DET ER DIN FEIL! DET ER DIN FEIL AT JEG DRIKKER!Dette er noe mange med alkoholproblemer eller rusproblemer påstår. Det er noen, eller noe som har skjedd sin feil.

Du har det vanskelig så du må drikke for å døyve smerten. Du skylder til og med på egne barn. Det er så tøft dette livet, noe må du jo få lov til, sånn at du overlever. På bekostning av hva da? På bekostning av hvem da?

Barnet ditt ligger i sengen sin i total ensomhet. Verden rundt er mørk og stille akkurat nå. Det er jul. Redselen hamrer i kroppen. Det er vel egentlig hjertet som slår, det bare kjennes ut som om alle hjertedunkene smeller helt innenfra ut mot huden, hardt, det presser mot ørene innenfra. Dunk, dunk, dunk.

Kan ikke sove. Tenk om mamma glemmer å blåse ut lysene, tenk om hun sovner, så står de der og brenner. Brenner helt ned, sånn at konglene og nissen og alt tar fyr. Må være våken litt til, det har blitt ganske stille i stua. Barnet ditt lister seg stille ut i stuen klokken er litt over to. Barnet ditt blåser ut det som er igjen av lysene og bærer flaskene dine ut på kjøkkenet. Pakker de inn i hver sin plastikkpose, og legger dem i søppelposen. Putter juledekorasjonen inn i et skap og gjemmer fyrstikkene. Har vondt i magen.

Går tilbake i sengen. Det er mørkt, mørkt og stille. Det renner varme tårer ut av øynene til barnet ditt. Helt stille, helt alene i hele verden ligger barnet ditt i total ensomhet, med en iskald redsel over hva som kan skje. Hver dag hele julen.

Vet en ting helt sikkert. Jeg er helt alene, det er ingen som kan hjelpe meg. Det er ingen som vil hjelpe meg. Vet at flere vet om at mamma drikker. Har hørt flere voksne snakke om det. Det er ingen som hjelper til med å snakke med mamma, det er ingen som hjelper meg. Helt alene!

Godt at vi voksne vet hvordan vi skal beskytte oss selv, sånn at vi ikke får noen ubehageligheter. Barna kan ta ansvaret. De har ingen referanse til at noe kan bli bedre. De lever i et helvete av angst og redsel. De som aldri har hatt muligheten til å velge bort noe av det. Du og jeg. Ja, vi slipper i hvert fall og forholde oss til noe som er; ja litt mer enn ubehagelig kanskje.

Du har kanskje aldri vært borte i å lure på hva som skjer i forhold til noen barn?

Du da lille venn, hva ønsker du deg til jul, mest av alt? At mamma ikke drikker.

11 kommentarer

Stian

15.12.2015 kl.12:09

Da er det snart Jul og "moral preken" skal ut.

Give me a break!

H

15.12.2015 kl.12:33

Minner alt for mye om egne minner deler av barndommen. Forferdelig å ha det sånn.

Stein Hagen

15.12.2015 kl.13:14

Jeg har en datter og en sønn og er svært glad i de. Got å les ditt innlegg : Ha en videre fin dag :)

HØD

15.12.2015 kl.15:00

God jul til deg Stian.

Hvorfor leste du i det hele tatt dette innlegget?

Kan godt gi deg en pause, var det jeg selv ønsket hver jul når jeg var liten. En pause fra rusa foreldre, fra frykten, en pause fra alle de andre barna som fortalte om en fantastisk jul. Flere ganger i uka hele året ønsket jeg det, men spesielt i jula, da skal alle være så lykkelig og glade. Det er dessverre alt for mange barn som har det slik og det er dessverre vanskelig å få gjort noe med. Å skrive om dette endrer nok ikke holdningen til foreldre med rus problemer, men det stopper kanskje noen fra å drikke litt for mye i jula og heller tenkte to ganger på barna.

Kristine Rande

15.12.2015 kl.15:35

Godeste Stian, som av en eller annen underlig grunn ser på dette innlegget som en "moral-preken" (og ikke med en god undertone): jeg undrer oppriktig hva som får et voksent (som jeg antar du er, selv om det dessverre ikke virker slik) menneske til å overse og fjase bort et slikt alvorlig problem som beskrives i innlegget over her.

Aina

15.12.2015 kl.20:06

Jaså, Stian. Det passer deg å bagatellisere problemet. Er du en forelder selv som drikker mer enn du burde?

Det er ofte de som har problemet som forsøker å bagatellisere det bort. Jeg var gift med en sånn. Det skal dog sies at han aldri drakk på barnas dager, som jul, nyttår, 17.mai osv... men gjerne hver dag ellers.

Tone V.

15.12.2015 kl.20:14

Bra skrevet ❤️
Hei, vi er en nyoppstartet side som lager headere og redigerer bilder gratis, stikk innom www.espolin.net :D

Stine

02.12.2016 kl.08:56

Fint og enkelt formulert. Disse følelsene hadde jeg selv hver høytid, ferie og helg.

Og bagatelliseringen kjenner jeg godt til.

Nå har jeg barn selv og fokuserer fullt på de. Mine barn skal aldri få kjenne på de samme følelsene.

Den følelsen av ensomhet er grusom. Det var mange ganger jeg kunne ønske en voksen skulle gripe inn og bare gi meg en trygg og god klem.

marlene

03.12.2016 kl.19:31

hei, fant ikke noen annen måte å kontakte deg på enn å skrive en kommentar.

Håper du vil ta deg tid til å lese og svare.

Leste kjapt gjennom noen av innleggene dine nå, aldri vært inne på denne bloggen dessverre, men den virker veldig reflektert og du skriver mye relevant og viktig.

Jeg holder nå på med IKT eksamen på lærerutdanningen min og har blogg som et av temaene jeg skal presentere.

Så jeg lurer på litt om hvordan du har opplevd å ha blogg som kan være skolerelatert.

Føler du at du har fått bedre skriveferdigheter av å arbeide med blogg?

Har du blitt mer kreativ?

Har du utviklet ferdigheter som f.eks. evne til å løse problemer?

Om du har lært noe annet gjennom bloggen du tenker er en god ting å lære seg i forhold til skolen og livet generelt hadde jeg satt stor pris på om du ville delt det med meg.

Tusen takk for at du tok deg tid til å lese en kommentar fra lille meg, håper du tar deg tid til å svare også.

mvh marlene

jeanetteshverdagsblogg

05.12.2016 kl.18:12

Hei.

Det er mitt første besøk her inne i din blogg men jeg må si noe. Dette var et utrolig bra innlegg, vi feiret jo ikke jul hjemme men jeg kjenner like vel til frykten for at lys skulle brenne ned. Jeg kjenner meg godt igjen i dette innlegget. Takk for at du deler dette.

Skriv en ny kommentar

Mette Leithe

Mette Leithe

50, Lørenskog

Engasjert styrer i barnehage. Brenner for jobben min og gleder meg daglig til alle møtene med barna. Etter 35 år er det det eneste som ikke har forandret seg for meg i min jobb.

Kategorier

Arkiv

hits