GAVEPRESSET ER VERST FOR BARNA!!!

 Har den materialistiske verden blitt en merkelapp på suksess blant barna våre? Den har nok det, men hvem sin feil er det? 

Barna defineres og gis status av venner ut i fra hva de kan snakke om på skolen at de fikk i gave. De som fikk flotte gaver viser stolt frem og føler seg vellykkede blant venner når de kan vise til dyre gaver. De som ikke får det, tier stille. Mange lyver og forteller at de har fått gaver som ikke fins!

Snakk med barna deres om hva som er normalen. Hvordan er realiteten, Hva er sannheten om hvordan de fleste har det i forhold til økonomi. Kanskje det er så enkelt som at hvis du er redd for å skuffe barna dine, så blir de redd for å skuffe andre. Barna forstår og tolker oss i det meste av det vi sier og gjør.

Vi gir barna våre gaver i fleng. Det er så mye med eksklusive gavekalendere, opplevelser, pynt og stas gjennom hele desember, at hvordan i alle dager skal vi toppe det på julaften. Jo, da kjøper vi den nyeste smarttelefon, nettbrett, data, tv, merkevesker,merkeklær, dyre reiser og gud vet hva. Da blir de glad da! Hva skal de selv måtte jobbe for etterhvert, når de får alt midt opp i hendene? Kan vi ikke kose oss i jula uten at barna våre hopper opp og ned med gaver som lyser av store pengesummer lang vei? 

Det er ingen fordel å vokse opp å være overprivilegert. Hva om ting snur, de må stå på egne ben, og forstår ikke hvordan de skal klare det. Dette har de verken lært, eller vært nødt til å få noen forståelse for. Hva da?

Det kan til og med hende at det er du selv som lager forventningene uten at du selv forstår det. Du er ikke en bedre forelder om du får til å gi barne dine eksklusive gaver til jul. Lær dem å jobbe for det de ønsker seg. Tenk for en morsom trend det ville vært om vi kunne hatt juleverksted, hvor koselig vi ville hatt det mens vi holdt på. I år har ingen lov til å kjøpe gaver, alle må lage de selv. Kjempegøy!

Tror mange, mange mennesker ønsker å dempe julegavegalskapen! La oss dra det ned på bakkeplan igjen, kose oss sammen med hyggelig samvær og selskap. La oss utfordre hverandre. Gi barna i oppgave å være en hyggelig nissevenn for noen. At vi snur litt igjen, og lar julen handle om å gi av oss selv, og ikke om å få. 

Forstår at det er en overambisiøs tanke med bare hjemmelaget, men veldig gøyal iallefall. Skulle bare ønske dere lovet dere selv en ting: Ikke gi flere kredittselskaper millioninntekter fordi du ser det som eneste løsning på å komme igjennom julen. Husk at det er du som som sitter med foten på bremsepedalen. Bruk den! 

Kanskje vi kunne fått til å snu trenden blant barna våre hvor suksess ikke handler om hva man eier, men hvordan man er med hverandre. Et godt juleønske ikke sant?

Mette Leithe

Pedagogisk leder

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Mette Leithe

Mette Leithe

50, Lørenskog

Engasjert styrer i barnehage. Brenner for jobben min og gleder meg daglig til alle møtene med barna. Etter 35 år er det det eneste som ikke har forandret seg for meg i min jobb.

Kategorier

Arkiv

hits