man fire barn, er det dyrere enn å kun ha to. Får man ett barn er det dyrere enn å ikke ha barn. Barn er faktisk ikke gratis, selv i Norge 2015.

Men det har jo en verdi å velge denne mindre gunstige økonomiske situasjonen. En bytter kanskje bort en mer fleksibel økonomisk situasjon, men får mye annet verdifullt tilbake. Men å forvente at en skal kunne leve med samme økonomiske situasjon uavhengig av ens valg fremstår som sutring og ansvarsfraskrivelse.

Det er fullt mulig å leve et fullstendig ansvarlig liv og likevel ikke ha råd til 50 kroner flere ganger i måneden. At det likevel ikke er "sosialt akseptert" å si nei til å betale ditt og datt, skyldes at for få tør å si ifra. Ja, det er kjipt å være den kjipe som sier nei, men ved å si ifra gjør en det lettere for alle andre. Endring kan skje ved å si ifra, IKKE ved å bidra til å opprettholde fasadekulturen ved å komme opp med unnskyldninger.

Alle må jobbe sammen for å heve takhøyden for alle ved å SI IFRA.

Her fikk vi innført "frivillig beløp"-betaling for kaffe og kaker på basarer, noe som medførte at inntekten faktisk økte. Vinn-vinn situasjon for alle. Det er fullt mulig å finne gode løsninger.

Kaja Storemy

01.12.2015 kl.14:13

Foreldre som ikke har 50 kroner burde ikke ha barn.

Obl

01.12.2015 kl.14:23

Joda, been there, done that. Jeg ble ekspert på å sjonglere med penger og utgifter, hadde aldri en inkassosak, for å havne der, er drepen for økonomien...og jeg hater pølse- og fiskepinnemiddager ! Nå har jeg barnebarn, så jeg kan jo si: Jeg klarte det! Men ungene fikk gå i alle bursdager og feiret sine egne også, de gikk på kino, vi skaffet pc før alle andre rundt her,så de fikk en god start der også. Det var helst jeg som ikke unte meg noe som helst av klær, sko, etc i noen år. Men ok, vi dro aldri på ferie, hadde ikke bil, boliggjelden var ikke altfor stor, så månedsutgiftene der var nok noe bedre for meg enn det er for mange andre. Hadde jeg leid bolig, ville det vært dyrere, det også.

Trøsten får være at samfunnet går kjapt mot kontantløst liv, så da blir det vel slutt på mer enn mye av sånt som koster noen kroner stadig vekk. Jeg har nesten aldri kontanter lenger. Det er også påfallende hvor få loddselgere og liknende som kommer på døren. En gang i året dukker det opp en unge med sånn gammeldags loddbok man skriver navn og tlfnr i. Misjonen som fremdeles holder på. Før gikk loddselgere nærmest i kø året rundt.

Det fine med en slik oppvekst, er at ens barn lærer å sette pris på selv de små ting. Bortskjemte blir de ikke. Og de ser ut til å være fulle av empati både for dyr og mennesker. Den som aldri har hatt det vanskelig økonomisk, skjønner neppe hva det dreier seg om i det hele tatt.

Blir det krise i landet, er det de som er vant med lite som klarer seg best. Økonomisk nedgang blir ofte et sjokk for den som har hatt inntekt nærmere millionen , høy boliggjeld...og plutselig står med dagpenger. Folk baserer jo livet sitt og levemåten på inntekten.

PRINSIPP

01.12.2015 kl.14:24

Ja, godt skrevet, og jeg vil legge til;

Mulig det, at alle har kr 50,-

Kanskje også alle har kr 150,- ?

Hvorfor ikke gi barna litt bedre, for alle har vel en tusenlapp å avse? Bare småpenger det,, eller å gi 1.500 kroner, slik at barna får ett virkelig bra arrangement! De er jo bare barn en gang? Ikke sant?

Sånn kan vi argumentere, og da kommer fort tanken om at kanskje det ikke er så dum ide om at kostnaden heller bør være kroner 0,00 ?

Prinsippet om at det skal være gratis, og at alle barn skal behandles likt, bør gjelde for alle barn. Uansett om foreldrene er fattige eller rike.

Pappa til 2

01.12.2015 kl.14:25

Jeg syntes det er på mange måter synd at man må betale for det ungene lager i BHG, idag finnes det så mange unge foreldre og ikke minst aleneforeldre som lever på budsjett for å få dagene ihop. De kjøper gjerne mat for hele uken så alt er tilstrekkelig med mat og velvære, og itillegg betales det over 5000kr for å ha 2 barn i BHG, og nok engang skal det betales for noe barna lager, jeg skjønner at d koster å kjøpe inn materialer som BHG kan lage ting av, men om det er 50kr for en ting, da lurer eg på hvor dyrt materialene barnehagene kjøper inn er. En 50 lapp er nesten ingenting, MEN en 50lapp her og en der, blir til flere hundre kr tilslutt. Og da om man regner på det på 1 år ca så blir d ufattelig mye penger for en som er alene.

De som mener at alle har råd til en 50 lapp, har vært bortskjemte unger fra de var små av. Og sku så gjerne selv fått oppleve hvordan det kan være å vokse opp i en familie der økonomien ikke er på topp, MAN LÆRER SEG FAKTISK Å SETTE PRIS PÅ TING DA.

Anne-Britt

01.12.2015 kl.14:40

Eg er helt enig med denne personen som har tørd å legge dette ut. Alle har IKKE 50 kroner å slik er det! Synes det er fint at noen tørr si fra om at samfunnet i dag er blitt et pengesluk :(

Pr.i.dag er eg en voksen middelaldrende kvinne og kjenner igjen hva denne personen forteller. Eg har selv hatt 3 barn i skolen og vil si at en skal være ganske tøff for å kunne stå frem å formidle at alle ikke har samme økonomi. Selv skulle denne skolen eg snakker om på skoletur til England og eg hadde ikke middler til å få til dette via min økonomi. FAU på skolen hadde bestemt etter flertallet at det skulle bli tur og at alle som ikke var med på turen måtte bli på skolebenken å gjøre skolearbeid. Turen kostet flere 1000-kroner og for meg ble det for dyrt. Eg gikk rett-og-slett imot og sa at når skoleturer ble satt opp på denne måten kunne de også betale for mitt barn. De ville først ikke høre snakk om det, men eg fikk til slutt til at turen til mitt barn ble dekket av rektor. ALLE barn har rett til å være med på turer -og ingen barn skal måtte bli til side satt for at flertallet bestemmer det! DET ER LOV Å SI FRA!

Camilla

01.12.2015 kl.14:41

Ååå gud som jeg kjenner meg igjen. Jeg er alenemor og student, jeg får ikke penger fra nav men fra lånekassen, jeg og barnet mitt bor i huset til foreldrene mine sammen med dem, da jeg ikke har råd til å bo for meg selv med sønnen min. 8000 kroner i stipend og barnebidrag på 2000 kroner og utvidet barnetrygd på ca 2000 kroner er det jeg har, etter at regninger, mat og bleier er betalt har jeg 3000 kroner igjen som må brukes til medisiner, klær og kanskje en ny lampe da den andre ble ødelagt f.eks.

50 kr her og 50 kr der blir en del i lengden

Veronica

01.12.2015 kl.14:41

Den siste kommentaren der fra Kaja Storemy tok kaka altså. Selv om en 50lapp ble nevn her, er det ikke "bare" 50kr. Det er "bare 50kr" ganske mange ganger iløpet et år, i mange situasjoner og gjerne for flere av barna for de som har barn. Det er mye i livet vi faktisk ikke kan planlegge i forkant. For mange kan ting snu i en helt annen retning enn en hadde trodd og håpet på. Noen kan miste jobben, noen kan oppleve vonde samlivsbrudd, livskriser, sykdom osv. Realiteten ER at det er svært mange barn i landet vårt som lever under fattigdomgrensen. Og det gjør det ikke noe bedre at over alt i samfunnet vi lever i er det et rimelig stort kommersielt press. Jeg har inntrykk av at mange med lav inntekt, lever så godt og nøkternt som de klarer, men når ikke pengene helt strekker til til de nødvendige utgiftene, MÅ en gjøre valg og prioritere så godt som mulig. Mat og varme nok klær til ungene er nødt til å komme høyere opp på prioriteringslisten enn en suppeskål til 50kr. Det er ingen som kan si at det er mangel på evne til å forsørge et barn når en prioriterer det mest livsnødvendige til barna foran alle de ekstra "50kr" som kommer på.

Det er på tide at vi respekterer andre som har ulikt grunnlag enn oss.

Har også vert i situasjon der min mann mistet jobben pga at prosjektstillingen ikke ble videreført i nedbemanningstider, samtidig som jeg var student ennå og vi hadde et lite barn. Vi klarte oss, men det krevde litt kreativitet. Nei, vi brukte ikke pengene på røyk og alkohol. Heller aldri på taxi. Vi ble ganske dyktige på å få oversikt over hvilke middager som var på tilbud hvor og spiste mye havregrøt (mettendes og billig). Er egentlig takknemlig over at barnet vårt ikke gikk på skole da, for da hadde det vert ofte vi hadde måtte trukket fra 50kr eller mer fra ukens matbudsjett, for noe annet sted fantes ikke pengene. Vi klarte oss uten å kjøpe noe som helst klær til oss voksne på 2 år, og nesten bare arvetøy og klær i bursdag og julegaver fra familie til barnet. Det er tydelig at mange ikke klarer å forstå at i noen tilfeller finnes faktisk ikke 50lappen. Det betyr ikke at en er udugelig som foreldre av den grunn.

Cecilie

01.12.2015 kl.14:46

Jeg har stort sett råd. Jeg bare vil ikke. Jeg har råd til 50kr her og der, og kjøpe kunsten ungen lagde, og de loddene, og alt det andre. Men jeg vil ikke. Dette er ikke det barnehagen og skolen skal være. Om de trenger mer penger til helse og omsorgsektoren så betaler jeg altså både skatt, eiendomsskatte moms og hva nå alt er med glede. Går fint om den blir hevet også. Men dette er ikke greia med barnehagen og skole. Finn på noe annet. Lær ungene at ikke alt handler om penger for at det skal være gøy.

Ta en skikkelig diskusjon på det, så kan vi snakke om loddsalg, og 50lapper og julemarked. Hva skal de med pengene? Og hvorfor er dette måten de samler de inn på? Og hva er alternativet? Ene skolen jeg gikk på hadde sånt julemarked, alle fra hele bygda kom, stas det, vi fikk plukke ut to ting vi fikk beholde selv, resten ble solgt. Det ble et komprimiss fordi tingene faktisk var fine og atraktiv for andre. Samme skolen dro vi på leirskole 150m fra der jeg bodde fordi det ikke var penger til mer. Ikke akkurat noe å skrive hjem om (særlig siden jeg stakk innom hjemme for å tisse både nå og da), men det var noe annet enn vi gjorde til vanlig. Så litt ble det ut av det likevel.

Om barnehagen vil ha tomme syltetøyglass til å male på? Klart vi kan spare de. Og dorullhylser? javist!

Ungene kan godt syns det er stas å leke butikk, men da leker vi, og med det er det lekepenger. Blir jeg å elske det ungen lagde, ja, jeg blir det, akkurat like mye som om jeg måtte kjøpe det for de pengene jeg vil skal gå til noe annet.

Scott Johansen

01.12.2015 kl.14:49

Alle burde tidligere ha vært fattige studenter og skjønt at det er en del av det å bli voksen. Forhåpentlig så vil denne perioden i livet gi en perspektiver og respekt for pengenes verdi.

Ingrid

01.12.2015 kl.14:50

Til Kaja: Mennesker som ikke har empati burde ikke ha tastatur.

Karin Andersen

01.12.2015 kl.14:52

Synes kvinner bør tenke på lønn når de velger yrke. Alle ser vel på statistikken at det er stor sjanse for at man ender opp som enslig mor? Bortskjemte og egoistiske kvinner velger yrke kun etter hva de har lyst til å jobbe med. Tenker ikke på barna i det hele tatt. Legger seg ikke opp en krone før de får barn heller. Satser tydeligvis på å bli forsørget som på femti-tallet. Man kan ikke ta høyde for at man blir syk, så de syke er selvfølgelig helt uten skyld her. Og veldig trist med motepresset som er i dag.

Bjarte

01.12.2015 kl.15:00

Tusen takk for at du deler din historie.

Lagertha

01.12.2015 kl.15:05

Og slik fortsetter det i arbeidslivet...penger her og penger der, til bursdager, jubileumer, barnefødsler mm. Selv har jeg gitt til alle, men ikke engang fått en hilsen på egen bursdag. Dessuten var jeg den med lavest lønn på avdelingen. Nå har jeg fått sparken - fordi jeg ville vite hvem de anonyme kollegene som stalket meg var.

Ttt

01.12.2015 kl.15:11

Jeg har selv vært fattig student, og vet hvordan det er å ha lite penger. Det jeg ikke skjønner er at det skal være så fryktelig vanskelig å si: "Vet du hva, det der har ikke jeg råd til."

Hva med å snakke med den mest aktuelle ansatte i barnehagen, og si det som det er. Si at en ikke har penger, at en gjerne vil ha bildene allikevel. Hvorvidt barnet får vite hvordan transaksjonen har foregått kan være opp til den aktuelle barnehageansatte og forelder. Selv synes jeg at i tilfeller hvor man har dårlig råd av en god grunn - at man er fattig student og må prioritere mat og et sted å bo - så bør barnet kunne få vite hva som foregår.

I stedet for å kreve at andre ikke skaper "pengesluk", som en koselig begivenhet hvor et barn skal føle at det er med og bidrar til å hjelpe andre barn, hva med å ikke gjøre seg selv så forbanna sårbar og å jekke ned på selvhøytideligheten litt?

Selvfølgelig skal barnehager få lov til å ha slike arrangementer. Det gjør ikke barnehagen mindre gratis. Det er opp til de som har barna i barnehagen, de "voksne", å faktisk opptre voksent og ta ansvar for sin situasjon.

"Vi har ikke penger å sette av til dette nå, dessverre." eller til og med "Vi ønsker ikke å bidra til denne saken." hvis det er tilfellet. Vær voksen, og stå for situasjonen du har satt deg i eller valget du har tatt/tar/ønsker å ta.

Det er ingen skam å ikke ha penger. Men det er heller ingen skam å arrangere innsamlingsaksjoner.

Christin

01.12.2015 kl.15:18

Kjære deg som har kun kommentar som navn: Det at du bringer fram at før i tiden så kunne hele familier bo på et rom,er meget uaktuelt i disse dager kun av 1 enkelt grunn. Og den grunnen kalles barnevernet. Hadde det ikke vært for de så hadde jeg faktisk vært tilbøyelig til å si meg enig. Men ting er blitt mer komplisert nå enn før i tiden.

Enda en pappa

01.12.2015 kl.15:21

Flott historie som dessverre er alt for aktuell for alt for mange. Og alle som påstår at "joda, dette har man råd til, det er bare snakk om prioriteringer"...

Se for deg følgende: Samlivsbrudd med påfølgende ansvar for 1-2 barn. Deretter et uheldig fall som gjør at du får ryggproblemer. Sykemelding i et år, deretter AAP og 66% av tidligere inntekt. Dette kan skje de fleste av oss.

Er gresset like grønt nå?

Har du fremdeles den 50-lappen ekstra til basar, kake, suppe, is, lodd?

Fattigpåpenger rikpåopplevelser

01.12.2015 kl.15:22

Litt spennende når skolen går ett steg videre og melder deg til barneværnet for at barnet ikke hadde med seg den 50 lappen da det var innsamling. Det var visst omsorgssvikt å ha dårlig råd. Men vant saken ihvertfall.

01.12.2015 kl.15:30

Jeg er student og alenemamma. Studerer fulltid og har ikke anledning til å jobbe da barnet mitt er såpass lite at det ikke kan være alene hjemme. Får inn 9000 kroner i studielån pluss 3000 sammenlagt fra far og barnebidrag. Dette utgjør 12 000. Jeg bor i studentbolig, den er 40 kvm og koster meg 7000 i måneden. Jeg finner ikke noe billigere om ikke jeg og sønnen min skal bo på i en ett romshybel. Betaler 600 kroner i SFO (heldigvis er det justert pris etter inntekt her). Da har jeg igjen 2400 kroner igjen i måneden. Dette skal brukes på mat og eventuelle nye klær som trengs. SÅ dere som kommer her å sier at det handler om livsstil, vår livsstil er det billigste du finner, om en ikke skal bo på gaten, og 50 kroner her og 50 kroner der er mye når en har lite. Jeg utdanner meg for at fremtiden skal se bedre ut, har heldigvis bare ett år igjen med dette. Men noen av de kommentarene over her er såpass provoserende at jeg bare måtte få det ut.. Og jeg jobber hele sommeren for å ha litt sparing, og ikke hadde dette ALDRI gått rundt...

Mamma til2

01.12.2015 kl.15:33

Håper alle dere som mener at alle har råd til 50 lapp,får kjenne det på kroppen en dag,hvordan det er å ikke strekke til for barna sine.og dere som ikke har barn selv LA VÆR å kommenter.dere har ingen anelse.

Jeg er mamma til 2,eldste mann har autisme.jeg er gift,mannen min går I full jobb og jeg deltid siden eldste mann krever mye.noe som Gjør at jeg faktisk ikke kan gå fullt ut I jobb.man skal aldri dømme andre før du har gått I dem sine sko.og til deg som sier at har man ikke råd til en 50 lapp så må dere ikke få barn.hva med di som får kreft eller har vert i en ulykke å blitt lam fra livet å ned,eller sånn som meg som har barn med spesielle behov??ingen kan forutse når livet endrer seg brått både livskalitet å ikke minst økonomisk.jeg kunne ikke forutse at jeg fikk et barn med spesielle behov.som da inkluderer ekstra utgifter hver mnd.så fy skam dere alle som mener at alle har råd til en 50 lapp.har man ikke så har man ikke så enkelt..å husk for det om du har råd til d så betyr det ikke at alle andre er like heldig som deg

Kari

01.12.2015 kl.15:45

Jeg er verge for flere mennesker som faller inn under fattigdomsgrensen. Jeg vil derfor opplyse at det finnes noe som heter supplerende sosialhjelp og/eller nødhjelp. Ta kontakt med nav. Slik som jeg regner ut for mine klienter er husleie, strøm, livsopphold. Visse ting blir ikke tatt med som "nødvendig" alså du kan klare deg uten. Da får dere en sum i måneden, utover det dere får som fast sats fra nav

Sjekk ut om akkurat DU kan få støtte. Ligger satser undet regjeringen.no-dokument-rundskriv

Eller søk på supplerende sosialhjelp-satser på google. Du kan også søke om både statlig og kommunal bostøtte (enten du eier eller leier. Ta en titt, koster ikke noe. Alle monner drar når man er blakk

Alenemor

01.12.2015 kl.15:50

Jeg kjenner meg så igjen! Jeg er alenemor, og får overgangsstønad på andre året fra nav. Det er pokker meg ikke mye penger når du har et barn å forsørge. Jeg har vært heldig, og fått ei grei leilighet til 5000kr i mnd. Men så kommer strøm, internett, barnehageregning, busskort fordi jeg ikke har råd til bil eller lappen, mobilabonnement, linseabonnement, psykologtimer, forsikringer, legetime, medisiner, mat, husholdningsartikler, bleier. Folk skal ha det til at aleneforeldre får så utrolig mye penger. Det de glemmer er at vi står fullstendig alene om utgiftene.

Johannes Åkerhamn

01.12.2015 kl.16:06

Jeg har ikke hatt det slik, men min mor hadde det sånn når jeg var liten. Jeg merka det godt, spesielt når jeg gikk på barneskolen så måtte jeg finne på unskyldninger, jeg ikke ville i bursdag eller på tur fordi jeg viste att det hadde vi ikke penger til. Trist att folk fortsatt har det slik i dag.

Karl

01.12.2015 kl.16:14

Leser mange komentarer ned over her. Hva med å tenke litt lenger og vise at du er voksen. Er jo ikke smart å få barn mens dere studerer, er arbeidsledig,dyre legertimer som man sliter me å betale.Ha for faen kontroll på livet før dere lager ett til!

heia norge

01.12.2015 kl.16:14

er det ikke et privilegie å få barn og ikke en rettighet?

har ikke folk baller til å si nei vi har faktisk ikke råd så burde man kanskje ikke hatt barn?

nei livet er ikke rettferdig men det trodde jeg de fleste "voksne" visste

som liten fikk jeg ikke alltid være med på ting som kostet penger fordi foreldrene min skilte seg men de sa det som det var. har ikke hatt noe vondt av det jeg, men siden at mine foreldre "ødela" ved å skille seg så måtte de rett og slett ta det ansvaret og si at nei vi har ikke råd(er vel noe man må ha en forutsetning for å takle som forelder).

og nei jeg snakker ikke om folk som blir ufør av diverse grunner men om 100% "oppegående" mennesker som er blitt altfor bortskjemte.

barnehagen må vel for faen ha lov til å holde arrangementer som kan kost litt uten at verden skal gå under!

trodde økonomisk stabilitet var noe man burde ha i bunn før man i det hele tatt tenkte på barn? at kondomet sprakk er vel ikke en veldig god unnskyldning.

noe er kanskje litt på spissen men er så jævla mange egoistiske foreldre der ute!

Anna

01.12.2015 kl.16:19

Det er tøft å ha det trangt økonomisk, har vært der da hver krone teller. Da ble det det billigste av alt, og jeg syns det gikk bra. Barna var fornøyde. Har og hatt venninner med liten inntekt, men som røyka, kjøpte mye mat på bensinstasjon og klaga over dårlig råd. Sånn oppførsel blir jeg irritert på.

Kari

01.12.2015 kl.16:25

Da jeg la inn dataene dine (røffli) kom jeg til 2325 i bostøtte i måneden

Støtten til livsopphol går ut fra månedslønn, antall personer i familien.

Enslig ca 5700

Ektepar ca 9500

Barn 0-5 år ca 2200

Barn 6-10år 2900 11-17år 3700 Jeg ville definitivt ta kontakt med nav. Lykke til

Nils

01.12.2015 kl.16:27

Har selv vært i en situasjon hvor jeg har skippa måltider for å få råd til julegaver. 50 kroner du ikke kan velge bort blir fort mye for de som har lite, spesielt om timinga er dårlig. En stund hadde jeg 200 i uka å leve for etter faste utgifter.

Jeg hadde på denne tia god økonomi styring, men kom i uføret pga ting utenfor min kontroll. Så de som sier alle har 50 kroner mangler virkelig innsikt og empati og fremstår her mest som nett troll.

Forøvrig: Det å kunne betale en valgt og anonym sum i en boks for skole relatert innsamling er jo en funksjonell og flott ide. Da kan alle klare det + de som har det så lett kan jo da legge oppi litt ekstra om de mener 50 kroner er lite....vinn vinn for alle! (Selv de som ikke er enig i hvor pengene går får sine barn kunst med hjem)

Mamsen

01.12.2015 kl.16:30

Vet du, jeg forstår deg så inderlig vel. Jeg har to barn som nå er voksne. Yngste holder på med høyere utdanning nettopp fordi jeg er livredd for at hun skal kommer i samme økonomiske situajsonen som jeg har vært som alenemor. Jeg hadde forskuttert bidrag som ble, da jeg jobbet kuttet til 50% altså en utbetaling på kr. 600 pr. barn. Vi hadde sjelden busspenger til å komme oss til byen på arrangementer selv når disse var gratis. Skidager på skole og barnehager da holdt mine seg hjemme fordi vi ikke hadde utstyr eller gode nok vinterklær. De få gangene vi var på kino hadde vi micropopkorn med og billigbrus fra pappglass. Det høres kanskje ikke så gale ut, men når det er år etter år fordi en var tvunget av dårlig økonomi, da er det slett ikke moro. Lyspunkter var da en kunne spare opp litt småpenger og komme seg på byens museum. Jeg har pr dags dato ingen skolebilder av mine barn eller deres skoleklasser fordi vi ikke har hatt råd til det.

Det gjør noe med en når en skal gang på gang forklare til velmenende sjeler at en faktisk ikke har penger til ditt og datt. Fordi selv om ingen ord blir ytret så er det soleklart at en oftest blir møtt med enten medlidenhet eller blir sett ned på.

Så jeg forstår deg inderlig vel. Vi er mange, etterhvert, som med å være MEGET forsiktig klarer å overleve fra dag til dag. Og kun det...

Lars

01.12.2015 kl.16:33

Jeg er enig med innsamling til fattige land og loddsalg, det er svada i mine øyne. Ikke er organisasjonene som blir valgt noe jeg hadde ville sendt penger til heller.

Har alltid holdt skuta mi flytende selv med hinsidiges utgifter, men jeg skulle da alltid klart å dratt fram 50 kroner. . Hva får man for 50kr i dag? Det er ikke mye med mindre man står å knar fram egne brød hver dag og kjøper inn alt i store mengder eller kun first price.

Så kommer jeg til den småfrekke delen om ex antall unger og ex antall alenemødre i Norge. Alle skal på liv og død ha barn uten å ha råd til det. Vet folk hva sånt koster før de får barn? Ironien er når jeg leser om såkalte alenemødre med 3 unger med 3 forskjellige pappaer som syter om hvor dårlig råd de har. Alle pappaene til ungene er "psycho" "psykoat" el "voldelig" ( ja jeg leser stadig vekk om dette på facebook og diverse forum). DA kan jeg skjønne at 50 kr blir mye, nårr man ikke har jobb og 3 unger.

Men i bunn og grunn, har man ikke 50kr til overs så bør man hvertfall ikke slenge ut fler barn i denna verden. Det er ikke gratis i å bo I Norge og det er ikke sosialen sin plikt å kaste penger på disse.

Hvis noen kommer med et godt svar så skal jeg spandere en femti-lapp. god kvæll

Hjemmeværende mor

01.12.2015 kl.16:41

Kjempe bra skrevet! Kjenner meg selv godt igjen i historien din. Vi er en småbarnsfamilie med 2 voksne 2 tette små på 1år og 2år og en katt. Har levd nå i snart 3år på det helt minimale pga jeg har vært student og fått store helse problemer etter svangerskap og tidligere arbeid. Det ene barnet vårt har melkeallergi og jeg gluten intolerance og 5000,- i matbutsjett for en hel mnd var ganske tøft! Etter alt av faste rekninger og penger til mat var satt til side hadde vi snaut 200,- til overs når mannen min hadde jobbet det han kunne på overtid. Jeg går hjemme med minste jenta av økonomiske og helsemessige grunner.

Gruet oss alltid vist det kom en bursdag eller noe slikt for var usikkert om vi klarte og fikse en gave.

01.12.2015 kl.16:48

Jeg orket ikke lese alle. Jeg har jobbet i bhg i 20 år og har møtt foreldre som ikke har 50lappen. De har fått bildene av meg, de har fått suppen på høstfesten, de trengte ikke levere til omvendt julekalender. Jeg og gjerne mor, hadde en fortrolig samtale og ingen merket noe. Barnet koser seg sammen med de andre og det var vår hemmelighet.

Øyvind Bergh

01.12.2015 kl.16:50

Patetisk sutring

Elisabeth Ø.

01.12.2015 kl.16:52

Veldig godt skrevet!!

grethe

01.12.2015 kl.16:55

Femti kroner betyr mye for meg. Forlite til å dekke behov så jeg samler og legger dem sammen

Pappa

01.12.2015 kl.17:01

Hei Ingrid, du tok ordene ut av munnen på meg.

Kaja... jeg håper at du alltid vil leve i din beskyttede verden og aldri oppleve at du mangler noen ting. Jeg håper du fremdeles er ung.. men om du snakker litt med foreldrene dine så tipper jeg at de har en eller muligens flere ganger oppleve noe lignende.

Og til alle dere som fremdeles ikke forstår at det ikke er snakk om kun denne ene 50lappen... muligens ett mattekurs hadde vært på sin plass? Eller mulig dere kan regne selv og feks se hva det koster med mat i en mnd? Etter dette kan dere plusse på andre ting dere trenger?

Og takk til deg som har skrevet bloggen du setter ord på manges følelser!!

bestemor Lisbet

01.12.2015 kl.17:01

Takk for et godt innlegg! Dette er kjempeviktig. Selv har jeg vært enslig og fattig studentmor og kjent på kroppen det økonomiske presset som foreldre utsettes for. Nå har jeg god råd men lærdommen fra den harde tida er likevel verdifull. Det er stadig ekskluderende å bringe krav om foreldrebetaling inn i barnehage og skole. Det er også ulovlig, i alle fall i skolen som jeg kjenner best (som lærer). Skolen skal være gratis. Likevel fortsetter skoler å kreve inn penger til kassekassen eller til andre formål. Det er ikke greit så lenge dette går ut over et eneste barn, syns jeg. Det er et kjempepress på dagens foreldre når det gjelder barns konsum på alle vis, så det blir mange 50-lapper for å si det sånn. Dersom foreldre skal bidra bør det kun skje anonymt. Det er ungene dette går ut over, og ungene bør være et solidarisk ansvar for fellesskapet og ikke kun et privat anliggende for de av oss som er foreldre. Vi er alle avhengige av at sporene etter oss fylles opp av nye og friske krefter!

ORi

01.12.2015 kl.17:20

for de som befinner seg i en vanskelig situasjon, som ikke bare en sjelden gang, men som hver måned opplever at kassa er tom, helt og bokstavelig, noen dager før lønning, selvom man har vært disiplinert og ikke skeiet ut med noe som helst,og vet at de siste dagene må man leve på det som måtte finnes igjen i skap og frys, så er det undertrykkende å oppleve den arrogansen andre omtaler utgifter på. 50 her og 50 der er enorme summer når en har lite. Selv har jeg et dagsbudsjett på ca 50,- til mat. Alltid. Da sier det seg selv at man ikke uten videre kan gi vekk femtilapper i hytt og pine. Hver femtilapp gitt vekk er derved en hel dags mat gitt vekk....

Anonym

01.12.2015 kl.17:20

Det kan ofte være flere aktiviteter i løpet av en måned - igangsatt av voksne, "til beste for barna" - som koster "bare" 50 til 100-200 kroner. Men det er jo typisk egoet i enkelte folks hjerner å kun tenke på den ene tingen isolert, mens vi andre er nødt til å få totalsummen for alle ting akkumulert til å gå opp.

Milla

01.12.2015 kl.17:20

Åpen dag på skolen.. Har lånt penger av mamma for å få råd til å gå, det er obligatorisk at vi må være der i 3 timer.. Etter 1time er det tomt for penger.. 500kr bort på ting ungene har laget, og dyre aktiviter. Det er 2 timer igjen, ungene vil ha mere kake, ri på hestene, og kjøpe flere lodd.. Jeg kjenner jeg blir uvel, ute har det begynt å pøse så vi kan ikke leke utfor lenger. Jenter og gutter vi må hjem nå mamma føler seg ikke helt vel.. Ungene protestere vi må være her... Og jeg vil ha mere pizza sier elstemann.. Nei nå går vi sier jeg bestem og drar med meg ungene. Vi har vert hjemme knappe 10min når mobilen ringer, det er lærern til elstemann. Hei jeg så dere gikk dere er klar over at det er obligatorisk.. Jeg sier forsiktig ja men jeg følte meg ikke bra.. Lærern gotar såvidt svaret mitt jeg hører hun ikke er fornøyd.. Jeg ser på kalenderen og sukker det er 1 uke til lønning og om 2 dager er d kunst dag i barnehagen.... 😕 Takk for at du setter ord på noe som mange lever med men som ikke er d alle forstår..

Lisa

01.12.2015 kl.17:32

Sist gang jeg hadde mindre enn 1000,- på konto var på dåpsdagen min. Jeg er flink til å prioritere, handler på salg, sparer jevnt og trutt, bruker aldri penger jeg ikke har, og kjøper ikke dyre, unødvendige ting. Gir dette meg rett til å fortelle andre at de burde ha 50,-? NEI!

Jeg vet ingenting om deres liv, eller hvorfor de ikke har 50,-. Kanskje er de mer ufornuftige enn meg, kjøper for dyre ting, får barn de egentlig ikke har råd til. Gjør dette meg til et bedre menneske enn dem? NEI!

Av og til gjør jeg dumme ting, tar valg jeg ikke ser konsekvensen av, er uheldig. Det siste jeg trenger da er noen som forteller meg at jeg kan takke meg sjøl. Folk er forskjellige, men det vi alle har til felles er at ingen er feilfrie.

Til de i kommentarfeltet her som synes at alle burde ha 50,-: Jeg synes dere er noen fordømmende tullinger som burde slutte å paradere sin mangel på empati.

Til bloggeren: Takk for et godt innlegg, og for den jobben du og slike som deg gjør i barnehagene :-)

Alenemor 84

01.12.2015 kl.17:40

Fantastisk innlegg❤️

Til du som ikke tror på historien hennes... Vet du hva... Mennesker som deg burde lære seg å holde kjeft. Ufordragelige menneske. Tror du helt seriøst at folk som er i en slik situasjon ikke snur hver krone?

Jeg er alene mor for en på 2 år... Når alle regningene mine er betalt har jeg 2000kr som skal gå til mat, klær og eventuelle ting mitt barn trenger.

Jeg har ikke bil, jeg går til og fra barnehagen og jobb, for jeg har ikke råd til busskort. Det er over 1mil å gå til dagen og busskortet koster 650kr sånn ca.

Jeg har ikke Internett eller TV kanaler for jeg har ikke råd til det. Hva med Netflix? Vel du trenger Internett til det... Har ikke råd.

Barnet mitt arver klær av venninnene mine sine barn og jeg er like takknemlig hver gang... Selv om klærne er brukte og litt slitte har barnet mitt klær...

Sist gang jeg kjøpte sko eller klær til meg selv var for snart 3år siden. Da jeg gikk gravid med mitt barn.

Jeg drikker ikke, og når jeg handler bruker jeg kalkulator for å være sikker på at de få kronene jeg har faktisk er nok. For selv om jeg har lite penger vil jeg ikke stå i kassen å få ikke godkjent.

Jeg har ikke gått på cafe, restaurant, kino eller noe annet på 3år. Heller ikke hatt ferie eller reist vekk.

Så når mennesker som sier at du ikke tror på historien hennes, det gjør meg forbanna... Før du har satt deg inn i det og opplevd det selv, da kan bare holde munn... Du er akkurat en sånn person som gjør det vanskeligere for oss å holde hode høyt.

Å ja, de 50kr kan bety alt for de med lite penger. Det kan være de siste bleiene barnet mitt trenger før jeg får lønn igjen...

Jeg må bare si at jeg er så rørt over historien din, trist og.. For jeg vet hvordan du har det. Å jeg ønsker deg alt godt. Du er sterk og du skal gå med hode hevet. Vær stolt over deg og barna❤️ Lykke til🌺

Anonym

01.12.2015 kl.17:41

Alle som ikke har 50kr til overs, eller som sitter med overtrekk på kontoen før neste lønning har gått glipp av noe vesentlig som alle banker og økonomer forsøker å prente inn i hodet på folk: Bufferkonto. Det er noe alle burde ha, i særdeleshet barnefamilier! Selv har jeg i alle år hatt en buffer på 3-4 månedslønner stående på en sparekonto. Som ung alenemor og student spinket jeg og sparte det jeg maktet for å ha i reserve. Man får feriepenger, skattepenger, halv skatt i desember. Noen av de kronene må det være mulig å faktisk spare! Fatter ikke at folk tør å ikke ha en økonomisk reserve! Da jeg var ung alenemor hadde jeg ikke 3 lønninger på konto, men jeg hadde noen tusenlapper stående likevel. Penger jeg hadde spart etter å ha nektet meg selv både det ene og det andre, som ikke var livsnødvendig, for å være sikker på at jeg skulle ha penger til uforutsatte utgifter! Da jeg var ferdig utdannet og i jobb levde jeg på sparebluss et år for å skrape sammen alt jeg klarte for den bufferen. Selv nå, som gift og med god økonomi, så tør vi ikke annet enn å ha en økonomisk reserve! At enslige med barn ikke har en krone i bakhånd er helt ubegripelig! Hvordan tør dere?? En ting er et bilde og kakelotteri, men hva om barnet blir sykt og trenger medisiner? Hva om vaskemaskinen ryker? Hva om utedressen blir borte, hva kler du barnet i da?? Alle kan komme i en situasjon er økonomien er stram. Men det er derfor man skal spare seg en buffer FØR man faktisk trenger den! Mange kunne hatt det bedre med stram økonomi om de hadde spart opp litt fra før. Begriper virkelig ikke at folk tør å ha barn uten å ha en reserve... Hadde folk hatt den bufferen hadde de hatt den 50-lappen. Ihvertfall mange ville hatt den.

Hilde

01.12.2015 kl.17:44

Problemet er jo ofte ikke den ene 50-lappen, men at det til tider blir så mange 50 og 100 lapper til sammen. Tiden nå før jul er vel da det er mye som må prioriteres og jeg skjønner godt at man nok heller vil bruke penger på gaver til ungene og julemat enn bilder fra barnehagen. På skolen og barnehagen til mine unger er det heldigvis ingen aktiviteter som koster penger.

Erik

01.12.2015 kl.17:46

Vet ikkje om noen vil høre på meg... siden jeg er ganske ung og ikkje på langt nær har unger. Jeg har selv opplevd at min mor ikkje har kunnet kjøpe alt jeg har hatt lyst på.. som i etterkant jeg har funnet ut at er greit. jeg er glad for at min mor tenkte nok på meg til å forsørge familien sin uten at det skulle gå ut over det vi spiste og hva vi gjorde... selv om at alle har en 50 lapp siden ingen i norge lever under absolutt fattigdom. Jeg er glad for at min mor gjorde alle nødvendige ting for at vi skulle kunne leve bra uten å ha alt det nyeste. idag har nesten alle barn ipad osv. jeg hadde en gameboy som jeg hadde spart opp til selv og verdsatte den høyt. dessuten er det veldig få som faktisk synnes kunsten til barn er fantastik med unntak av de som faktisk sender dem til kunstskole.. har selfølgelig synnes det har vert positivt å høre at det jeg lagde var pent, men i ettertid har jeg sett hvor jæ**** det faktisk så ut å forstår ikkje helt hvorfor mine foreldre mente det var bra.... så helt enig i at kjøpe press skal bort fra skole og barnehage, har alltid fått høre at skole regelverket sier at alt skal være gratis har foreldre osv slått seg sammen for å sende oss på skiturer fordi skolen ikke råd... med oppfrodring av skole, det har vi fått høre på barne og ungdomsskolen, det er først nå at vi går på videregående, at vi betaler selv, viss vi skal på noe. som jeg synnes er greit siden veldig få fra 16-19 faktisk betaler alt av mat osv.. og det lærer oss og at vi kan ikkje kjøpe mat hvær dag viss vi vil være med på skitur osv... håper dette ga et litt annerledes perspektiv

Paul karstensen

01.12.2015 kl.17:55

Det finnes både gode og dårlige mennesker på jorden.

Av kommentarene her er det meget lett å se hvem som er hva.

01.12.2015 kl.17:57

Trur man skal være forsiktig med å bruke ordet FATTIGDOM. Hva er fattigdom ? Noen nevner at så mye som 84000 mennesker lever under fattigdomsgrensen. I følge FN er fattigdomsgrensen på litt under 8 kr dagen. Kan hende jeg tar feil, men har mine tvil til at 84000 barn er under fattigdomsgrensen i Norge.

Bjørn

01.12.2015 kl.17:57

Steiner barnehagen eier. Som noen andre her inne skriver lik pris og en veldig god plass. Nå skal det sies at vi solgte lodd til julemarknadden, men å selge noen lodd er en erfaring alle barn har godt av.

Har opplevd offentlig barnehage, privat og nå privat I regi av Steinerskolen og det siste er definetivt det aller beste alternativet. For et flott og respektfullt menneske syn mann blir møtt med. Har nå også tatt gutten ut av offentlig skole og inn på steiner skolen, det beste valget jeg har gjort noen gang. Ja skolen koster penger og vi må grave dypt, men ungen sprudler og har I mye større grad utbytte av skoledagen.

Når det gjelder gaver så løses dette på en god måte med faste satser som foreldrene til barnet som har bursdag betaler og kjøper inn til sitt barn en klassegave en gang I året I stede for 11++++

Ikke se så mye på det jeg skreiv om skolen siden den koster penger og blir noe utenom, men barnehagen koster det samme som offentlig og er absolutt noe å anbefale.

Prinsessa på erten

01.12.2015 kl.18:04

Da jeg vokste opp i en ubemidlet familie på 80-tallet, ble jeg heldigvis aldri bedt i bursdager. Ikke arrangerte vi store bursdager heller. Hadde et par venninner på kakebesøk hjem på bursdagen. Holdt i massevis det:-) og tydeligvis bra for familieøkonomien:-)

Det er ikke meningen å være slem

01.12.2015 kl.18:04

Flesteparten av dere som leser denne kommentaren vil nok spy av den, og for dere vil beklage på forhånd. Det tristeste er ikke at mange ikke har femti kroner å bruke, det tristeste er at det har blitt en menneskerett å få barn, at uansett om du er ufør, uten utdanning eller alene SÅ SKAL DU UANSETT HA BARN. Selv er jeg oppdratt av den moren som ikke hadde den ekstra femti-lappen - og skal jeg fortelle dere en ting? Jeg vil aldri bli sånn. Når jeg leser om dere som er to vokse, har et barn og har en samlet inntekt på 10.000, så tenker jeg - hvordan er det mulig? Det er ikke en menneskerett å få barn. Sjekk ligningen deres og gjør en realitysjekk før dere setter barn til verden.

Anonym osv

01.12.2015 kl.18:13

En 50 lapp er faktisk en 50 lapp for mange. Det er synd at det finnes mennesker der ute som ikke tror på det og sier at alt handler om prioritering, så jeg spør skal en person med en lavere inntekt slutte å leve sitt liv med sine venner og sine hobbyer verdagsgleder for at de med høyere inntekt skal kunne pålegge dem ekstra utgifter som de ser på som småpenger?

Jeg har tatt en rask kikk på nette, det billigste mann får leid i hele fylket jeg bor i koster 5000kr å ligger midt i ingenmannsland. Til deg som mener alle har 50kr, og tror at alt handler om billig husleie tar så feil at det gjør vondt å lese kommentaren din. Man kan leie mer sentralt, men da koster det 7000kr, men det blir alikevel billigere en leiligheten til 5000kr ute på landet når man regner med alle de ekstra utgiftene det koster å komme seg til og fra jobb, barnehage venner Osv.

Vi med normal inntekt kan gange alle utgiftene våres med ca 2,2 i forhold til ei alene mor med uføretrygd eller minstetrygd den barnehageplassen hun betaler 2500kr skal vi betale 5500kr for, de skoa til 300 må du betale 660kr for, Regn alle kostnadene deres å gang med 2,2 så kan du se hvor mye det koster å ikke ha full inntekt, den leiligheten som koster 5.000kr skal du betale 11.000kr for i forhold en normal inntekt kontra minste trygd. Jeg har mener at selv om man har dårlig råd skal man ha råd til å leve og derfor skal ingen ha rett til å pålegge noen å bruke 50kr på noe. Jeg har regnet ut ifra en trygd på 180.000kr kan hende den er høyere, jeg har regnet en normal inntekt på 400.000kr denne variere fra person til person, men uansett så kan du ta lønna de dele på trygda og så kan du gange utgiftene dine med det tallet du får. Da ser du hva du ser på som vanlig kostnader koster noen på trygd.

Bjørn

01.12.2015 kl.18:17

Til du som skriver det er ikke meningen å være slem. Livssituasjonen kan endre seg også din. Hva om du blir ufør etter at du har fått barn? Skal du liksom gi bort barnet da? Det er ingen fasit på dagene som kommer og det er vanskelig å ikke strekke til.

01.12.2015 kl.18:25

Sleg undertøyet ditt på eBay så har du 50 kroner. Det er like lett som den livsstilen du hadde opp til du skulle få deg en jobb, men ble smelt på tjukka og endte i kassa på Coop.

Rolf

01.12.2015 kl.18:34

Flaut å ikke ha 50,- til ungene. Slutt å sløs pengene deres på piss.

Linn

01.12.2015 kl.18:37

Jeg skjønner at ting kan skje, at en kan bli akutt syk osv. men jeg synes flere her burde tenkt seg om en ekstra gang eller fem før de velger å få barn. Og ikke si at det ikke var planlagt at det bare skjedd, for hver enkelt har en ansvar om å beskytte seg selv mot graviditet. Det å ha barn koster ekstremt mye og derfor bør alle som ønsker å få barn ha en stabil økonomi og være i psykisk god balanse. Et barn er et kjempe ansvar, som jeg føler alt for mange tar lett på, og det er ikke bra. Nei, jeg sier ikke at dere må gi barna deres alt de peker på, men når enkelt her sier at de har to barn og en felles inntekt på 10000 kroner i måneden så begynner jeg å lure på hva enkelte tenker med?! Folk må begynne å ta litt mer ansvar!

Og om det skulle være slik at en allerede har fått barn og det skulle oppstå noe uforutsett som gjør at en får dårlig økonomi så er jeg helt sikker på at barnehageansatte og lærere er behjelpelig med at en slipper å betale om en forklarer sin egen situasjon, så kan de som ønsker og bidra få lov til å bidra. Husk at ansatte i barnehage og skole har taushetsplikt og vil garantert være behjelpelig slik at du og dine barn kan komme på ulike tilstelninger. Om en trenger hjelpe, må en være modig nok til å søke den. Og til andre voksne der ute som ikke har fått barn enda, ikke bidra til at flere barn må leve under fattigdomsgrensen, det er ditt ansvar som voksen og bidra til at dette ikke skjer. Ta ansvar nå!

Lars

01.12.2015 kl.18:37

Tror 2 uføre voksne mennesker hadde fått mer enn 10.000 samla inntekt.

Kan den som nevnte det forklare el formulerer hva dere egentlige mente?

2 VOKSNE mennesker med 10.000 samla inntekt? netto? etter alt er betalt?

Det er jo ikke mulig engang, minstesatsen til NAV er jo høyere enn det der..

Kommentar

01.12.2015 kl.18:40

Christin: Jeg vil gi deg et svar, også skal jeg forsøke å nyansere meg selv.

Det er for meg helt naturlig at småbarn og voksne deler soverom (da tenker jeg særlig på studenter), og at litt eldre barn deler soverom med hverandre. Hvis jeg nå plutselig ble forelder så ville jeg redd opp sofaen til meg selv og latt barnet få soverommet. Jeg tror ikke barnevernet ville protestert på det.

I Norge er vi opptatt av at det er små forskjeller og kanskje skaper det en forventning om at alle skal leve nogenlunde likt også. Men så lenge vi har fattige, så må folk få lov til å begrense seg uten å føle stor skam for det, også må kanskje de som er fattige akseptere det selv? Noe alle burde gjøre er å forsøke å begrense sitt eget forbruk for å unngå å skape forventninger og press. La være å reise på ferie noen år, eller kjøp noen saker på fretex og skryt av de!

Jeg er helt enig i at barnehagen ikke burde ta betalt slike ting som dette, helt enkelt fordi også jeg må akseptere at dette er vanskelig for noen, uansett hvor ufornuftige jeg måtte mene at de er. Denne typen ting skal vel først og fremst være hyggelige, og da hjelper det vel ikke å få en lærepenge heller?

Jorun Holstad

01.12.2015 kl.18:43

Godt skrevet.

Håper dette når ut til folk og at de tenker seg en tanke eller to om i liknende situasjoner.

Lars

01.12.2015 kl.18:45

Dere som ikke har råd til 50kr , hva slags mobiltelefon har dere? Hva slags sminke bruker dere? Den nye jakka du kjøpte, hva kosta den? Ipadèn er det nyeste generasjon? Buksa på "tilbud" ? Black Friday tingene som var så billige? Ferdigmaten du handlet? ja, tror mange kjenner seg igjen i det her. Vet flere kommer til å sutre videre om at ikke alle har det så lett. Og fattigdomsgrensa, 8kr dagen hørtes saklig ut ja. Sikkert veldig mange barn som lever på den grensa vil jeg tro i Norge.

Siren

01.12.2015 kl.18:53

Vel, tydeligvis noen som alltid vet hvordan andre har det, og hvordan de gjør feil med penger og prioriterer feil.... Selvfølgelig er det noen- det er det alltid.

Men altså, det er vel ikke KUN snakk om 1 50-lapp her. Det er snakk om en her og en der. Man har flere barn, Så vil man ikke gjøre forskjell på barna. Blir fort penger av de 25,- og 50,- kronene som skal dekke alle de småtingene som "alle i klassen eller barnehagen" selvfølgelig må få være med på....

Ikke alle er så heldige i dagens Norge, som de burde! Støtter helt og fullt det innlegget øverst.

Anette

01.12.2015 kl.18:58

Eg må dessverre sei meg einig med mange over her. Greit at ikkje alle har råd til å kjøpe akkurat det dei vil kvar mnd (få har jo det), men 50 kr?? Veit de kva de brukar pengane på eigentleg? Mange kunne hatt godt av å setje opp kva dei eigentleg har brukt pengane sine på dei siste mnd. Trur dei fleste blir overraska over kor mykje som går med på "diverse" som ein eigentleg kan kutte ned på. MEN når det er sagt, er det ikkje OK at barnehagen/skulen legg opp at foreldra MÅ kjøpe ting for å bidra til diverse. Det er skikkeleg dårleg gjort å byggje opp forventningane til ungane om at dei er kunstnere, skal få spise masse god mat på alle moglege rare tilstelninger osv. Foreldra må få bestemme sjølv kva ungane skal delta på og kvar dei ønskjer å leggje pengane sine.

Syntast også at den "berømte" skuleturen på ungdomsskulen har teke heilt av. Kven i all verden har lyst å kjøpe kort, dopapir, gåveinnpakkingspapir og småkakar for fleire hundre kr? Kanskje på tide å leggje lista litt lågare? Det er ingen menneskerett å få dra til utlandet på skuletur...

Marit Aas

01.12.2015 kl.19:01

Det er ikke bare småbarnsfamilier med dårlig råd. Sjøl er jeg minstepensjonist og må tenke over hver femti-lapp. Jeg er heldig og har eget hus, men det koster! Har hatt veldig mye lån opp gjennom åra - fire hus-lån, og studielån. Mine sønner har heldigvis fått seg en god utdannelse og har ikke hatt samme prøvelser når det gjelder økonomien. Skulle gjerne vært på en julekonsert, men de koster rundt 300 kroner. Jeg kunne tatt av de små sparepengene mine, men det er godt å ha et par tusen som ikke skal røres - i tilfelle.....

Lars

01.12.2015 kl.19:01

Jeg er helt enig med alle ovenfor at det er et unødvendig opplegg fra skolen sin side.

Må jo også gå an å si ifra om dette el evt fortelle at man ikke har råd.

Det jeg ikke klarer å skjønne er flere som har dårlig råd her har funnet ut at de plutselig vil ha et barn til, mulig mange synes jeg er kynisk og fæl men jeg ser flere kvinner ovenfor her som også er enig med meg.

Men spør igjen, 50kr i dag er ikke allverdens. Jeg synes ikke 50kr var allverdens for mange år siden heller og da tjente jeg såvidt penger.

Og ikke alle på internett i Norge er vel uføretrygda alenemor med 3 unger med sykdommer av alle slag? Høres jo ut som at alle her lever "under fattigdomsgrensa" , folk som har 10k samla inntekt på 2 voksne mennesker ( noe som er svada, det ekke sjans at man har det.. det er LØGN).

Igjen, tåpelig fra skolen og merkelig med nybakte foreldre som ikke har 50-lappen i buffer..

01.12.2015 kl.19:12

Dette er en av de beste tekstene jeg har lest! Jeg var nemlig det BARNET som alltid hadde bildet mitt o.l igjen på veggen. Alles bilder forsvant. De ble kjøpt av stolte foreldre. Jeg følte meg mislykket, og hjertet mitt knuste like mye hver gang. Jeg følte alt jeg gjorde var dårlig og stygt, og jeg gjorde alt for å imponere. De andre barna mobbet meg, og sa stygge ting. Blir veldig lei meg av å tenke på det. Jeg ser for meg det jeg lagde henge der alene. Moren min var psykopat i tilegg, hun fortalte meg at tinge jeg lagde ikke var verdt det, og jeg fikk kjeft om jeg i det hele tatt spurte om hun skulle kjøpe.

Jeg får vondt i hjertet på vegne av mødre som DEG! Dere gjør ALT for at barna deres skal ha det bra, og skraper alle pengene dere kan finne for at barnet deres ikke skal være den eneste som står igjen. Jeg skulle ønske jeg hadde en mor som deg. Hadde du vært moren min og fortalt meg at du ikke hadde hatt råd, så hadde jeg blitt lei meg på en helt annen måte. Moren min var slem, og hun ødela selvtilitten min fra begynnelsen av, og gjorde INGENTING for at jeg skulle være en del av de andre.

Jeg syntes det er sykt at det skal koste penger. Jeg føler kaker osv. kan selges, men kunsten til barna burde kun være til for sees på, og tas med på slutten av kvelden GRATIS. Ellers er det kanskje en av barna som står igjen med et knust hjerte. Kaker osv. er IKKE personlig, men det er kunsten til barna. Hvis en unge ikke får kake, så er det bare en sur gjeip som resultatet i 3 minutter, men et knust hjerte er alltid å finne igjen i fremtiden, når man ser tilbake.

Jeg syntes Norge er så innmari dumme på så mange måter. ALT koster penger..og ikke så lite heller. Jeg forstår ikke at de ikke kan se for seg diverse problemstillinger ved å godkjenne slike arrangemanger hele tiden.

Anett

01.12.2015 kl.19:12

Etter at jeg har lest innlegget så leser jeg kommentarene .. Jeg er en av de som har råd, sponser gjerne med 50kr, men gidder sjeldent å ta med meg ting hjem, orker ikke huset fullt av ræl. I dag har mange barn oppførsel som ikke hører hjemme noe sted, det er søren ikke rart - foreldre og generasjon over eier jo ikke folkeskikk når jeg ser hvordan folk oppfører seg her. Men det er vel fordi man sitter bak en skjerm..

Ingrid: Bra skrevet! Skulle ikke hatt tastatur

Kommentar

01.12.2015 kl.19:18

Alenemor 84:

Jeg ser jeg har skapt til turbulens i kommentarfeltet her, og deg skal jeg svare ganske spydig. Du sier at etter lønn og regninger så har du 2000 kroner som skal gå til alt du og barnet ditt trenger. Det var i grunn veldig lite, men så betaler du kanskje alt for mye i husleie eller avdrag på et boliglån som du egentlig ikke har råd til, eller kanskje det ville vært totalt umulig for det å finne et billigere sted å bo, det vet jo ikke jeg noe om, men så tror jeg ikke noe på deg heller, desverre.

Gro

01.12.2015 kl.19:27

3 barn, 2 er skolebarn som går i ca 10-15 bursdager hver i året. Bursdagsgaver til ca. 100-150kr er normen. Minstemann er bare 4år, men begynner nå å bli invitert i bursdager. Juleavslutninger x3, sommeravslutning x3, hvor man skal ha med kake og kaffe, og gevinst til 50kr. Og er det gevinster skal man kjøpe lodd til 10-20kr stk. I tillegg kommer alt det som skjer i mellom... Halloweenfest, karneval, høstfest osv. Det er ikke "bare en 50 lapp" lenger.

Og mine går ikke på noen aktiviteter, da hadde vi hatt enda fler å gå i bursdag til, enda fler avslutninger oc enda flere lodd å kjøpe. (Barna velger selv å ikke gå på noe)

Det handler jo heller ikke bare om ha en holdning til at alle ikke har like mye å rutte med, men også å ha en holdning til forbruket vårt....

bygdegutt

01.12.2015 kl.19:32

Hei.

leser mange kommentarer her som er både triste og tåpelige.

Har selv vokst opp med 2 brødre og en familie som ikke hadde all verden å rutte med, forstår problematikken godt da familien flere ganger har hatt denne diskusjonen. Skolen og barnehagen bør definitivt gjøre noen grep for å hindre at det er sånn. men det bør også dere som er foreldre.. er ikke far selv og har ikke tenkt å bli det før jeg har nettopp denne bufferen da det for meg virker som folk hopper i og bli foreldre så fort de har lyst.. selvfølgelig er uhell en mulighet men man har fortsatt lov å ende mening om det ikke går for langt.

ut ifra det jeg leser og hører folk snakke om i flere forum så virker det som dette er en vanlig problemstilling, si ifra da! jeg tviler sterkt på at skolen eller andre foreldre kommer til å hate deg for deg? og vet du hva? hva så? folk er så redd for å si sin egen mening eller fremstå som "fattig" eller dårligere enn andre, så folk tvinger seg selv inn i sånne situasjoner. gjelder forøvrig alle ting, hvorfor den jakka? hvorfor bo i det huset? osv. osv.

vi må begynne å slutte å dømme hverandre utifra dette, jeg har selv god råd og bruker penger på det jeg har lyst til, men man veier jo krona før man kaster den? og for meg spiller det liten rolle hva folk tenker eller tror om meg, det er deres sak :)

foreldre med dårlig råd, stå på! skal se det blir ordning på barna deres :)

Foreldre med god råd, dere kan betale dobbelt om det er så viktig med betalt lodd eller å selge kunst.. :)

Christine E

01.12.2015 kl.19:37

Dette er så altfor sant, og noe jeg virkelig kan relatere til.

Det var nemlig nylig FN-dag i barnehagen til jentene mine.

Jeg ble litt sent ute da jeg ikke hadde fått med meg at det skulle være den dagen,

og ble oppringt av barnehagen som lurte på om vi kom snart. Jeg var hjemme og vasket,

og sa jeg skulle skynde meg bortover (barnehagen ligger rett i nærheten). Det ble nevnt

at barna mine satt og spiste lapskaus som de hadde gitt dem, og jeg spurte automatisk om det

var noen form for kafè som fant plass. De svarte nei, og jeg kjente jeg ble veldig glad for

beskjeden, jeg hadde nemlig ingen kroner å avse den dagen, helt blakk, og penger kom ikke til

å komme inn på konto igjen før om ca 4-5 dager.

Så da ble jeg naturligvis lettet over at det virket som at det ikke var noe jeg måtte ha penger til.

MEN da jeg kommer dit, så viste det seg at barna hadde (som nevnt i artikkelen) laget bilder vi foreldre

skulle kjøpe for rundt en femtilapp pr. stk til støtte for FN-aksjonen. Jeg kjente jeg ble litt kald inni meg. Jeg hadde jo ikke en eneste krone å gi, langt mindre hundre. Barna mine viste stolt frem bildene sine, og jeg stresset veldig med hva jeg skulle si til de ansatte, og ikke minst barna. Det dette endte med er jeg ikke særlig stolt over, men så ingen annen utvei der og da. Jeg ventet til alle foreldre hadde kjøpt og betalt for bildene sine, hvorpå det var bare bildene til mine jenter og ett par til igjen oppe på veggen. Det var ingen lengre som fulgte med på bildene, og jeg snek dem ned fra hyllene og i en pose, og så gikk jeg og barna hjem. Jeg fikk meg ikke til å fortelle at jeg ikke hadde penger til bildene, det ble for flaut og ekkelt, men jeg kunne jo heller ikke la vær å ta med disse fine bildene barna var så stolte over. Jeg hadde selvsagt i bakhode at jeg skulle si jeg glemte meg og gi penger når vi fikk inn, men det syntes jeg også ble for rart, når betalinga kom omtrent en uke på etterskudd..Da hadde de vel kanskje allerede levert inn pengene til saken uansett.

Og i tillegg til kjøp og salg av bilder, viste deg seg at de hadde laget en butikk hvor man skulle stille seg i kø, og der etter kunne man velge masse fint å kjøpe til barna sine, leker og slikt. Alle de andre barna fikk noe, foreldrene kastet seg over for å få kjøpt de aller beste tingene til sine barn. Mine fikk ingenting. Heldigvis fulgte ikke mine små så mye med så virket ikke som de la noe merke til det, men det stakk alikevel.

Følte meg ikke særlig "høy i hatten" eller ved godt humør da vi endelig hadde kommet oss hjem fra barnehagen. Og jeg følte meg veldig alene. Det virket jo virkelig som jeg var ene og alene om å ikke ha råd til dette. Men dette innlegget ditt hjalp på selvfølelsen. Føler meg ikke like alene lengre. Så takk for det i alle fall :)

B

01.12.2015 kl.19:52

"Foreldre som ikke har 50 kroner burde ikke ha barn."

Jeg kunne fort skrevet en avhandling om dette temaet. Men jeg hang meg opp i denne kommentaren litt høyere opp i feltet fordi jeg synes den oppsummerer visdommen og innsikten hos de som har sterke negative meninger om mennesker viss situasjon de vet absolutt ingenting om.

Jeg ble alenemor med ansvar for to små i 1995. Jeg var i full jobb. Jeg drakk ikke alkohol. Kjøpte ikke potetgull og brus i helgene. Dro ikke på byen med venninner. Reiste på telt ferie totalt fire ganger med ungene de neste tyve årene. Mine klær ble handlet på loppemarked. Men det var vanskelig å finne hele og fine klær til barn på loppemarked så der måtte jeg nok handle på tilbud etter hvert som de vokste ut av ting. Jeg har aldri vært opptatt av merkeklær, vesker eller fine sko. Men skal innrømme at jeg iblant savnet å kunne kjøpe meg en maskara når den gamle var tørket ut. Jeg hadde ikke tv rett og slett fordi tv-lisensen var utenfor min rekkevidde. Jeg kjøpte et par (2) ukeblader i året kanskje. Ja, jeg vet det var uansvarlig av meg. Men når man aldri koster på seg noen ting så kan det hende man føler for en liten oppmuntring en gang i blant. Aviser kjøpte jeg ytterst sjelden. Tannlege var bare noe man kunne drømme om og når en av ungene ble syke så gikk ofte resten av pengene til den lille egenandelen hos legen. Så var det ut å låne penger til penicilin eller andre medisiner.

Jeg har vanskelig for å se at jeg på noen måte kan kalles uansvarlig når det gjelder økonomien. Like fullt var det sjelden pengene rakk til slutten av måneden. Noen ganger rakk de faktisk bare til slutten av den første uken. Men enda ser jeg at det er mange som har og har hatt det verre enn meg.

For meg er det ingen skamfølelse forbundet med å ha dårlig råd! Det har vært fortvilelse, rådløshet, sorg og håpløshet, men ingen skam. Det er det ingen grunn til. Jeg har gjort så godt jeg kan og jeg vet det er mange i samme situasjon.

Når det gjelder de som dømmer andre er jeg mest nysgjerrig på hvorfor de er så redd for å se realitetene i øynene at de ser seg nødt til å forsøke å finne opp forklaringer på hvorfor folk har havnet i en sånn situasjon? Jeg tillater meg å tippe på at de ikke har så mange år på baken? For det er noen ganger sånn at også de av oss som starter som høytflyvende optimister lander med et brutalt brak i virkeligheten. Dessverre.

Maximillian

01.12.2015 kl.19:54

Har ikke orket og lese alt her, MEN:

En del her inne burde jaggu lese seg opp hva slags rettigheter man har i dette landet. Ser en alenemor skriver at hun bor hjemme hos sine foreldre fordi hun ikke har råd? Hallo?? Man har krav på bolig, strøm og livsopphold av NAV.

Og vet dere hva? De 50-lappene det er snakk om her, ja de dekker faktisk NAV også. Så fremt du forklarer situasjonen. Ingen trenger å bo på gata, ingen trenger å snylte på noen andres leiligheter, ingen trenger å sulte. Det er det flotte med vårt velferdssamfunn.

Hvis derimot ikke får dette dekket av NAV, så er det bare en grunn til det; Du har over norm i inntekt. Og da betyr det faktisk at du prioriterer feil.. For dyre vaner, for dyr bil, for dyr bolig, røyker etc.

Sorry, men har absolutt null sympati for folk som velger å være fattige i dette landet. Ja du hørte riktig. Det er et valg. Ta med med deg en unge ned på nav hvis du står uten bolig, mat osv og se hva som skjer. Du vil bli overraska..

Alenemor 84

01.12.2015 kl.19:58

Anonym:

Jeg bryr meg midt i en plass der sola aldri skinner på om du tror meg eller ikke.. Ser at du ikke tror alle som ikke bor på en rosa sky. Å vet du hva, det gjør meg ingen verdens ting. Å jeg håper du en dag får deg en reality check.

Jeg har kanskje dårlig råd, jeg kan ikke kjøpe alt nytt og kaste penger rundt meg.

Men vet du hva: mitt barn konmer til å lære å verdsette penger, være glad for å få ting, bli sett, gå fine turer og være ute. Aldri oppleve at alt annet er viktigere.

Men mest av alt kommer barnet mitt til å lære å være respektfullt og verdsette alle. Uansett om de har 100 mill på konto eller 10kr.

Noe noen burde lært deg da du var liten.

Arne

01.12.2015 kl.20:00

Det er heldigvis godt over 10 år siden nå, men jeg har vært der! Kommentarer som 'hvordan er det mulig å ikke ha 50kr' eller 'jeg tror ikke på historien din' viser bare totalt manglende forståelse for hvordan verden fungerer.

I dag har jeg god jobb og utdanning. Min kone også. Men for 12-13 år siden gikk ofte de sist tomflaskene til nudler og kneipp til mat hver dag i tre-fire dager før lønnen kom.

Jeg har aldri røykt, og aldri drukket noe særlig heller. I den perioden hadde jeg aldri turt å drømme om en øl en fredagskveld heller. Jeg forstår derfor meget godt hva dette handler om.

For deg som ikke vet hva barn koster: Gift deg og få deg noen barn, så finner du det ut. De koster alt. Hvert minutt og hvert øre. Og de er verdt alt dette, og mer til. Men at de som aldri har opplevd sult skal diktere at mitt barns tegninger skal koste penger i barnehagen? Nei - det får de ikke lov til!

Men til deg som skrev dette innlegget: De som jobber i minstemann si barnehage vet at vi har barn på 15 og 8 fra før (for de har gått i samme barnehagen). De vet også hva vi jobber med, og hvilke biler vi kjører. Takk for at du minte meg på hvordan vi en gang hadde det, slik at vi som har alt vi trenger kan si stopp!

(PS. Jeg er fortsatt gift, og kan ikke en gang forestille meg hvor ille dette må være for en alenefar/mor).

Lars2

01.12.2015 kl.20:00

Hei Lars.

Tatt gjerne imot 50 lappen fra deg.

Mitt svar :

Det er for det første langt fra alle som var i økonomisk uføre når ungene ble unnfanget. Mange kom i knipe når ungene allerede var født. For meg når jentungen allerede vært født.

For det andre er ikke dette en situasjon begrenset til alenrmødre. Om du åpner øynene vil du se at det faktisk finnes ganske mange alenepappa også. Jeg er en av de. Flere av de sliter på lik linje med alenemødrer.

Den 50 lappen kan du legge i gryta til frelsesarmeen nå i desember.

Nicolai Wilson

01.12.2015 kl.20:07

veldig flott skrevet og er mann i en slik situasjon så skjønner jeg at det kan være hardt. Og jeg har selv vært der så jeg føler med deg.

men, vi er også kommet ditt i vårt sammfunn at vi skal ta hensyn til alle. Alt skal være tilgjengelig for alle og alle skal føle seg velkommen. Julefeiring skal tilpasses muslimer, hinduister og ikke troende. de eneste som ikke skal føle seg velkommen på juleavsluttningen er han stakkaren som er dum nok til å tro på julen.

Vi skal ta hensyn til dem de som har dårlig råd i så stor grad at de som har god råd ikke føler seg velkommen.

Vi skal ta så hensyn tilaleneforeldre at gifte ikke tørr å vise at de er glad for å være gift.

Vi skal ta hensyn til kvinner i så stor grad at det ikke lengre er pålass til menn.

La oss slutte å syte og klage over problemmet og heller komme medkonstruktive forslag til løsninger.

Gi de som har lykkes retten til å glede seg over det. Gi de gifte retten til å vise at de er glad i hverandre. La alle religioner få rett til å feire sin religion. Og la det bli kjent at det ikke er gratis å få barn og at alle handlinger har konsekvenser.

Så hva er min løsning?

1. Driv barnehagene inenne for deøkonomisk rammer som er gitt.

2. Ikke kjøp kaker til barna når du ikke har råd til det.

3. Ha alternativer til dem som har dårligere råd. F.eks brus 10 kroner, juice 5 kroner, vann 1 krone.

4. Lær barna til ikke å mobbe dem som ikke har det dine barn har.

5. La dem med dårlig råd slippe billigere, untak er dem som bruker penger på røyk, ukeblader og andre unødvendige ting og deretter klager på at de ikke har råd til de barna de selv har skaffet seg.

6. Barn er koselig, men dyre. Tenk på det før man blir gravid og ikke klag etterpå.

Ellen

01.12.2015 kl.20:11

Det beroerer meg sterkt aa lese innlegget og ikke minst kommentarfeltet. Dette er et tema jeg brenner for.

Jeg har jobbet mye med familier med svak oekonomi som frivillig aktivitetsleder i Roede Kors' "Ferie for alle". Ferie for alle arrangerer gratis ferieturer til familier som strever med oekonomien. Man soeker gjennom ulike offentlige instanser som skolehelsetjenesten, barneverntjenesten og NAV (men det er langt fra alle instanser som vet om tilbudet). Det er dessverre lange ventelister, men sjansene for aa faa bli med er absolutt til stede. Om det ikke gaar med foerste soeknad, kan man soeke igjen.

Det arrangeres turer i alle skoleferiene; sommeropphold, hoestopphold, juleopphold, nyttaarsopphold, vinteropphold og paaskeopphold. Det arrangeres mange ulike aktiviteter avhengig av sted og sesong, som familiene kan velge aa delta paa (krabbefiske, slalom, bading inne og ute, minigolf, dyrepark, ballspill, rebuser ...). Aktivitetene er selvsagt ogsaa gratis for familiene. Det samme gjelder maaltider.

Turene gir gode mulighet for baade barn og voksne for aa knytte nye vennskap og kontakter, da man reiser mange familier (gjerne 15 familier) sammen. Det er alltid med frivillige aktivitetsledere paa oppholdene (rundt 6-8 stk).

Mer informasjon finnes paa Roede Kors sine sider: https://www.rodekors.no/ferieforalle

Kanskje bloggforfatter kunne skrevet et innlegg om dette tilbudet? Det hadde bare vaert helt fantastisk. Regner ikke med at denne kommentaren blir lest av veldig mange.

Beklager om denne teksten ble vanskelig aa lese (jeg skriver paa et tastatur uten de norske bokstavene...).

Hilsen frivillig i Roede Kors' "Ferie for alle"

Therese

01.12.2015 kl.20:18

STOR KLAPP PÅ SKULDRA! Fantastisk skrevet!!

Alenemor 84

01.12.2015 kl.20:22

Ellen:

Tusen takk for at du bryr deg om de som ikke har det så bra.

De som brenner for saker som dette vil lese kommentaren din🌺

Iris

01.12.2015 kl.20:32

Enten man har råd eller ikke, dette synes jeg er en uting. Barnas produkter skal ikke ha navn hvis de henger dem på veggen for salg! Si fra til leder / lærer på tomannshånd hva du mener. Jeg synes ikke det skal være kjøpepress i skole / barnehage, det er et prinsipp og foreldre har full rett til å si det.

Alenemor

01.12.2015 kl.21:02

Hadde det bare vært en 50 lapp. Jeg er så heldig at jeg alltid har en 50 lapp, men noen ganger er det 50 her og 50 der. Som hun beskriver så var det 50 kr der og 25 ganger 2 for en liten stund siden. Er vel summen av alt som kan hvelve en skral økonomi. Det skal ikke være sånn at barn blir isolert fordi forlelder føler de ikke kan komme for det er for flaut at de ikke har penger. Betaling skal være frivelig og ikke kontrollertbart. Konvelutt på plass til kontaktforeldre, eller et glass en kan putte penger i om enn har lyst.

Maja

01.12.2015 kl.21:06

Selv om jeg er veldig ung og barn og uavhengighet ennå er ganske fjernt så skjønner jeg situasjonen din. Jeg forstår at det er vanskelig økonomisk og alt det der. Det jeg lurer på er hvorfor du da får barn? Det burde ikke være en selvfølge at alle skal få barn. Dersom økonomien er såpass dårlig at en 50-lapp er umulig og gi bort så burde man kanskje ha ventet til man var i et sikrere stadie i livet før man fikk barn?
Jeg hadde ikke råd å kjøpe et kunstverk som sønnen min hadde laget når FN dagen var i barnehagen hans,jeg hadde råd til et kakestykke til 5 kr som sønnen min fikk.Jeg er alenemor å må passe på pengene jeg bare får via nav :/ (STOR arbeidsledighet her,har jobb via nav)

Så i dag,en go del uker siden FN så fikk jeg med meg kunstverket hans hjem uten å betale for det! :)

Monica

01.12.2015 kl.21:09

Mamma vet godt hvordan du har det <3. Hev deg over de som ikke forstår:)!

Sissel

01.12.2015 kl.21:10

Jeg er hjemmeværende med 4 barn der 2 går på skole og en i barnehage. Vi har et kronisk sykt barn som gjør det vanskelig for begge å jobbe. Før jul kom det som ekstra utgifter for vår familie: kalendersalg til inntekt for fotballen: 1000 kr(har 2 som spiller fotball). Korpset skulle ha 500 kr for sine kalendre som alle måtte selge. Juleavslutning for ene gutten: kostyme til skuespill, gave til 50 kr, alle skal ha med bidrag til koldtbord med en middagsrett, samt loddsalg( dette i tillegg til de 150kr vi betaler til klassekassen for denne gutten pr halvår), jeg kunne fortsatt i det uendelige med luciafrokost i bh, julefest for eldstejenta, nissefest for jenta i bh... I tillegg til gaver , julekort og julemat(+ bursdager, bl.a. Alpint bursdag der de som ikke har ski "bare kan leie seg dette". Heldigvis får vi det til, men tenker ofte at dette ikke kan være lett for de som ikke har muligheten til å budsjettere med flere tusen ekstra før jul.... Så synd at skole/barnehage og vi foresatte skal lage slike latterlige ekstra kostnader som bare skaper enda større sosiale skiller.

Rune

01.12.2015 kl.21:23

Dén følelsen... Har du ikke vært der, vet du ikke... Dermed bør du ikke utale deg.....

Det kan skje alle!

Rune

01.12.2015 kl.21:27

Dén følelsen... Har du ikke vært der, vet du ikke... Dermed bør du ikke utale deg.....

Det kan skje de fleste!

Daglig leder/Bipolar og tidligere AAP mottaker

01.12.2015 kl.21:28

Det er uansvarlig å ha barn og ikke ha 50 kroner til overs...

Men hvis en mamma og/eller pappa har dårlig råd og lite penger. Hvem har ansvaret for det? Hva er årsaken? Hva kan gjøres for å endre på det?

Løsninger: Flytte mindre sentralt, bytte bil, bytte jobb, ta utdannelse, ta ekstra jobb, selge alt unødvendig, ikke reis på ferie, handle kun nødvendigheter, vask opp for hånd, si opp netflix, spotify, viaplay, sumo, canal digital, skift strømleverandør, bytt mobil leverandør, kjør minst mulig, drikk vann, lev spartansk og ta tilbake kontrollen over livet.

Ikke vær et offer. Vær en kriger. Stå på, så vinner du til slutt.

5-barnsmor

01.12.2015 kl.21:42

Så flott at du tar opp dette! Ser at det er barn i klassene til barna mine som ikke "kan" gå i bursdag den dagen, som "ikke ønsker seg sånne sko". Selv er vi i utgangspunktet ressurssterke med god inntekt, men uheldige omstendigheter gjorde at det i en periode på et par år med sykdom mm var veldig vanskelig. Med 5 små på skole og SFO og offentlig barnepass til over 100.000 kroner i året var vi utrolig uheldige å ha noe reserver å bruke av (solgte bil osv), men visste ikke om det ville holde til inntekten igjen dekket faste utgifter (og å flytte er veldig dyrt i seg selv og krevende når barn også mister nettverk). Var utrolig tungt det var å forklare de små alt vi ikke kunne gjøre eller bli med på. Synes det er stor forskjell på ikke å ha råd til kaffe selv på kafe på et par år og å spise bønner, kål og tomatsuppe i forhold til at barna ikke kan bli med i svømmehallen eller delta på 17. mailekene på skolen. Husker klumpen i magen når noen foreldre fant ut at nå skulle man gi en femtilapp (og senere ble det 100) i bursdag og "10-kronersvarpene" og arvetingene som da plutselig ble utidig. Har jobbet med barn og unge tidligere og har alltid prøvd å finne løsninger som ikke krever (standard) pengebetaling der også, men ser at det er lite forståelse fra mange som man kunne forvente at skjønte litt mer. Så veldig fint at du tar tak i dette

André

01.12.2015 kl.21:46

Sjelden jeg kommenterer blogger, men dette var flott skrevet. En liten tankevekker på hva man bruker pengene sine på ellers i hverdagen også.

Jim

01.12.2015 kl.22:12

Jeg hadde også sånn omtrent akkurat 3700kr mnd. å fordele på to voksne og to barn i en to-års periode. 11500 kroner skulle rekke til regninger, samt 7300kr i husleie. Mor hadde ingen inntekt, og alle goder måtte gå. Ting gikk uansett rundt på et vis. Man må prioritere, planlegge budsjett, også la være å bry seg om hva andre skulle tro/mene. Det er ikke alltid så enkelt som det høres ut.

Alenemor 84

01.12.2015 kl.22:24

Kjenner jeg blir så provosert av kommentarer som: det er uansvarlig å få barn hvis du har dårlig råd osv.

Mange har god råd når de får barn ( som meg ) så skjer det uventede ting som gjør at alt blir snudd på hodet. Eller ar du faktisk blir gravid og ikke vil ta abort. For det valget må du ta selv, å du må Ta et valg om du vil ta ett liv. Den avgjørelsen må kvinnen LEVE MED resten av LIVET! Betyr dette at de med god råd er bedre foreldre? Eller at de som har dårlig råd er dårlige foreldre?

Det gjør ikke det, men det norske folk må slutte å dømme andre. De burde ikke uttale seg om ting de ikke har opplevd selv.

Jeg skjønner ikke at folk kan ha så vanskelig for å forstå at ikke alle har god råd... 50kr er penger det og. Kanskje ikke så mye for noen, men mer enn nok for de som trenger de.

Slutt å døm andre og heller vis sympati... Har ikke noe med å være offer... De handler om å få forståelse.

mammatil5

01.12.2015 kl.22:29

Kjenner igjen den følelsen. Så bra at du tørr å ta opp dette. Hadde 3 jobber for å klare å ha mat på bordet til unga. Jul var den verste tiden... Hatet den verre enn pesten...... Alle skulle være så jævlig lykkelige...... Men dæven og jeg lærte å sjonglere med penger og lage mat av det som var i fryseren...

mor til 4

01.12.2015 kl.22:30

Jeg jobbet over 100% med 3 jobber og alene med 4 unger som var hos sin far 3 hver helg. Endte opp på sykehuset totalt utbrent og ødelagt med slitasjer og kroniske senebetennelser. Ble sykemeldt så over på arbeisavklaring så 50% ufør. Jeg hadde penger og råd til å få barn, men man har ingen garanti for hvordan livet blir. 4 unger som skal ha innesko, gymsko og vanlige sko, det er en ting, 4 unger som skal i bursdager flere ganger i mnd. Klasseturer som jeg/ vi foreldre måtte sponse med flere hundre kroner siden barna ikke hadde fått inn nok penger, osv...

Jenny Montenegro

01.12.2015 kl.22:36

Denne følelsen har jeg hatt mye de siste dagene. Jeg er alenemor og student. Lever ikke akkurat no luksusliv, nei. Senest i dag kom det enda en melding om innsamling til kinotur, og så var det den mailen forrige uke om innsamling til gave til lærer, og så var det pengene til bussbillett til byen i morgen. Kjenner jeg får helt vondt. I dag har jeg brukt dagen på å betale regninger. Sitter igjen med veldig lite. Akkurat nå betyr 50 kroner mye!

Fredz

01.12.2015 kl.22:44

Man bør ta høyde for hva det koster å ha et barn i Norge før man setter et til livet. Og når man har fått først ett, bør man i allefall klare å skjønne at to blir dobbelt så dyrt. Uavhengig om man tenker den yngste arver jo bare klær.

Barn koster mange millioner kroner, og har du ikke så mye penger eller en jobb som tilsier at du kommer til å ha det, er det ikke noe vits i å tro at ungen din ikke kommer til å ha det dårligere enn de som har nettopp det- Råd til det. Jeg vet det høres kynisk ut, og det kan godt hende det ikke gjelder folka her, men helt alvorlig talt.

Så også noen som nevnte at de hadde 10000 i inntekt på to personer. Disse er et typisk eksempel på noen som ikke hadde råd, og visste det godt da barnet ble unnfanget. Det er lett å forstå dette, for den inntekten der får du kun på AAP/attføring, eller sosialtjenesten.

Igjen, beklager kynisismen, men enkelte ganger er det greit å si det som det er så folk forstår det.

Så også noen i kommentarfeltet som poengterte an enkelte ikke forstod hvordan andre har det, og vedkommende har helt rett i det, og i de fleste tilfellene er det stikk motsatt. Foreldre som ikke skjønner at folk som ikke har barn, og kansje ikke liker barn engang, må betale en masse penger i kontantstøtte og barnetrygd og fødselspenger og gud vet hva, uten å ha noe ønske om barn på noen måte.

Takk.

Barnehage ansatt

01.12.2015 kl.22:46

Syns det er synd at folk ikke har innsikt og empati som sier at man ikke har 50 kr ikke burde ha barn, hva med dem som hadde god råd når di fikk barn, skal dem bare gi fra seg det kjæreste di eier bare fordi det ble nedskjæringer på arbeidsplassen eller at di ble uføre. Trur ikke at dere hadde klart det. Jobber I barnehage og måtte si ifra att det ikke var sikkert at alle hadde råd til å kjøpe ting som barna hadde lagt, men det ble ikke tatt hensyn til av lederne så kan skjønne at det kan Være vanskelig å si fra. For som sagt ofte di som ikke har penger der og da for det kom noen uforsigbare regninger kan bli sett ned på, det er jo bare å lese noen meld. her så ser jo man at noen ser ned på dem.

Henning

01.12.2015 kl.22:48

Jeg er enig at dette er veldig bra skrevet. Men én liten ting, ikke ment som kritikk til noen, men noe å tenke på: Jeg har sett og hørt voksne personer klage på at alt koster SÅ MYE, og det har ikke vi råd til, kaffen, safta og kaka i barnehagen koster 5 eller 10 kroner pr stk, det er jo vanvittig. Men etter at møtet i barnehagen er ferdig, så drar de innom butikken / bensinstasjonen og kjøper seg, ja riktig RØYK. DET HAR DE PENGER TIL. ALLTID :-?

Dårlig stelt

01.12.2015 kl.22:54

Er det ikke herlig å bo i et av "verdens rikeste land?"Vi driter jo penger!Husker jeg fant 200 kr i klokkelomma på boksa mi en gang,føltes ut som jeg vant i lotto.Hadde spist 2 knekkebrød med smør den dagen,var overlykkelig av å kunne kjøpe mel så jeg kunne bake brød til datteren og bikkja den uken.Det gikk akkurat rundt den mnd.

Kjetil

01.12.2015 kl.22:55

Takk for en vekker i det materialistiske samfunnet vi alle er en del av.

Hverken jeg eller min samboer har vokst opp med god råd, men er så heldige at vi har klart å opparbeidet oss en trygg økonomi etterhvert.

Vi har en liten datter og nr. 2 er på vei. Vi er så heldige at vi kan gi dem begge mer enn de trenger (materialistisk), og dette gjør helt klart at man fort glemmer at ikke alle er like privilegert. Det vil og skal alltid være økonomiske forskjeller i samfunnet, men jeg kunne ikke vært mer enig i at dette ikke skal synes på skoler og i barnehager. Tanken på å stå i slike situasjoner som du beskriver med egne barn får meg på gråten, selv om jeg sikkert ikke fullt ut klarer å føle hvor vondt det må være for en mor eller far.

Jeg skal gjøre alt jeg kan for å påvirke "vår" barnehage og fremtidige skole i riktig retning slik at ingen foreldre eller barn skal føle seg utestengt. Igjen, tusen takk for en viktig vekker! Dette er nok en problemstilling som er vanskelig for mange å se uten at noen roper det ut som du gjør her.

Valborg Johanne

01.12.2015 kl.23:15

Tusen takk for et flott innlegg.

Jeg leser meg nedover på kommentarene, men må dessverre gi opp pga alle de kommentarer som viser hvor lite forståelse, empati og respekt der er for andre mennesker og deres skjebner. Vi alle får utdelt hver våre "ryggsekker" når vi bli født og som er fylt med både motgang og medgang. Noen mennesker er litt mer heldigere enn andre i forhold til hva som er blitt "lagt i ryggsekken". Det er veldig lett og sette seg til "doms" overfor andre mennesker, og sitte som noen bedrevitere uten og egentlig skjønne hvordan andre har det. Før man dømmer andre og kommer med disse bedrevitende kommentarene, så bør vi heller stoppe litt opp og tenke over at vi ikke har gått i de andre sine sko. Det er mange grunner til at vi har fattige i Norge, og det å være fattig og ikke ha råd til noe som helst og bare sitte igjen med et beløp som skal dekke alt det som er nødvendig utenom husleie, strøm og innboforsikring. Dette er de tingene som NAV godkjenner som faste utgifter. Hadde det vært opp til NAV hadde de også kuttet ut innboforsikring. Men det mange ikke vet er at det er vedtatt ved lov i Stortinget at alle har krav på å ha innboforsikring, så derfor må NAV ta dette inn i sine beregninger. Kommunene har et minstebeløp som de går ut ifra på de faste utgiftene, og for mange er disse beløpene så lave at de ikke henger med utviklingen på leiemarkedet for boliger. Der bryter NAV med å godta boutgifter, for de skal faktisk følge det reelle boligmarkedet!! Det holder ikke å si at noen må finne et billigere sted å bo, når satsen ligger under det som er tilfellet. Et eks. er en kommune i Oppland som har godkjente faste utgifter på kr 5170,- som er husleie, strøm og innboforsikring. Da kalkulerer de med en strømregning pr. mnd til 500,- kr. Når man da ser på det som er til leie så er gjennomsnittsprisen bare for husleie på kr 7000,- Man trenger ikke å være romforsker for å se at dette ikke går opp.....

Jeg kunne sagt så utrolig mye mer, men har bare et stort ønske..... Ha respekt for andre og andres livssituasjon, uten å dømme noen som helst og vær så snill.... IKKE kom med dømmende kommentarer, for de det gjelder så har de mer enn nok med å klare å holde hodet over vannet, uten at dere skal legge mer og tyngre stener som byrde på de!! Jeg vet hvordan det var å være fattig, og tro meg..... Det er ikke lett.... Og for mange blir det dessverre et utfall man helst skulle vært foruten...... Tenk litt over hva deres dømmende kommentarer kan gjøre med noen. Vi har dessverre et stort mørketall i Norge over antall selvmord som har blitt utfallet etter skammen og fordømmelsen som de fattige/de med dårlig råd har blitt påført av all fordømmelsen de har blitt møtt med!! De er faktisk mennesker de også, som har like stor om så ikke større verdi som mennesker enn dere, nettopp fordi de klarer å vise andre forståelse, empati og respekt!!!

Malene

01.12.2015 kl.23:24

Fantastisk å lese og at noen faktisk tørr og si ifra. Når jeg vokste opp hadde ikke vi 50-lapp liggende for bruke.

Synes det er fint at du tar det opp, de som sier at det er uansvarlig og få barn med stram økonomi. Er ikke sikkert økonomien var stram når man startet familien, mange ulike faktorer som kan gjøre en slik forskjell.

Anonym

01.12.2015 kl.23:29

Jeg synes alle bør passe sine egne saker og ikke påføre aktiviteter/utgifter på andre fordi "det er koselig" og "for barnas skyld". Dere som påtar dere en egendefinert og selvvalgt velferdsrolle - uten å spørre barna hva de egentlig vil og bryr seg om - er spik spenna gærne og selvopptatte - "se på meg! Jeg bryr meg og alle skal betale sin del!" Vil dere bruke tid på slikt, gjør det på eget ansvar og finansier det selv! Både barnehage- og skoletiden kan bli verdifull nok i seg selv uten alt slags dill og dall.

Mia

01.12.2015 kl.23:29

De 50 kronene er ikke lett og finne alltid. Jeg er selv student, har kun meg selv og passe på, men jeg sliter med og finne de 5 punda til inngangen på klubben, jeg kan ikke kjøpe mat hver dag.

Jeg kan si meg ganske heldig fordi jeg får kuponger til kantina på skolen, fordi leiligheten vår er visningsleilighet, de strekker til mellom hver gang, men det er ikke greit. så langt får jeg ikke studiestøtte og lever utelukkende på oppsparte middler. det er ikke gøy, eller praktisk.

Jeg må finne 12 pund til tog på torsdag, jeg skal på et jobbsenter for og få forsikringsnummer så jeg kan jobbe, jobb får jeg mest sansynlig på en klubb etter jul. De 12 punda rekker meg til mat i 2 uker. når jeg skal hjem venter 20 pund reiseutgifter med tog til flyplassen.

Mette

01.12.2015 kl.23:44

Godt innlegg! Om man har helt ok økonimi, har bufferkonto og egentlig også den 50,- lappen til overs så syns jeg fortsatt ikke det er greit, for som mange sier: Mange bekker små blir en stor å. Og jeg har lyst til å begynne å regne på dette fremover. Skrive ned hvor mange "50,- lapper" det faktisk blir i løpet av en uke, en mnd og et år. Jeg kan faktisk si at vi har barn, to i tallet og er på nybegynnernivå. Vi merker det ordentlig godt - og det i en periode hvor det arves mye og en genser eller fler lett kan kjøpes for 49,- pr. Stk. Når barna blir større og noe plagg er vanskelig å finne til den prisen? Og det er barcelonatur med håndbal-laget til lillesøster, polentur med klassen, NorwayCup med fotballen til storesøster, karneval, 27 bursdager i året, SFO, håndballsko, fotballsko, leirskole, gå på kino.. Og mye mer. Og i tillegg disse 50,- lappene her og der. Vet du hva. Det går an å si nei, men ikke fortell meg at det ikke vil gjøre at man vil bli holdt utenfor. Og da snakker jeg ikke om at man sier nei til å bli med på "lekeland" en gang eller ti, men særlig disse kollektive arrangementene og aktivitetene. Jeg får helt vondt når jeg må betale 50,- kroner for mitt herlige barn sin kunst, som ikke er gammel nok til å engang forstå penger, men bare blir lei seg om vi ikke tar med kunsten som med største flid og forventning er blitt hengt opp. Den opplevelsen burde vært "uten ekstra kostnad".

Anni

01.12.2015 kl.23:48

Jeg er en av de uansvarlige alenemødrene som fikk barn uten at det var planlagt i forhold til økonomi. Hadde heller ingen bufferkonto eller fikk mer en 700 kr i barnebidrag fra nav. Var helt alene om utgiftene til barnet. Har studert og jobbet så mye jeg kunne i flere år for å kunne se for meg en god framtid for meg og den lille. Jobbet over 100% når jeg var ferdig å studere. Selv om jeg satt penger på bufferkonto som ei her mente at alle burde ha. Så ble jo den tømt ved høytider og ved større utgifter. Nå har jeg på grunn av 2 inntekter i husholdningen en økonomi hvor en ikke må snu på hver krone. Er stolt over hva jeg har fått til, og det bør dere som også må snu på hver krone men allikevel gir barnet deres det det trenger være!! Det er dyrt å leve i en materialistisk verden. Og det er lov å velge å gå mot strømmen. Er trist at barn/ ungdommer noen steder i dette landet må ha merkeklær til flere tusen for å bli godtatt. Og enda mer trist at ikke foreldrene deres synes det er lavmål å kjøpe det til dem når det er så mye fattigdom i verden. Man kan bli fattig i lys av samfunnet rundt oss. Selv om man har råd til det mest nødvendige.

Sven

02.12.2015 kl.00:04

Fint skrevet om et viktig tema. Vi fikk selv barn ganske sent og hatt god råd, så jeg fikk lyst til å dele litt fra "den andre siden" også: Det er ikke gøy for noen om andre utestenges fra fellesting, eller må føle seg som blindpassasjerer, pga små ekstrakostnader på ditt og datt. Alle taper jo på det! Enig med deg! :-)

Fay

02.12.2015 kl.00:16

Stolt av deg Mette!

Jeg må si jeg blir alvorlig bekymret når jeg leser noen av kommentarene over. Det viser bare at temaet du tar opp (fortsatt) er aktuelt og at de "usunne" holdningene desverre (fortsatt) eksisterer. Hadde jeg hatt penger til te og kaker skulle jeg invitert dere som finner problemet uforståelig til en kaffepreik. Jeg håper bare for Guds skyld at dere ikke overfører disse egoistiske holdningene til deres barn!

Hilsen en som er rik på forståelse og omsorg, men fattig i valuta

Mette Leithe

02.12.2015 kl.00:26

Fay: Det er veldig mange som har tøffe økonomiske rammer. Jeg har vært veldig opptatt av dette i mange år. Det er utfordrende å bli hørt på dette. Ja, Fay Ser også at flere her inne kunne hatt godt av en kaffeprat med deg! :-D <3 Klem

Bea

02.12.2015 kl.00:38

Kaja: Jeg håper ikke DU har barn, eller noen gang kommer til å få det.

Rita-Marie

02.12.2015 kl.01:05

Utrolig GODT skrevet.

Er dessverre alt for mange som har dette

problemet.

Du har fått mange forskjellige svar her. Men folk som IKKE har opplevd slike situasjoner, vil dessverre IKKE kunne sette seg inn i Din hverdag.

Håper de aldri vil måtte oppleve det heller, for deres del.

Du er sterk og hjelper andre som er i samme situasjon som Deg, de vil TAKKE Deg.

Kr. 50.- er utrolig mange penger når man IKKE har noe i lommeboken.

Håper inderlig det ordner seg for Deg og

ønsker Deg og Dine alt det beste for

JULEN og DET NYE ÅRET.

Lillian

02.12.2015 kl.01:11

Dreier det seg om en kommunal barnehage eller skole, bør FAU gripe inn. Ved et tilfelle forsøkte en lokal skole å dekke inn utgiftene i forbindelse med en avslutningsforestilling ved å legge opp til at foreldrene skulle betale inngangspenger for å se sine egne barn opptre. Overskuddet skulle gå til en veldedig organisasjon. FAU var våkne og påklagde foreldrebetaling til inntekt for skolen. Etter dette ble det lagt opp til en liten bøsse ved inngangen der de som ville gi til den veldedige organisasjonen bestemte beløpet selv. Skoler og barnehager får overføringer som de skal disponere. Å undergrave synliggjøringen av skolens eller barnehagens reelle behov bidrar bare til like lave overføringer neste år.

Lillian

02.12.2015 kl.01:15

Dreier det seg om en kommunal barnehage eller skole, bør FAU gripe inn. Ved et tilfelle forsøkte en lokal skole i mitt nærområde å dekke inn utgiftene i forbindelse med en avslutningsforestilling ved å legge opp til at foreldrene skulle betale inngangspenger for å se sine egne barn opptre. Overskuddet skulle gå til en veldedig organisasjon. FAU var våkne og påklagde foreldrebetaling til inntekt for skolen. Etter dette ble det lagt opp til en liten bøsse ved inngangen der de som ville gi til den veldedige organisasjonen bestemte beløpet selv. Skoler og barnehager får overføringer som de skal disponere. Å undergrave synliggjøringen av skolens eller barnehagens reelle behov bidrar bare til like lave overføringer neste år.

Trond

02.12.2015 kl.01:46

Mette Leithe, takk for at du delte dette. Har nå lest det tre ganger.

Sir

02.12.2015 kl.02:49

whitetrash alenemødre som ikke har småpenger nok til løsungene sine.

Tor

02.12.2015 kl.02:58

Nei det er ikke alle som har kr 50 det har jeg merket på kroppen under min barndom når begge foreldra står uten jobba er det barna som får gjennom gå i form av mobbing som det er mye av i dag dessverre tenk etter noen å vêr før dere slenger med leppa om att andre ikke har 50kr

Elin

02.12.2015 kl.02:58

Da min datter gikk på barneskolen skulle de ha salg av kaker og "Lopper" en skoledag til inntekt for fattige i et annet land, foreldre var også velkomne til å handle. Vi fikk beskjed av skolen at elevene skulle ha med 50 kr hver til å handle for. Jeg sa til min datter at det du ikke bruker av penger skal du få beholde selv, det sa jeg fordi jeg håpet hun ikke skulle bruke alt. Jeg hadde faktisk ikke råd til denne 50-lappen. Da jeg gikk bort på skolen kommer min datter fortvilet bort til meg og sier at læreren kommer til å samle inn pengene som ikke hadde blitt brukt. Min datter hadde da brukt 20 kr. Jeg tok kontakt med læreren og spurte om det var riktig. Da får jeg til svar at det var jo bare 50 kr. Jeg sa da til læreren at det er faktisk mine penger, dere kan da ikke bestemme over dem. Jeg gikk til min datter og tok pengene hun ikke hadde brukt med meg hjem. At noen her kan si at 50 kr er ingenting eller ikke mye, jeg håper virkelig at sånne folk kan føle det på kroppen selv en dag,

Margrethe

02.12.2015 kl.06:05

Tusen takk for et nydelig skrevet innlegg. Dette har vært og er hverdag for mange! Skulle ønske at ting ikke var så overfladisk og enkelt for de fleste da blir skillene så store...... <3

Alenemor 84

02.12.2015 kl.07:35

Sir:

Jeg beklager, livet kan ikke være lett for deg. Håper virkelig du får hjelp til å takle hverdagen litt bedre.

Skal derfor se bort ifra din tydelig mindre intelligente kommentar.

miamisweety

02.12.2015 kl.08:29

SUPERBRA skrevet!! 50 kroner er ikke bare bare, når man er blakk. man får handla mye billig mat osv for det.

Alise Bakken

02.12.2015 kl.08:56

Tusen takk for innlegget med fokus på krav ifra andre! Det ER ulovlig for skoler å forlange betaling av foreldre! Men de har funnet et smutthull, nemlig å la foreldre stå for innkrevingen! Da er det ikke skolens "ansvar". Noen velger å ha en anonym konvolutt hvor man kan putte penger i. Det er mange faktorer som kan avgjøre folks skjebner. Ikke døm noen! Plutselig kan det være deg!

Frode

02.12.2015 kl.10:07

Her spar vi ut millioner til andre lands lykkejegere som kommer hit i hopetall, mens våre egne sitter og sulter...... Skammelig spør du meg.

Om det ikke er for sent, skal jaggu jeg kjøpe de bildene.

02.12.2015 kl.10:24

"Flaskene er pantet."

Hva med å ikke drikke brus og farris, men heller kjøpe kunsten til barna dine?

Herregud.

Thomas Danielsen

02.12.2015 kl.10:25

Takk for at du skrev denne flotte artikkelen! Du setter fingeren på et særs viktig tema! Jeg synes det er sterkt å lese og viktige punkter du tar opp. Jeg/vår familie er (heldigvis) i en situasjon hvor økonomien er grei/god. Derfor forsøker vi også å gjøre en innsats mot de som ikke har det så bra (barnehjemsbarn f.eks) og det er viktig for meg at mine barn vokser opp og forstår "verdien av penger" og at de må lære at penger ikke vokser på trær og at vi skal respektere alle OG at penger, klær, biler etc ikke er et mål for andre mennesker/barns verdi! Jeg har selv vokst opp med alenemor/eneforsørger og til delvis tøffe tider og kunne relatere meg til hva du skriver. Fortsett med å ta opp slike viktige temaer!

Det er en del her i kommentarfeltet som tydeligvis ikke har peiling på hva de snakker om, samt mangler både innsikt og empati! Hovmod står for fall!

Elisabeth Holm

02.12.2015 kl.11:04

Vanvittig bra skrevet og en viktig ting å belyse. Hilsen ei som er i den situasjonen der akkurat nå.

02.12.2015 kl.11:22

"Barnas kunst"? Barn i barnehage som klusser lager ikke kunst. Resten av innlegget var bare typisk offermentalitet.

cornelius

02.12.2015 kl.11:45

hm jeg kjøper ikke brus of farris, jeg drikker vann eller te og kun kaffe en kopp på morgen istedetfor.. jeg kjøper godt med mat istedet for og ha top end klær for barna og megselv.. det er snakk om prioriteringer.. trygghet mat velverdet utseendet rykte etc. er ikke flaut og ikke ha 50kr fordi det er godt til en annen bedre ting forex.. vis man jobber støtt og stadig og ikke har penger bruker du for mye unødvedig på automatic kansje du fyrer for mye strøm uten og tenke deg og for kråka eller noe hvem vet hvor penger forsvinner hen.. vis man skal kjøpe salat i butikken hver dag på lunsh istedet for og lage hjemme.. etc hjemmelaget er altid bedre enn ferdig presset dritt :)

Alenemor 84

02.12.2015 kl.11:57

Anonym 1 og 2.

Selv om flaskene er pantet, betyr ikke det at du drikker brus eller farris... Har du hørt om å få besøk? At venninnene mine kom på besøk og tok med seg brus var en glede for meg... FOR FOLK LAR VANLIGVIS TOMFLASKENE LIGGE IGJEN!! Betyr det at når jeg pantet disse flaskene og hadde nok til å kjøpe brød, har kjøpt brus og drukket det selv??? NEI... Seriøst..

Anonym nr 2.

Ikke kunst? Håper virkelig du ikke har barn. Alt jeg har å si om den saken. Å det er ikke en offer mentalitet. Det er en person som endelig sier ifra om at mennesker som deg, påfører mennesker med dårlig råd utgifter de ikke skulle trengt... Enkelt og greit.

Blir helt kvalm av å se hvordan holdninger mange har til fattige/vanskelig stilte mennesker i Norge...

En ting er sikkert, hadde de havnet i samme situasjon som denne moren her... Da vet jeg hvem som hadde skrekket høyest.

christina

02.12.2015 kl.11:59

Jeg har selv vært alenemor, til et barn med kronisk sykdom som koster meg ekstra hver mnd(får også noen kroner ekstra inn her). I tillegg har jeg hatt min egen sykdom som har kostet penger i form av medisiner, leger og psykologer, OG på toppen av alt dette studerte jeg(ingen inntekter fra lånekassen). Alt dette med støtte fra NAV. Jeg kjente ALDRI på fattigdommen. Eller, om jeg var "fattig" var det til min egen fortjeneste, men jeg var aldri så fattig at jeg ikke kunne koste på meg en 50lapp her, og en der. Når jeg var "fattig" mener jeg att jeg ikke så meg råd til å bruke 1000kr på fylla. Jeg hadde alltid en nedre grense. Når det stod 1000kr igjen på konto var det bom stopp for alt av morro som gjaldt meg selv. Type fest, reiser, shopping ol.

Du gjør livet ditt så dyrt som du selv ønsker.

Jeg valgte billig boforhold(studentbolig). Jeg valgte en billigere by å studere i. Jeg valgte å feste lite, og jeg valgte å reise så lite som mulig. Jeg planla middager og innkjøp. Jeg valgte gode forsikringer, både for oss, innbo og bil. Jepp, jeg klarte faktisk å få penger til å kjøpe meg bil. Den kostet meg 220 000kr. I tillegg klarte jeg å spare 500kr til datteren min sin konto, hver mnd, og noe mer til meg selv i BSU og høyrentekonto. Det er utrolig hva du får til om du planlegger godt, og tenker over hva som er viktig for deg. Datteren min har aldri manglet noe som helst. Til tross for at jeg var alenemor, og student. Og alt dette på den støtten jeg fikk fra nav. Den støtten som alle andre alenemødre får fra nav.

Jeg var fast bestemt på at å betale mer enn 5000kr på bolig ikke var aktuelt. Vel, jeg klarte å få en bolig til 5500kr i mnd, men da inkl. tv og internett.. Jeg brukte rundt 2-2500kr i mnd på mat og hygieneartikler. Hadde billig mobilabonoment. Kjøpte meg aldri dyr Iphone før jeg stod bedre i det. Jeg hadde lenge en gammel sony ericcson. Jeg hadde billig datamaskin som jeg kjøpte ut fra videregående for 1000kr. Jeg abonnerte ikke på noen form for ting(netflix, spotify ol). MEN jeg var medlem av et treningssenter. Valgte det billigste( ikke det flotteste, men funka til min form for trening), betalte en årssum på 2000kr. Dette var studentpris. Var tidlig ute med julegaver, handlet som regel alt på salg. Og hadde maxgrenser på pris.

Det jeg prøver å si er at JA, jeg syns det er rart når voksne mennesker ikke har 50kr til overs? Fordi jeg selv har vært i den "fattigste" situasjonen du kan være i i Norge i dag. Altså, alenemor og student. Og allikevel aldri følt meg lutfattig.

Og jeg stiller dette spørsmålet av gode grunner. Nettopp fordi jeg har vokst opp med en mor, og to søsken. Og vi manglet mer eller mindre ALT. Vi hadde sjeldent mat. Vi hadde middag max 2 ganger i uka, og da var det ikke luksus. Men vår mor derimot, hun manglet ingenting. Huset var overfylt med diverse samleobjekter til enhver tid. Det var røyk, og det var mye fest. Det var alt hun ville ha. Og alt dette ble kjøpt på trygd. Ja, hun gikk på trygd i alle år, men var ikke syk. Flere ganger holdt vi på å miste boligen fordi min mor ikke klarte å prioritere. Vi måtte bruke plastposer i støvlene fra eruopris fordi det gikk hull i dem etter ett års forbruk. Det var ikke snakk om å få nytt. Og alt dette på samme trygt som moren til venninnen min fikk. Hun hadde alltid alt hun trengte, og for å ikke snakke om den deilige lørdagspizzaen. De ble ropt inn til middag hver dag. De fikk alltid en av de store tingene de ønsket seg til jul osv.

Så jeg er vokst opp i et hjem der mor ikke har økonomisk retningssans overhodet. Og jeg vet at det fortsatt finnes et hav av disse mødrene. Så slutt å syt!! Og begynn å prioriter riktig. Hva med å få ned kostnader på alt som er dyrt. Du kan leve eit 100% verdig liv med en lavere standard.

ALLE HAR 50kr. Du bruker dem bare helt feil!!

Marianne

02.12.2015 kl.12:02

Jeg har alltid vært fornuftig med penger og sliter heldigvis ikke med økonomien idag. MEN jeg har vært student, jobbet MASSE ved siden av, samtidig hatt kronerulling til brød. Jeg kunne hatt et barn da, som ville ha gjort situasjonen følelsesmessig enda verre. Det går faktisk ann å være et oppegående, fornuftig menneske som ikke på noen måte passer inn i Luksusfellen og samtidig ikke ha råd til å dele ut 50-lapper nå og da!!

Linn B.

02.12.2015 kl.12:03

Til dere som sier at man ikke burde få barn når man har dårlig råd:

Hva med dem som har gått på prevansjon og er så uheldig å bli gravide til tross ekstrem lav sansynlighet? Det finnes ingen prevansjonsmidler som er 100% sikre. Hva da hvis man ikke oppdager det før det er for seint å ta abort, eller ikke klarer å velge bort det livet man har i magen??

Hva med alle dem som har "alt på stell" økonomisk og sosialt, og så skjer det noe. Si at man blir enke, skilsmisse, uførhet og lignende. Som andre har sagt før meg; skal man da liksom gi fra seg barna? Det er ikke lett å klare seg på så reduserte inntekter hvis man allerede har barn.

Til dere som sier det bare er å flytte til billigere strøk. Hva hvis man har en jobb som krever at man trenger barnevakt. Skal man da flytte fra et nettverk og begynne å betale for barnevakt? Lønner det seg egentlig? Og hva med barnets nettverk? Er ikke det verdt noe? Det finnes ikke så mange jobber som er ren dagjobb heller i dagens samfun.

Til dere som tipser om NAV, bostøtte og andre ting: Det er virkelig et godt tips!! Tusen takk, jeg har veldig god støtte der. Desverre er det ikke alle som klarer å komme gjennom det nåløyet av en eller annen grunn. Noen ganger er NAV totalt ulogisk. Et annet tips til aleneforeldre er Enestående Familier, de arrangerer billige eller gratis aktiviteter av ulike slag i de fleste landsdeler.

Jeg er selv alenemamma til to barn med to forskjellige fedre. Hadde prevansjon som var 99,97% sikker andre gangen, første gangen kan jeg lett innrømme var ren uansvarlighet. Hvilket valg jeg gjorde i etterkant skal likevel faktisk ikke dømmes ut fra hverken min psykiske, økonomiske eller sosiale situasjon. For noen mennesker klarer ikke velge bort et liv, jeg er en av dem og jeg er en god mor. Jeg har heldigvis klart å ordne meg slik at økonomien går rundt, jeg har en 50lapp til over der det trengs, men ikke noe mer enn det. Og jeg kjøper nesten aldri NOE til meg selv. Nå må jeg snart, siden alle klærene mine holder på å ramle fra hverandre. Hadde jeg hatt én liten utgiftspost til så hadde jeg ikke hatt råd til den 50 lappen jeg heller. Til alle som er der: Jeg forstår dere så himla godt og blir ordentlig provosert på deres vegne av alle de bedrevitere som er her! Stå på, jeg krysser fingrene for at det en dag vil snu for dere :-)

Livet kan ikke planlegges til minste detalj og snur ofte alt opp ned når man minst venter det, jeg håper det er mulig å forstå uten å oppleve det. Hvis ikke håper jeg du opplever det.

Hilde

02.12.2015 kl.12:14

Flott skrevet. Spesielt med tanke på hvordan landet er i dag ang. jobb og få tjent nok penger så er ikke '50' kroner noe alle har å bruke på koselige ting. Har nå ikke barn, men kjenner meg godt igjen på det. Måtte for litt siden ut med hundre kroner til gave til to på jobben og det gjorde jeg og det ville jeg, men det forandret ikke det fakta at for meg ble 100 kroner veldig mye.

Man sier at penger ikke er det viktigste i livet og det er sant nok det, men i dagens verden så må man ha det. Men det høres ut som om dine barn har en fantastisk mor. Veldig helidg.

02.12.2015 kl.12:15

Nei, ALLE har ikke 50 kroner!!! Det er helt sinnsykt hvordan ting har blitt. Veldig flott skrevet!!

Tia

02.12.2015 kl.12:58

Husker en gang på vgs. Hvor alle skulle ta med seg 50kr og en av de tillitsvalgte skulle kjøpe gave for pengene.

Jeg forklarte henne at jeg ikke hadde penger, at jeg ikke hadde 50kr å gi.

Hun kom med kommentaren "herregud da, 50kr er ikke mye. Du skaffer det enkelt"

Jeg ble dårlig, lei meg og følte meg utilpass.

Jeg hadde så vidt råd til Toro tomatsuppe, og jeg bodde alene.

Mamma var sykemeldt og fikk ikke mye fra nav.

Jeg satt og tenkte om jeg skulle selge noen av tingene mine, fordi det er flaut å spørre venner om 50kr..
Jeg syns dette var veldig godt skrevet, og et viktig poeng. Hvorfor skal alt koste så mye penger til dags?

Barnehagen betaler man jo allerede for, så skal de ha mer penger - de skal ha betalt for at våre barn tegner noen kruseduller på et ark.

Så sier dem til barna at "mamma&pappa kan kjøpe den fine kunsten din" og dermed er det kjøpepress til og med i barnehage. Jeg er ikke en gang interessert i å skulle betale dyre dommer for barnehagebilder/barnskolebilder av barna mine, for jeg kan fint ta like fine bilder selv.

Gi meg beskjed, så stiller jeg opp gratis og tar bilder av dem alle, så kan hver forelder heller bruke de få kronene de koster på å fremkalle bildene selv.

Da jeg var i barnehagen til min niese for en stund tilbake, kostet det 5 kr for saft, 5 kr pr kakebit, 20 kr for kunst osv, akkurat som du beskriver her. Hva om jeg hadde glemt igjen lommeboken min, eller moren hadde glemt å sende med penger? Ville barnehagen da bare sittet å sett på og godtatt at min niese var den eneste som IKKE fikk spise kake, drikke saft eller at tegningene hennes ble igjen på veggen?

Nei, det er jammen meg på tide at noen endrer disse "reglene".

Sunniva

02.12.2015 kl.13:11

Noen av kommentarene her er så ignorante at jeg vil spy. Jo, noen folk har faktisk ikke den ekstra 50 lappen, så ta å dra dere ned fra den høye hesten deres og våkn opp. Vi har vert fattige hele livet mitt. Min mor har alltid funnet penger til mine aktiviteter, men det har satt henne i gjeld til de fleste i familien. Jeg hører hun gråte av og til når rekningene kommer. Så ikke kom med dette pisspreiket at "herregud man har alltid 50kr". Piss off. Verden er ikke den samme for alle.

Sine

02.12.2015 kl.13:17

Hei :)

Beste bloggen jeg har lest!

Så deilig og ikke føle seg alene nor det gjeller 50 kr. jeg er 21 år og alene mamma til 2 nydelige barn. og har ikke store inntekten, har verken bil eller lappen. leier en liten leilighet. Men vi klarer åss.

Han ene gutten går på skolen,mens jenta mi går i barnehagen. på skolen krever de penger, og i barnehagen ønsker de penger til diverse. det blir også fort mer en 50 kr det...

Ha en flott dag! og fortsett og blogg ;)
Og, til dere som mener man IKKE bør ha barn hvis man ikke har råd?

Hvem er dere til å kommentere dette? Hva vet dere om disse menneskenes fortid før barnet kom? For alt vi vet, så kan alt ha vært på stell med fint hus, stor bil og nok penger. Men dette kan alt bli tatt vekk i fra en på 1-2-3. Og det kan være mange grunner til dette. Som for eksempel alvorlig sykdom, skade, mistet jobb, blitt eneforsørger osv. Så ikke døm andre mennesker, for dere vet ikke hva historien deres er.

Ignoranse kalles det. Voks opp litt a.

Jeg har ingen problemer med penger, absolutt ingen problemer, men det betyr jammen meg ikke at jeg gidder å bruke 50 kr på et bilde ungen min har laget i barnehagen når jeg kan kjøpe arket og tegnestiftene hjemme og få mye mer for de 50 kr. Det handler om prioriteringer.

02.12.2015 kl.13:31

Kjære alle sammen som ikke har råd!

Jeg forstår veldig godt hvordan det er å ikke ha råd. Hvordan det er å gå med kalkulator i matbutikken slik at pengene ikke overskrider matbudsjettet på 400kr uken på familien på 3. Jeg forstår hvordan det er å kun ha 2 par bukser å bytte mellom, som man har hatt et par år, og som man har sydd i 6 ganger. Jeg forstår hvordan det er å gå på kafe med veninner uten å kjøpe noe. "Nei, jeg skal ikke ha noe jeg." "åå hvorfor det?". "Nei, jeg skal ikke ha noe" Ferdig med den saken...

Det handler veldig mye om planlegging, som en kommentar over her nevnte. Har man lav inntekt som knapt dekker de faste kostnadene så er man NØDT til å planlegge ALT i den minste detalj. Sette seg ned en gang i uken å planlegge. Samle sammen reklamekataloger, sjekke tilbud på internett. Se hvor du skal handle matvarer for uken. Lage babymat fra bunnen, lage all mat selv. Kutte ut snacks og godteri, aldri spise ute sammen, sjekke hvilke telefonselskap som er billigst, hvilken strømleverandør som er billigst, hvilken internett som er billigst, sykle til jobb selvom det tar 1 time hver vei. FOLKENS. det finnes veier....

Ang barne bursdager, PLANLEGG det også. Har du ei datter og du vet det kommer opp flere bursdager i mnd, javel kjøp inn noen gaver i forveien når det er tilbud. Kjøp inn stoff, perler eller div til en billig penge, lag det klart til de oppkomne bursdagene. Og har man ikke råd til en perlepose på tigeren til 10kr for å lage et hjemmelaget smykke til jenta som fyller 6 år, neivel, gi en gave med en opplevelse eller noe til denne jenta.

Har man et barn som selv har bursdag, spør venniner om hjelp til baking. Det holder med en kake. Lag hjemmelaget godteri. Har man ikke venniner som hjelper til, neivel, server oppkuttet frukt. eller kjøp inn billige pølser og gå på grilltur i skogen men jentene...

Man må tørre å gjøre ting på sin måte! Og slutte å være så opphengt i hva alle andre gjør og hva som er "normalt". Jeg tror problemet til de fleste her er at de faktisk ikke gidder å planlegge ALT i minste detalj. OG at de er redde for hva andre synes om dem hvis de sier "nei jeg skal ikke ha noe" når de er på cafe med venniner.

Prøv å ta deg selv litt i nakken og se hvordan folk i andre deler av verden har det... for det finnes noen som faktisk ER fattig.

Ida Helen

02.12.2015 kl.13:37

Ord kan ikke beskrive hvor godt jeg liker dette inlegget ! Tror det er mange som har det slik. Husk at noen er enda studenter når de blir foreldre, noen uføre, noen lærlinger osv. Der er alltids en grunn! Takk for en fantastisk blogg å lese på! :)

Ps! : nei jeg er ikke forelder selv, men har noen som står meg nært som har hatt det slik..

Stine

02.12.2015 kl.13:45

Alle har da 50 kr.?

Vel....NEI!!

Jeg har selv vært i situasjoner hvor det eneste som er i lommeboken er 2,- brukskonto er tom og alt på min sparekonto er brukt opp.

Både jeg og min samboer har gode utdannelser.

Jeg innen helsevesenet, han i offshorenæringen.

Jeg er arb.ledig og rammet av kronisk sykdom som gjør at jeg ikke kan arbeide 100%...faktisk er det meste kan jobbe..kanskje 50%, HVIS jeg er heldig og blir bedre.

Grunnet det vi mister en stor del av den potensielle inntekten vi kunne hatt, dersom jeg var frisk..men, det er jeg ikke, og det ødelegger økonomisk.

Sykdom er IKKE et valg!!

Min samboer, har som mange andre offshore-arbeidere, nylig mistet jobben, grunnet oljekrisen.

Han har søkt uttalige jobber på land og har på ingen måte vært kresen.

Har gode skussmål, ingen fravær, toppkarakterer osv., men...han får ikke jobb, da arbeidsmarkedet er ekstremt tøft idag. I noen tilfeller har han t.o.m fått beskjed om at han er overkvalifisert til jobben, (f.eks i butikk), fordi han har utdannelse.

Så situasjonen pr. dags dato; vi har 1 barn, begge er arb.løse.

Han får dagpenger fra NAV og jeg sosialstønad, da NAV ikke klarer å håndtere situasjonen min skikkelig.

Vi bor så billig som mulig (leier) "på landet", barnet vårt har rikelig med mat og klær og vi klarer nesten alle utgiftene våre, MEN..når alt er betalt sitter vi igjen med omtrent ingenting.

Og de kronene vi har spart til egenkapital til eget hjem, må snart tas i bruk, hvis ikke han snart får seg arbeid.

og gud forby..om han skulle rammes av sykdom eller ulykke, eller samlivsbrudd...hva skulle jeg da ha gjort?

Du kan jo prøve selv med en slik situasjon å bare trylle frem 50,- ...

Kanskje dette er noen SISTE 50 lapp denne mnd. eller kanskje den rett og slett ikke finnes?

Tenkt på det??

Ignorante folk!!

Stine

02.12.2015 kl.13:51

Alle har da 50 kr.?

Vel....NEI!

Jeg har selv vært i situasjoner hvor det eneste som er i lommeboken er 2,- brukskonto er tom og alt på min sparekonto er brukt opp.

Både jeg og min samboer har gode utdannelser.

Jeg innen helsevesenet, han i offshorenæringen.

Jeg er arb.ledig og rammet av kronisk sykdom som gjør at jeg ikke kan arbeide 100%...faktisk er det meste kan jobbe..kanskje 50%, HVIS jeg er heldig og blir bedre.

Grunnet det vi mister en stor del av den potensielle inntekten vi kunne hatt, dersom jeg var frisk..men, det er jeg ikke, og det ødelegger økonomisk.

Min samboer, har som mange andre offshore-arbeidere, nylig mistet jobben, grunnet oljekrisen.

Han har søkt uttalige jobber på land og har på ingen måte vært kresen.

Har gode skussmål, ingen fravær, toppkarakterer osv., men...han får ikke jobb, da arbeidsmarkedet er ekstremt tøft idag. I noen tilfeller har han t.o.m fått beskjed om at han er overkvalifisert til jobben, (f.eks i butikk), fordi han har utdannelse.

Så situasjonen pr. dags dato; vi har 1 barn, begge er arb.løse.

Han får dagpenger fra NAV og jeg sosialstønad, da NAV ikke klarer å håndtere situasjonen min skikkelig.

Vi bor så billig som mulig (leier) "på landet", barnet vårt har rikelig med mat og klær og vi klarer nesten alle utgiftene våre, MEN..når alt er betalt sitter vi igjen med omtrent ingenting.

Og de kronene vi har spart til egenkapital til eget hjem, må snart tas i bruk, hvis ikke han snart får seg arbeid.

og gud forby..om han skulle rammes av sykdom eller ulykke, eller samlivsbrudd...hva skulle jeg da ha gjort?

Vi har på ingen måte valgt å bli syk eller arbeidsledig!!

Du kan jo prøve selv med en slik situasjon å bare trylle frem 50,- ...

Kanskje dette er noen SISTE 50 lapp denne mnd. eller kanskje den rett og slett ikke finnes?

Tenkt på det??

Ignorante folk!!

02.12.2015 kl.14:21

Alenemor 84:

"har ikke råd til internett"

men du kommenterer en blogg på internett..hmm

Mamma til 4

02.12.2015 kl.14:40

For et fantastisk innlegg!

For noen inkompetente og uvitende kommentarer som hagler her inne!

Jeg kjenner jeg får vondt langt inn i sjelen på vegne av alle familier som sliter....

Jeg kan være helt inne med at man ikke planlegger et barn om man knapt nok klarer å forsørge seg selv, og jeg kan til og med strekke meg så langt å si at det finnes foreldre som kan prioritere økonomien på en annen måte. MEN å dra alle under samme kam blir for umodent! Tenk å ha et slikt syn på andre når man er voksen! Mange her inne burde skamme seg.

En livssituasjon kan endre seg ila kort tid, og de som ikke forstår dette og kommenterer så fælt, er mest sannsynlig så unge at de ikke har tilegnet seg livserfaring engang. I alle fall håper jeg det. Jeg håper disse kommentarene ikke kommer fra umodne, eldre voksne. Disse ukonstruktive kommentarene som er skrevet her, vitner om en betydelig mangel på god oppdragelse!

Jeg er selv mamma til 4 barn, alle i skolealder. Vi har god økonomi, og det er jeg takknemlig for. Jeg vet at ikke alle har det. Jeg tenker på det hver gang jeg må kjøpe nye sko til barna mine, nye vinterjakker, luer, sommerklær osv... Barna mine blir oppdratt til å ha respekt for alle mennesker.

Og selv om vi har råd til det, så kjøper ikke vi alt nytt hele tiden. Her arves klær til stor glede. De læres opp til at selv om vi har råd, så går vi ikke rundt og kjøper alt vi har lyst på. Adventskalenderene fylles ikke opp med svære presanger hver dag, men en liten sjokolade eller en drops, og dette er de takknemlige for. Min eldste sønn inviterer gjerne alle i klassen sin på bursdag, og forteller alltid alle i klassen at han ikke ønsker seg gaver, men at han heller vil at alle skal komme og leke sammen med han. Han vet godt at ikke alle har råd til gaver. Jeg oppdrar barna mine til å være takknemlige for ting de får og det vi har. Vi har ikke iPader til alle sammen, eldste fikk en nå i 5.klasse, og det var en gammel brukt modell. (Han arvet min gamle da jobben min gav meg en ny)Han var overlykkelig.

Jeg er stolt av at mine barn blir oppdratt til å ha respekt og medfølelse for alle mennesker, og forståelse for at vi ikke alle har samme utgangspunkt her i livet.

Sporet nok veldig av her, men det brenner i hele meg når jeg leser så mange tullete svar!

Lærer, 33år

Alenemor 84

02.12.2015 kl.15:01

Anonym:

Ikke råd til Internett, men kommenterer på en blogg på internett...

Seriøst?? Trenger vi virkelig å ha Internett for å skrive på en blogg??? I dagens samfunn??? Jeg bare spør deg, siden du tydeligvis vet alt her i verden???

Har du hørt om OneCall??? Jeg betaler 99kr i mnden og har 1 GB med data i mnden... Noe som jeg bruker på denne bloggen akkurat nå... Å ja, jeg må ha mobil, fordi i dagens samfunn må du være tilgjengelig når du har barn..

Så kom deg ned fra hesten, før du faller ned.

Beate

02.12.2015 kl.15:05

Så flott innlegg Mette! Du treffer mange med teamet ditt og er en følelse mange av oss har kjent på i forskjellige situasjoner, men som få tørr å sette ord på.

02.12.2015 kl.15:34

50 kr er mye penger når man har lite.

Fin vinkling som tydeliggjør problemstillingen.

Tidligere i høst var det ene barnet mitt bedt i 7 barnebursdager på 1,5 uker, og det er ca 100 kr i gave per bursdagsbarn. Husker jeg tenkte at "Oi! Dette kan være en vanskelig situasjon for en del foreldre."

Viktig at vi ikke tror at alle er i samme situasjon, og har økonomisk handlingsrom til det meste.

Kjell

02.12.2015 kl.16:01

Livet kan ta så ulike veier

Men, vi uten barn skal ikke måtte finne oss i å betale enda mer for de med barn. Så alternativet hvis folk ikke har råd til å betale egenandelene på ekstraopplegg i skole og barnehage, så må disse kuttes.

Ruben

02.12.2015 kl.16:21

Jeg kommer fra en familie hvor 50 kroner betydde mye. Hvor det å pante flaskene faktisk var viktig for å få ting til å gå rundt.

Det er mange grunner til at det kan være mulig å ikke ha 50 kroner. I vårt tilfelle var det mamma som var alenemor til 3 barn og med ødelagt rygg gikk på trygd.

Jeg husker når det var tid for klassebilder, og vi flere ganger måtte faktisk sende det tilbake fordi vi ikke hadde penger.. Jeg stjal alltid et av bildene så mamma skulle få det. Jeg så jo ikke på det som å stjele da, men det var jo det jeg faktisk gjorde. Skrudd som det høres ut nå å måtte stjele sitt eget bilde.

Mens klassen var i Polen og kom tilbake med masse gode minner fra ting de opplevde, så satt jeg igjen på skolen med skoleoppgaver sammen med en eldre vikar og et fåtall andre elever.

Jeg syntes det er viktig at alt er gratis på skole og barnehage, og om det er aktiviteter de ønsker å gjøre utenom det vanlige så er det viktig at det ikke er foreldrene som må betale.

En løsning kunne kanskje vært om man på møtene ble enig om et budsjett for aktiviteten som skolen/barnehagen betalte 100% av, og at man satt opp ekstra ting som kan gjøres dersom de får inn ekstra penger i kassa, levert av foreldre som anonyme donasjoner og som gagner alle.

Det vil kanskje være urettferdig for de andre gruppene der, men det er vel bedre at det er litt urettferdig for en hel gruppe, enn at enkelte skal ta hele byrden alene? Det er en ekkel følelse og føle seg fattig.

Eller at donasjonene ble fordelt på en aktivitetskasse til hele skolen eller barnehagen.

02.12.2015 kl.16:48

Alenemor 84:

Ro deg ned noen hakk. Ser du har kommentert flittig her inne det siste døgnet. Kanksje på tide å komme seg opp av sofaen å ta tak i denne forferdelige økonomien din, som du klager sånn over?

Ta deg en titt på barna som har innovermage i Afrika. De er fattige de.

Her i Norge er det støste problemet fasaden...slutt å klag over et liv mange hundre tusen skulle ønske de hadde..

...

02.12.2015 kl.17:04

Man har valgt den fattige situasjonen sin selv. Man behøver ikke (og burde ikke) presse ut unger før man er i jobb og har en stabil partner med lønn.

Wenks

02.12.2015 kl.17:14

Jeg har (dessverre) ikke barn, men som uføretrygdet kjenner jeg meg godt igjen, og det er en utrolig vond situasjon, og en som også føles skamfull....at en "ikke kan bare...", og folk ser på en som om en er gnien og kjip. Vanskelig og vondt, i et land der det leses om "shoppingfester" (gj.snitt på 30.000,- i julegaver; hvem er disse folka???), der trygder overhodet ikke følger inflasjon, der en får føle på kroppen at legehjelp slett ikke "er gratis", som nordmenn liker å si - men faktisk for dyrt, og nå, med titusenvis av andre som er kommet og "vil ha", føles det ganske håpløst mht en endring.

Alenemor 84

02.12.2015 kl.17:26

Anonym.

Sofaen? Fordi jeg har engasjert meg i en sak som betyr noe for meg?? Det betyr ikke det at jeg kun sitter hjemme i sofaen... At jeg er våken til kl. 24 i går har noe med at jeg ble så sint når jeg leste noen av innleggene her at jeg ikke fikk sove... Å jeg begynner jobb kl 8. Jeg er faktisk en av de heldige som har 100% stilling i dagens marked. Men når jeg er våken og når jeg kommenterer en blogg har INGENTING med denne saken å gjøre. Så få hodet opp av sanden.

Å hvis du tror jeg klager så har du virkelig ikke forstått poenget. Tror mitt liv er lykkeligere og rikere en mange andre også ditt... For jeg har det jeg ønsker i livet, barnet mitt. Å den kjærligheten vi har sammen betyr mye mer enn: kino kvelder, røyk, drikke, fester, Internett, fancy klær, TV, cafe besøk, osv.

Det poenget med dette innlegget er: slutt å tro at alle har penger, selv om du har penger. Slutt å vær så kjepp høy at du børster alle under samme kam. Slutt å si at 50kr har alle, når det faktisk ikke er sant i dagens samfunn.

Du er den som bør roe deg noen hakk og få deg en reality check.

Atif Aftab

02.12.2015 kl.17:28

Føler jeg er heldig som har barn som har hatt Mette som lærer i barnehagen. Mette du er utrolig dyktig flink og snill, og jeg er absolutt enig i alt det du skriver her. Flott skrevet:)

02.12.2015 kl.17:45

Alenemor 84

Hvis poenget med innlegget var at folk skulle slutte å tro at alle har penger (50 kr) så er det vel ikke noe problem i å si det høyt da? Si ifra. Når du er i et foreldremøte og ikke har råd til det som blir planlagt, er det kanskje ikke så lett for folk å vite at du ikke har råd (kan jo være at mange tror at du har råd siden i dette samfunnet er det jo om å gjøre å "late" som om alt er perfekt) Kommuniser ut til folk, slik at de forstår situsjonen rett som den er. ? Og jeg er sikker på de fleste vil akseptere det...

Nå tror jeg snart du har brukt opp denne 1 GB som følger med OneCall abonnementet ditt, og et tips er da å slå av internett, slik at du ikke overskrider, for da må du betale mer enn 99 kr mnd.

igjen, prioriteringer, planlegging og kommunikasjon er nøkkelen...

Anonym

02.12.2015 kl.18:44

Løsningen er: Reis til Tyrkia, brenn passet ditt - ta deg over i ei jolle til Hellas. Kom til Norge som døvstum flyktning med bortslipte fingeravtrykk. Lev deretter fett på den norske staten resten av livet...

Alenemor 84

02.12.2015 kl.19:03

Anonym.

Hadde dette blitt tatt opp høyt på ett foreldre møte, så er jeg ganske sikker på at mange hadde hatt samme holdning som deg... Å hvis du ikke har lest kommentarene over, så er det til og med barnehage ansatte som har tatt dette opp og blitt nedstemt...

Mitt dataforbruk kan du ta helt med ro, har fortsatt 548 mb igjen å bruke... Så slapp helt av... Tror jeg med dårlig råd har bedre oversikt over økonomien enn deg... Jeg vet hva ting koster... Gjør du?

02.12.2015 kl.20:06

Alenemor 84

Hvis de hadde hatt samme holdning som meg så er jo problemet løst. Jeg ville satt pris på at folk var åpne og ærlige og selvfølgelig vært med på å tilrettelegge..

Det å ikke ha en 50 lapp til overs gjør deg ikke til en dårlig forelder. Men det å foreslå at barna skal være med å samle inn penger på FN dagen ved at forelde betaler for et bilde de har laget, gjør deg heller ikke en dårlig forelder.

Mareelise.bloggno

02.12.2015 kl.20:18

veldig, spesielt innlegg må jeg si at alle har 50 kr. ta gjerne en titt gjennom mitt blogg

Mette Leithe

02.12.2015 kl.21:22

Atif Aftab: Så koselig Atif! :-) I morgen blir jeg å se på tv2 På God morgen Norge klokken 07.40 og på tv2 nyhetene rett etterpå. tusen takk for gode ord! :-) Hils Novaira og alle gutta. ;-) Klem til dere alle. :-)

Anonym

02.12.2015 kl.21:22

Har du råd til å blogge fra en pc har du råd til 50 kr. Slutt å sutra, og heller prioritere pengene bedre.

Forslag, send pc n og bruk pengene på ungen. Voks opp.

Madelen

02.12.2015 kl.21:32

Det er desverre slik at vi er ein del av eit egosentrisk samfunn. Der det tar seg utrolig bra ut å dele penger, gi penger m.m.

Det er grusomt for oss som ikkje har mogelegheita til å gjera dette. Og følelsane du beskriv kan eg kjenne meg igjen i både frå min synsvinkel og på vegne av andre. Det er rett og slett ikkje greit.

Det skal kunne vere nok at ein skal betale for barnehage og sfo, i tillegg til alt "utstyr" som skal til for å dekke behova i ein barnehage/sfo/skule situasjon. Det treng ikkje koste noko meir. Ein kan skape glede og fine arrangement uten at det er penger involvert. Det trengs bare litt positivitet, vilje og lykken av å spre glede, og skape fine familie minner for dei vaksne og barna.

Veldig bra skrevet!

MajaCarolinaH

02.12.2015 kl.22:29

utrolig bra innlegg!

Tonje

02.12.2015 kl.23:03

Jeg har "råd" til 50 kr både her og der for barnet mitt, men jeg har dessverre mye gjeld også da fordi jeg har måttet latt være å betale enkelte regninger som dermed har gått til inkasso. Lurt?

Anna

02.12.2015 kl.23:30

Jeg vokste opp med alenemor og tre søsken. Jeg var alvorlig syk gjennom hele barndommen, og skjønner at jeg var en stor utgift. Lege, medisin og at min mor måtte være mye borte. Vi hadde ikke stort, men vi hadde mat, om det så bare var brød og ost. Min mor unnet seg aldri noe. Vi arvet klær og leker. Og vi fikk lure oss unna utgifter på skolen. Bli "syk" når de andre i klassen var i bursdag eller leirskole.

Vet dere hva, dere som sier at man må tenke seg om før man får barn?

Moren min hadde ofte ikke "50 kroner". Men jeg hadde verdens beste oppvekst. Jeg elsker min mor og beundrer henne for hva hun fikk til.

Ja, de fleste har en 50-lapp, men noen av oss må tenke grundig gjennom hva den skal brukes til. At 50-lappen brukes på mat til barnet, istedenfor et lotteri på skolen, betyr ikke at man er gjerrig; det betyr mest av alt at vi har å gjøre med en god mor.

bedreviter

02.12.2015 kl.23:46

prioriteringer har alt å si, hvordan en prioriterer varierer fra person til person, dermed kan ingen fortelle noen andre hva en gjør rett og galt, da alle har ulik oppfattning av rettferdighet.

Mitt forslag til deg er å opprette en egen konto til barnet ditt som du overfører x antall penger til hver mnd, så du kan gi tilbake alle 50 lappene du føler du ikke fikk brukt på barnet ditt i slike situasjoner.

Poenget mitt er at bare du kan avgjøre hva barnet DITT trenger. Stå på, jeg vet hvordan det er å leve på lite penger, men det definerer deg ikke som person, med mindre du lar det gjøre det.

Linnea

03.12.2015 kl.00:27

Blir for dumt med alle dere som sier alle har råd, og sier at man kan alltids flytte i et billigere hus osv.. Men man kan ikke bare gjøre det, for det krever sitt det også, for det første så skal man bo et sted hvor det er trygt for barnet og huset/leilighet skal være barnevennlig, i tillegg så tilsier det som regel at skal man flytte så må barna bytte skole/ barnehage! Kansje bor man så billig som man kan allerede og klarer seg såvidt! Har man flere barn tilsier det flere juleavslutninger osv, gjerne skal barna på skolen ha med en gave til 50kr til kalender, så skal man på juleavslutninger hvor man føler man må kjøpe pynt til 50kr og gjerne kaker osv = 50kr, har man 3 barn da blir dette 450kr bare i juleavslutninger/ kalender, det er mye penger for en som i utgangspunktet ikke har råd til en 50 lapp en gang, så er det jo julegaver og alt annet oppå det i desember da!

Nora

03.12.2015 kl.01:21

Mye kan ordnes ved å bare si ifra. Jeg går fortsatt på videregående skole, med ingen planer om barn før jeg har fullført høyere utdannelse, og har en stabil økonomi.

Det er flere av mine nåværende lærere, samt tidligere, som ved gjevne mellomrom har nevnt at "Det finnes støtte til dem som trenger det". På ungdomsskolen ble der arrangert juleball hvert år, der man måtte kjøpte en billett til 200 kr som inkluderte mat og drikke - nederst på skrivet om dette sto det, med uthevede bokstaver, at om man skulle slite, så var det bare å ta kontakt med rektor, så ble det tatt hånd om.

Senest forrige uke skulle vi til byen for å dra på museum. Inngangsprisen blir selvfølgelig dekket av skolen, men buss/togbillett inn dit er ikke gratis. Jeg har en deltidsjobb, og er over 18 år, og får dermed relativt lite støtte fra foreldrene mine. De pengene jeg tjener, spares i hovedsak, men innimellom unner jeg meg selv nye klær/sko eller andre ting jeg trenger eller har lyst på. Jeg utbrøt uten å tenke meg om høyt i timen at "jeg har ikke råd til å ta buss til byen, det koster 140 kr tur/retur". Etter timen kom læreren min bort til meg med en 100-lapp og en 50-lapp. Det finnes gode mennesker her i verden. MANGE gode mennesker. Etter min oppfatning er de fleste mennesker som arbeider med barn, veldig snille og forståelsesfulle. Hvorfor kan dere ikke bare forklare situasjonen? Det løser så mange av problemene.

Nå var dette selvfølgelig ikke noe jeg tenkte noe spesielt over da jeg gikk på barneskolen, eller i barnehagen. Foreldrene mine har god råd, og vi har alltid hatt gleden av å kunne ta del i alt, så der har jeg vært heldig. Det betyr derimot ikke at jeg ikke forstår hvor viktig der er å spare penger, og bruke de kun der det er nødvendig. Om du vil ha en endring, så start med deg selv. Bli en del av FAU, eller andre foreldrestyrte organer innenfor skolesektoren.. Foreslå å gjøre ting gratis eller billig. Finn lure løsninger. Snakk med lokale bakerier - hør om dere ikke kan få gårsdagens usolgte varer gratis? Ta med barna på arrangementer som ikke koster noe: Lag bål i skogen - et par poser marshmallows koster ikke veldig mye for skolen/barnehagen, og pinner finnes det mange av. Det skal så lite til for å gjøre barn fornøyde, og det trenger ikke koste penger. Men det eneste som skal til for at dette skal skje, er å SI IFRA.

Aina Ostrø

03.12.2015 kl.10:08

Jeg synes i grunnen det er en uting med pengeinnsamling i regi av skole eller barnehage.

Større skolebarn, 10+ år kanskje? Kanskje enda eldre? - bør, hvis skolen skal samle inn penger til veldedighet, selv måtte gjøre en innsats for å få inn penger, noe á la operasjon dagsverk for eksempel.

Yngre barn, og barn i barnehage bør etter min mening få lov å leve i lykkelig uvitenhet om andre barns lidelser. De bør få lov å være barn og leve så bekymringsløst det lar seg gjøre mens de er små. Hvorfor skal bittesmåer proppes fulle av andre barns nød? Det kan være de voksnes hodepine, ikke dytt det over på barna.

Når det gjelder å gi penger til veldedighet, så synes jeg at det bør være opp til hver enkelt hvem, hva og hvor mye de kan bidra med, og ikke i tvangsregi av skole/barnehage.

Lærer-pappa

03.12.2015 kl.10:53

Jeg har vært alenepappa i ganske så mange år nå, men jeg skal være ærlig å si at jeg aldri har tjent dårlig. Har hatt rimelig god lønn, og derfor har økonomien aldri vært et "tema" siden jeg studerte. Gjør det meg uskittet eller uegnet til å mene noe om denne debatten? Nei, absolutt ikke.

Befinner man seg i ønomisk usikkerhet uten klare tegn på forbedring, bør man tenke seg om to ganger før man setter et barn til live. Alle vet at et barn krever mye økonomisk. En ramme for å ta vare på dette barnet burde være minimum i et velferdssamfunn som Norge, med de kunnskaper vi tross alt har.

Nå kans selvfølgelig ting skje, man kan bli syk, uføretrygdet, arbeidsledig og det som værre er. Men de aller fleste situasjoner er dekket av diverse velferdordninger i Norge. Det er vel noen få situasjoner knyttet opp mot uføre og atføring som ikke er rikelig dekket av NAV. Det er altså hjelp og få - i de aller fleste situasjoner i Norge. Særlig om man kan dokumentere for NAV at man sliter med økonomien i forhold til barn. Om noen er for stolt til å ta imot hjelp for å støtte opp rundt sine barn og deres nettverk/aktiviteter, bør man tenke seg om mer enn en gang.

(Følgende mening gjelder selvfølgelig ikke alle). Det ER mange mødre og fedre (og ja, jeg kjenner flere selv), som lever et særdeles sløsende liv, økonomisk sett. Samtidig klager de over dårlig råd og store utgifter knyttet til sine barn. Får man barn av egoistiske eller uegoistiske grunner i 2015? Det lurer jeg på. Foreldre som ikke egner å sette sine barn foran brus, røyk, snus eller en tur på byen, har ingenting å gjøre som foreldre.

MEN! Tar man imot den hjelpen/stønaden man har rett til, samtidig som man ikke lever et sløsende liv - og likevel sliter med å få endene til å møtes nok til at disse femtilappen blir et problem, burde man absolutt møte nok forståelse blant lærere, barnehagelærere og andre foreldre til at dette ikke blir et problem. Det går ikke an å fjerne slike innsamlinger, men det er fullt mulig å gjøre slik at de ikke ER eller FØLES obligatoriske.
Et fantastisk innlegg og det er SÅ VIKTIG å huske på! En 50 lapp der og en 50 lapp der blir MYE penger for de som ikke har uendelig å bruke! Det er så bra at noen kan si noe om dette så det kommer frem i lyset!

Infinity times infinity

03.12.2015 kl.15:49

Godt skrevet! Jeg har denne klump følelsen hver mnd :) Godt at vi er flere.

Annelin Lomeland Gya

03.12.2015 kl.17:33

Flott innlegg!

Birgitta

03.12.2015 kl.20:49

Fantastisk flott innlegg, Har vært i samme situasjon da barna var små. Vi stoppa langs veien å plukke opp flasker for å få kjøpt melk og brød. Enig med den som skriver at h*n kvalm av de som ikke tror på dette! Er nok av mennesker i Norge som sliter og IKKE fordi de handler de dyre klærne du får kjøpt på Zara.

Stikk fingerern i jorda alle er ikke født med gullskje!

veske

04.12.2015 kl.10:33

uti fra det du skriver her så har du minst to vekser....hvorfor kjøpe en ny en når du bruker den gamle etter en stund anyway...de pengene kunne du ha bruk på mat eller ting barna dine trenger!1! slutt å syt over at du har så lite penger...når du egentlig bare bruker pengene dine helt feil

Har du femti kroner og bruker dem, så har du jo ikke de femti kronene lenger ;-)

04.12.2015 kl.15:23

Kjempebra innlegg. En liten perspektivsendring:

"dersom man ikke kan avse en femtilapp så er man ikke forberedt på større ulykker, og det burde man absolutt være, særlig om man har barn.)"

Hallo. For å ha dette kapitalet for å være forberedt på en ulykke så må man samle opp penger, ikke bruke dem på å kjøpe en tegning ditt eget barn har laget. Har du femti kroner og bruker dem, så har du jo ikke de femti kronene lenger ;-) "Har" du femti kroner to ganger, så har du plutselig 100 for lite den neste gangen du trenger de hos legen eller noe annet. Dersom man er så heldig å ha et overskudd etter månedtlige utgifter er betalt, så er ikke det lenger et overskudd etter et par "småsummer" her og der.

Karin Elisabeth

04.12.2015 kl.15:45

Jeg har nå skrollet meg nedover det meste av siden her. Jeg opplever to forskjellige typer innlegg. De som har erfaring med den berømmelige manglende 50-lappen, eller har forståelse for det. Og så er de de som vet så altfor best hvordan den fattige skal leve livet sitt. Bytte jobb, bytte bolig, mindre dyr bil, ikke dra på ferie og så videre. Selvsagt skjønner de ikke at dette er noe som faktisk allerede har vært vurdert. Vi er faktisk ikke dumme. Jeg er så møkk lei av folk som møter en som er fattig og sliter med flere andre ting (fordi det er alltid en grunn til at man er det, sykdom, arbeidsledighet etc) og bare kommer med kritikk og besserwisseruttalelser. Hvis du ikke har erfaring selv, eller ikke forstår hvordan man kan klare å komme i en slik situasjon, så vær så snill - still heller spørsmål. Hva skjedde? Hvordan går det? Ha litt sympati for folk. Og prøv å sette deg inn i situasjonen. Empati. Kanskje du vil lære noe nytt. Og den du snakker med vil kanskje føle seg oppmuntret og få nye krefter til å sette igang.

Terje Wiik

04.12.2015 kl.16:05

Det kan hende de aller fleste har 50 kroner, men det er da ikke dermed sagt at de ønsker å GI den bort....

04.12.2015 kl.20:20

Har selv vokst opp med en familie, hvor vi ikke hadde kjempe råd. Jeg har selv opplevd alle disse tingene, hvor det skulle brukes en femti lapp her og der. Samtidig som turer til utlandet.

Jeg har selv alltid vært reflektert rundt dette og har sett hvordan mine foreldre måtte plukke kroner etter kroner og det er utrolig tungt. Har selv i slike situasjoner latt være å si noe til mine foreldre, slik at de ikke skulle få noe vondt av at de ikke har hatt råd for meg til alt.

Dette må virkelig tas hensyn til på barneskolen og ungdomskolen og delvis videregående.

Skole skal være gratis for alle og det er ikke alle barn som er så sterke til å takle alt dette, det samme med foreldre. Alle er like verdt og det må tas hensyn til alle foreldre og barn på de ulike trinnene på skolen.

Anonym

06.12.2015 kl.10:43

Du har 50 kr. Tenk på hvordan du bruker pengene. Hvor mye koster leponade? Hvor mye koster en ekstra veske? Har bekjente som får minste stønad fra nav å enda har råd. Handler ikke om hvordan du har det men hvordan du tar det spørr du meg.

Tor Larsen

06.12.2015 kl.19:58

Jeg sliter litt med å forstå..vi sitter på 2,2 millioner i husgjeld..3 barn..1 voksen som jobber..2 hunder..enda så har vi penger. Å jobben min er ikke noe godt betalt eller, det er en vanlig kommunal jobb. Vi prioriterer. Vi kjøper ikke dyre møbler eller pcer eller playstationer. Vi har ikke dyre biler. Vi spiser ikke ute. Vi har fint råd til 50 kr her og der. Merkelig at noen får det til med familie på 5 med 1 normal inntekt, mens andre, mange med 2 voksene ikke får til noe.

Stein

07.12.2015 kl.15:29

En helt glimrende artikkel som viser den mentale holdningen. Vi øker vår gjeld, og forsøker fortsatt å virke rike. De fleste Nordmenn har så mye gjeld at det faktisk tar resten av livet å betale ned! Faktisk er mange Nordmenn mye fattigere enn disse "fattige" afrikanerne og andre fra den tredje verden. De har faktisk nøyaktig 0 (null). En gjengs Nordmann er verdt -1.000.000. Så rakker vi ned på noen som faktisk innrømmer at de ikke har 50 kroner. Kudos!

First world problem

Guro

09.12.2015 kl.02:53

Som moren min pleier å si, ingenting er så dyrt som å være fattig. Har man penger man kan sette til side, så kan man velge å kjøpe varer når de er på tilbud og spare i lengden, har man penger man kan sette til side så kan man kjøpe nytt om noe i hjemmet går i stykker, eller bytte ut før man kommer i den krisen. Har man ikke penger spart opp så må man kjøpe tingene man trenger man trenger der og da, man har ikke luksusen til å vente på tilbud, kan ikke kjøpe inn ekstra av bruksvarer så man sparer i lengden. Går vaskemaskinen plutselig i stykker og lønna er brukt opp, så må man kjøpe vaskemaskinen på avbetaling hvor det da vil gå renter. Kommer det en virkelig krise må man kanskje ty til kredittkort eller forbrukslån bare for å få betalt for seg og sånn bygger man seg opp gjeld.

Jeg har ikke kjent på hvordan det må være å ikke ha penger å bruke, jeg har kjent på det å ha brukt for mye av pengene mine og måtte slukkøret til foreldre for lån (som er en luksus langt ifra alle har) - og jeg vet at i min egen situasjon er bare jeg selv skyld i at jeg "låner" fra neste lønning innimellom - men selv om det er sånn for meg, selv om jeg selv er skyld å bruke for mye, så vet jeg samtidig innmari godt at det er mange der ute som har dårlig råd uten at de selv er skyld i det. Man mister jobben, man blir syk, et forhold går i oppløsning, eller noe helt annet som påvirker økonomien.

Til deg som skrev at de med dårlig råd må flytte til et billigere sted - med hvilke penger skal de flytte for? Flytting er egentlig en dyr affære. Man betaler gjerne dobbelt opp med husleie i 1-2 mnd fordi man trenger tid til å få tingene sine ut av et sted til et annet, eller man har lang oppsigelsestid i leiekontrakten sin (og det er risikabelt å si opp leiekontrakten hvis man ikke har noe nytt å gå til - da blir man desperat og kan ende opp å komme på et enda dyrere sted), så må det leies flyttebil (eller man må belage seg på godviljen til venner og bekjente - og da er det vanlig å gi noe tilbake som takk).

For ikke snakke om at de som har dårlig råd møter høye priser i leiemarkedet. Det er langt ifra alle som har mulighet til å kjøpe selv - og de står da i konkurranse med folk med penger som spekulerer i boligmarkedet og da presses prisene oppover. Som student kom jeg over mange steder som hadde horribel kvalitet, men som likevel skulle ha nokså mange tusenlapper i mnd for. Har man barn så trenger man som regel i hvertfall et ekstra soverom og da blir prisen enda høyere.

Jeg blir oppgitt over at folk ikke kan se at det man selv "klarer" er ikke nødvendigvis alle som klarer. Folk trenger virkelig å prøve å gå litt i andre sine sko, det hadde virkelig hjulpet for virkelighetsforståelsen deres.

S. Haugen

09.12.2015 kl.08:25

Klassisk uvitenskap fra kvinne og feminist!

Dumhet forundrer ikke lenger her i landet!

Julianna

25.01.2016 kl.22:57

Vet så inderlig godt hvordan det er...

Anna

26.04.2016 kl.12:19

Kom ikke her og si alle ikke har 50 kr. Jeg har vært en av de "fattigste" i dette landet nesten hele livet, enslig mor til 3 og student. Kanskje derfor, at jeg er vant til prioriteringer. Jeg vil si at har du ikke 50 kr. for barnets skyld, så har du problemer med forbruket ditt! En ting er at dise tingne skal være gratis. Men alle bør uansett inntekt, ikke blakke seg så til de grader at det er fullstendig tomt i lommeboka. Nødstilfeller kan dukke opp. Jeg vet at enkelte ikke evner å alltid ha en liten slump til krisetilfeller, men da har du problemer, andre enn økonomien

Frederik Anker Gröeningen

18.09.2016 kl.08:22

Skal ikke være mulig å ikke ha råd til 50kr ! Hvis man har så dårlig råd så burde man kanskje ikke fått unger i førsteomgang! Godt vi har 40.000 ,- igjen etter alt er betalt, hvordan skulle vi klart oss på mindre :/

Mette Leithe

06.12.2016 kl.00:31

Du kan gå inn på tv2sumo så kan du se intervjuene på Frokost tv og nyhetene Så får du et bilde av hva dette handler om. :-) Frederik Anker Gröeningen:
http://sumo.tv2.no/programmer/underholdning/god-morgen-norge/innevaerende-sesong/god-morgen-norge-987803.html

http://sumo.tv2.no/nyheter/nyhetene/nyhetene-08-00-987843.html

Reisende

01.12.2016 kl.11:43

Helt enig. Synd det skal være sånn.

02.12.2016 kl.01:17

Er i den situasjonen nå da jentungen går på ballett. Skal ha juleforestilling og jeg må da ut med 200 kroner for å se på. Skjønner at det må dekkes☺. Men tøft med 50 kroner på kontoen... Og lønning kommer etter forestillingen

Maylen

02.12.2016 kl.14:58

Herre visse kommentaren over her . Hørt om medmenneskelighet eller ? Og ja du ene har ikke barn vel da trenger du vel heller ikke si din så mye bedre mening ? Jeg har ekstra penger i år og vet du hva jeg bruker de på ? Kjøper julegaver til 2 familier som ikke har råd og jeg ikke kjenner . Men barn skal ikke måtte lide . Og alle har 50 kr ? Nei alle har ikke det . Hadde alle hatt det ekstra hadde ikke denne bloggen vært skrevet 😄😄

Linda

04.12.2016 kl.03:03

Sitter selv i Fau i barnehagen og skal ha juletrefest nå. Pris kr 50 per voksen. får servert pølser, saft, kaffe og kaker i prisen.

Men har gitt beskjed til styrer i barnehagen at er det noen hun vet har dårlig råd så slipper de betale. Vi får bare et antall av styrer, vet ikke hvem de er og de går gratis. Ønsker at alle skal få delta..

MorKidjo

05.12.2016 kl.19:06

Hei, jeg lurer på om jeg kunne fått noen flere innspill av deg rundt dette temaet. Sitter i FAU i en BHG, og vi har et ønske om å inkludere alle, og ser kanskje ikke alle fallgruvene. Kunne jeg fått anledning til å stille noen spm på Mail?

Even B

05.12.2016 kl.20:02

Hei

Har vært der selv, så utrolig kjipt..... Men godt å ha med seg i bagasjen

Calimba

06.12.2016 kl.02:57

Skulle gjerne sagt mye her, men det er ikke nødvendig, det meste sagt allerede.

Fattigdom kan være så mangt. (Selv om det her er mest rene penger og prinsipper som gjelder.)

Takker varmt, både for innlegget, og alle som under det har luftet sine meninger og synspunkt.

Jeg har dessverre alt for få femtilapper å skrive ut på blå resept.

(Jeg har stjålet denne fantastiske setningen som var nok stilet til en som het Kaja, men nå ser jeg det kan være behov for en aldri så liten repetisjon. Da det her strømyer på så en knapt kan andas...

"MENNESKER SOM IKKE HAR EMPATI, BURDE IKKE HA TASTATUR"

-Jeg synes dette var utrolig godt skrevet!

-Og en god ting kan ikke gjentas for ofte!

#Mennesker som ikke har empati burde ikke ha tastatur!

#Mennesker som ikke har empati burde ikke ha tastatur!

#Mennesker som ikke har empati burde ikke ha tastatur.

#Mennesker som ikke har empati burde ikke ha tastatur.

#Mennesker som ikke har empati burde ikke ha tastatur.

#Mennesker som ikke har empati burde ikke ha tastatur.

Sånn!

Signy

06.12.2016 kl.10:25

Delte den på min FB side.

Tankevekkende.

Siri Johannessen

20.12.2016 kl.13:48

Essensen i dette innlegget er for min del, som leser, ikke "om ikke alle har 50 kr", hvordan andre mener at folk skal styre sin økonomi ifht hvor en velger å bo eller om en baker sitt eget brød. Det går på prinsippet om at skole, barnehage og SFO skal være gratis (utenom den fastsatte maxpris for de 2 siste), men det er det ikke! Ja, jeg har råd til det, jeg velger også å bake brød. Jeg kan bruke masse penger på godsaker til guttenes bursdagsfeiringer, og jeg kan kjøpe flotte gaver til dem til jul. Men jeg reagerer sterkt på meldinger som "dersom ditt barn har lyst å være med og ha adventskalender på skolen, skal det leveres 1 gave til max 50 kr innen 28. november". Den beskjeden fikk vi skriftlig på de 3-4 siste ukeplanene før advent, og jeg kjente meg mer og mer frustrert og sint for hver gang. Tror de virkelig at de som sliter med å finne penger til alt nødvendig vil "velge at barnet IKKE har lyst å være med"??? Dette hører ikke hjemme noe sted, fordi det er ekskluderende istedetfor inkluderende! Og vi som av en eller annen grunn er imot denne ordningen, vi må gjøre oss hørt i de forsamlingene hvor andre foreldre høres best! Vi må være noe for hverandre.

Tanja Røyland

29.10.2017 kl.14:44

Jo... det blir faktisk ganske mange femtilapper...

Tom

30.10.2017 kl.11:37

Helt høl i hue av foreldrene å blande inn penger i dette. Det blir totalt feil! Det er snakk om barnehage og barneskolen her.. Hva lærer barna da? Jo,at de ikke kan gjøre noe fint for andre uten å måtte få noe i gjengjeld! Det er gleden med å gjøre morsomme og koselige ting sammen med andre,gleden ved å skape og den gode følelsen når du ser andre liker det du lager som er den største belønningen! «Alle har råd til 50kr» Ikke når barna kanskje har andre fritidsaktiviteter som koster skjorta fra før og inntekten er lav. Så jeg hadde sagt nei uten dårlig samvittighet og lært barnet mitt om hva virkelige verdier er.

Skriv en ny kommentar

Mette Leithe

Mette Leithe

51, Lørenskog

Engasjert styrer i barnehage. Brenner for jobben min og gleder meg daglig til alle møtene med barna. Etter 35 år er det det eneste som ikke har forandret seg for meg i min jobb.

Kategorier

Arkiv

hits